Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-08-2016, 13:08   #41
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Montaż czujnika zmierzchu i deszczu

polifty mają odbiornik c. zamka zintegrowany w GEMie

////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2016, 13:53   #42
umek19
ford::beginner

Imię: Piotrek
Model: focus mk3 econetic
Silnik: 1.6 TDCI 95KM
Rocznik: 2012

Próbuje zamontowac czujnik deszczu/zmierzchu w swoim focusie mk2 2005 kombi. Kupiłem włącznik z funkcją auto z c-max'a, kupiłem czujnik zmierzchu, gem wymieniłem wcześniej i na pewno to obsługuje bo po zakupie gema było to włączone i piny są w gnieżdzie, w kostce do gema roof1 /złacze c98 brakowało jedynego kabelka własnie 12 czyli sygnał, włączyłem wszystko w gem'ie elmconfig'iem i nie działa, sprawdzałem u kolegi co ma czujnik i działa u niego i ma tak samo wszystko w gemie włączone. Części swoich do niego nie zakładałem. Podłączam jak na schemacie czyli pin 12 w kostce c98 to sygnał z czujnika kabel 3, pin 11 to 1 kabel w czujniku - plus po zapłonie, pin 4 to 2gi przewod czujnika masa? Na przewodzie sygnalowym z czujnika mam +12v i na przewodzie w gem pin 12 mam +12v. Co jest nie tak czy uszkodzony włącznik swiateł?( raczej nie, mam "światła dzienne z przekażnika i przewodu oporowego i na 0 nie pali się nic , a na auto mam dzienne a po właczeniu w gem pala sie wszytskie przod i tył- dziwne czemu na 0 nie pala się dzienne?), uszkodzony czujnik zmierzchu - czemu na 3cim przewodzie -sygnał- nic nie nie zmienia ani na słońcu ani w ciemności - cały czas jest tam 12v.Mam wszystkie bezpieczniki włożone oprócz 3ciego w srodkowym rzedzie i 7dmego w dolnym-samochód nie gasł po cofnięciu kluczyka.

Znalazłem mondeo i podłączyłem swoj nowy włacznik świateł z funkcja auto i działa w mondeo, podłączyłem swoj czujnik zmierzchu i nie działa, zmierzyłem napiecia i są takie same jak u mnie na 2 kablach jest +12v( ta masa jest jakaś dziwna), wiec zamawiam nowy czujnik i powinno działać. Jak ktoś ma jakieś pomysły to chętnie posłucham.

Ostatnio edytowane przez umek19 ; 06-09-2016 o 20:44
umek19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2017, 10:23   #43
CHARONSKI
ford::advanced

Imię: krzysztof
Model: FORD FOCUS mk3
Silnik: 1,5tdci 134Km 360Nm
Rocznik: 2017

Czy wersja C modułu komfortu mk2 polift, będzie obsługiwać automatyczne wycieraczki?

Bump: Po prostu, mam uszkodzoną szybę i muszę wymienić, mam możliwość nabycia szyby z czujnikami i okablowaniem(komplet) zwersja przed liftem, również z GEM(wiem już, że nie pasuje) i modul komfortu muszę nabyć dodatkowo, potrzebuję tylko grzania, automatycznych wycieraczek i najwyżej fotochromtycznego lusterka i dlatego pytanie czy wersja C wystarczy, bo wersja F jest droga

Ostatnio edytowane przez CHARONSKI ; 17-06-2017 o 22:49
CHARONSKI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2017, 17:29   #44
CHARONSKI

A może ktoś wie jak w tym złączu liczy się piny, gdzie jest 1 pin?
Stary 18-06-2017, 00:06   #45
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - opis i numeracja pinów złącz GEM (link n-ty raz...) - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Poliftowy GEM C obsługuje grzaną przednią szybę i sensor deszczu/automatyczne wycieraczki.

GEM C nie obsługuje jedynie czujników ultradźwiękowych alarmu fabrycznego oraz szyberdachu.
Stary 18-06-2017, 10:21   #46
CHARONSKI

Dziękuję za linka, ale wersje C, widzę, że nie mają 11 i 12 pina, a podobno te piny są potrzebne?
np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
to czy ten GEM z aukcji będzie obsługiwać w/w funkcje

Bump: A rozrysowana skrzynka GEM po lifcie, też się gdzieś znajdzie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez CHARONSKI ; 18-06-2017 o 10:27
Stary 18-06-2017, 11:07   #47
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Pin 11 jest, brakuje 12. Rozpiska jest od strony wtyczki. Prawdopodobnie to jest gem BC, pomyłka w opisie. Tu jest CE [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i pin 12 jest.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2017, 12:48   #48
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał CHARONSKI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...A rozrysowana skrzynka GEM po lifcie, też się gdzieś znajdzie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rozumiem... Chodzi o schematy poliftowe? Też linki były ze 20 razy... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 18-06-2017, 13:19   #49
duh85
ford::beginner

Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007

1) Czy przełącznik do świateł z "AUTO" będzie pasował od anglika, jest ich więcej na allegro i są tańsze ?
2) Nad podsufitkom znalazłem wtyczkę która wygląda jak C526 jednak z pinu 3 zamiast do 12 w c98 idzie do 8 ,pozostałe się zgadzają- rozumiem ze to jakiś błąd w produkcji ?
duh85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2017, 17:31   #50
CHARONSKI

Cytat:
Napisał radek70 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pin 11 jest, brakuje 12. Rozpiska jest od strony wtyczki. Prawdopodobnie to jest gem BC, pomyłka w opisie. Tu jest CE [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i pin 12 jest.
Tylko w tej wersji CC [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] widzę pin 11 i 12,a jakie piny odpowiadają za przyciemnione lusterko,?

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rozumiem... Chodzi o schematy poliftowe? Też linki były ze 20 razy... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Nie o to chodziło, po prostu zdjęcie skrzynki jest z przed lifta, ale jest okGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale dzięki przy okazji za schematy, może się kiedyś przydadzą
Odpowiedz

Zasady postowania