Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-03-2013, 20:42   #41
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik
Domyślnie Odp: jak rozszyfrować właściciela po VIN

No ale tu jeszcze wtrące jeśli firma niemiecka sprzedała osobie prywatnej w niemcach auto to osoba prywatna dostałą fakture. Ale już sprzedający prywatny niemiec polakowi lub polskiemu przedsiębiorcy musi wystawić umowe kupna-sprzedaży i w polsce osoba prywatna opłaca od umowy a komis sprzedaje dalej na fakture vat-marża. A skąd my mamy wiedzieć dokładnie jaka była droga sprzedaży, biorąc pod uwage że na zachodzie nie ma takiej kontynuacji umów i faktur, tylko ten co ma dowód rejestracyjny jest właścicielem i basta.
Pokazanie jak i za ile kupił polski przedsiębiorca na zachodzie auto to juz jest jego dobra wola, ale kto by takie sprawy zdradzał.
Podejrzewam że jak by ktoś poszedł z umową do skarbowego o vat 24 i z firma w dowodzie to by po paru dniach odebrał zwolnienie z vatu.

c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2013, 12:47   #42
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

Wracając do tematu wałków VAT i potem płacenia przez nas - kupujących zaległości za nieuczciwych handlarzy...

Właśnie zapytałem o to z ciekawości swojego księgowego i mówi...że jak Jan Kowalski kupił w PL legalnie od komisu na f.vat-marża jakikolwiek sam.osobowy to może spać spokojnie,nigdy nie odpowie za to on,tylko komis z f.vat który mu sprzedał.Tyle w temacie,osoba to mówiąca naprawde wie co mówi (poza mną obsługuje ponad 100 firm,w tym auto-komisy)...tak samo i ja myślałem że to nie realne żebym ja płacił za czyjś wałek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Owszem,sytuacja może być inna jak: kupiłeś na umowe z "Helmutem" albo od komisu-krzaka...ja mówie o komisie który był w momencie sprzedaży Tobie auta i jest do dziś...

Ostatnio edytowane przez RafałB ; 09-03-2013 o 12:53
RafałB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2013, 13:35   #43
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

teraz pozostaje zapytać U.S. jak postąpi .

Bump: generalnie sprawa się zamyka. Komis nie ma obowiązku sprawdzić w jaki sposób ktoś nabył auto , wstawia sprawdza breif , coś tam jeszcze (lakier) , sprzedaje, wystawia dokument sprzedaży. Hulaj dusza , piekła nie ma ?

Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 09-03-2013 o 13:37
czeslaw555 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2013, 13:40   #44
RafałB

Cytat:
Napisał czeslaw555 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
generalnie sprawa się zamyka. Komis nie ma obowiązku sprawdzić .....
Ale to komis kupił auto w D lub B,F..więc wie od kogo,za ile i jak...my kupujemy od komisu i nic nas prawnie więcej nie obchodzi,oni handlują z tego żyją i mają wiedzieć co i jak żeby było zgodnie z prawem,nie jakiś "szarak" Kowalski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-03-2013, 13:55   #45
czeslaw555

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

Cytat:
Napisał RafałB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale to komis kupił auto w D lub B,F.
więc i tutaj też jest problem, najczęściej te auta wstawia ktoś inny,np "słup" to piszę w wielkim skrócie, cały proceder opisano w necie.
Cytat:
Napisał RafałB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
,oni handlują z tego żyją i mają wiedzieć co i jak żeby było zgodnie z prawem,nie jakiś "szarak" Kowalski
Prowadząc dział.gosp. często słyszałem w U.S.:" Nie znajomość przepisów, nie zwalnia z obowiązku ..." . Nie mam zamiaru nikogo odwodzić od zakup tańszych aut o wiele %. każdy sam musi podjąć decyzję co robić. Dobrze jest jak ma świadomość co może się stać, lub nie, i na podstawie tej wiedzy podejmuje jego zdaniem słuszne decyzje. Dobre, czy złe, to zapewne czas pokaże. U.Skarbowym i ich interpretacją, zmieniającym się (patrz i oglądaj "Państwo w Państwie")co chwile, z założenia nie ufam. W każdej sprawie, nawet potwierdzenie przez Izbę Skarbową Twojej słuszności interpretacji, nie musi być brane pod uwagę przez U.S. mają władzę chyba nieograniczoną, więc jest się czego obawiać. Może straszę niepotrzebnie ale wiem jak bywa.

Byłbym zapomniał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , proszę przeczytajcie zanim kupicie auto . Opis i konsekwencje oszustwa na VAT
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 09-03-2013 o 18:14
czeslaw555 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2013, 20:48   #46
RafałB

Prosze Cie...jak jest cena o 10-20kzł mniejsza niż inne (BTW wtedy Skarbówka czy Policja ma jeszcze dodatkowy argument przeciw Janowi K. że powinien podejrzewać że cena O WIELE !!! za mała to jest coś nie tak przecież) to już nie ma f.vat -marża a umowa na Orlenie pisana na kolanie na Helmuta - i to jest problem i "cwaniakowatość" kupującego żeby było "PANIE JAK NAJTANIEJ" = wtedy wał (i problemy oczywiście też) murowany/e,ale napisze po raz 100 - mówie o kupowaniu od komisu który ma 10 czy 20 lat istnienia i wystawia f.vat-marża...on odpowiada za to co sprzedaje i jak! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez RafałB ; 10-03-2013 o 09:53
RafałB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2013, 12:09   #47
c-matix

Czyli jak pisze RafałB , mozna kupować ale tylko na fakture .
Też mi sie wydawało że mogą mieć problemy ci co dają sobie kupić auto z a 30-40tys i umowe wypisać na kolanie pod barem.

Do czesław555 - punkt 2. na stronie podanej przez ciebie na interi, ładnie określa sprawe kto i kiedy ma problem:

2. "Słup" nigdy nie rozlicza się z podatku, bo firma przestaje istnieć.

Nieuczciwi handlarze są najczęściej powiązani z firmami "słupami", jednak nigdy w sposób oficjalny. Nieuczciwy handlarz wystawia fałszywą umowę kupna-sprzedaży, gdzie jako cenę wpisuje kwotę bez uwzględnienia należnego podatku VAT, który powinien zapłacić "słup"

Ostatnio edytowane przez c-matix ; 10-03-2013 o 12:12
Stary 11-03-2013, 09:42   #48
c-matix

Niechciałbym tu kogoś urazić ale jak RafałB i ja c-matix napisaliśmy coś na temat faktur vat-marża i odpowiedzi księgowych co maja wiedze na ten temat to widze że czesław555 już na takie posty nie odpowiada lecz przechodzi do innego tam sie mocno udziela i tylko straszy linkami i sieje panike.
Jak pisałem z całym sacunkiem dla pewnych tu wypowiedzi i osób, ale jak bym czytał posty i odpowiedzi czesława555 to nie kupił bym żadnego auta, a sam bede szukał na wiosne.

I chciałbym przestrzec tych co kupują auta za 30-50tys na umowy z helmutem, pisane na przystanku lub kolanie.

Ostatnio edytowane przez c-matix ; 11-03-2013 o 09:46
Stary 11-03-2013, 09:46   #49
RafałB

No właśnie...po tym co napisaliśmy jakoś tu zagadkowo cicho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziwne...
Stary 11-03-2013, 14:55   #50
rafal8967

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019

Mnie tak nakręcił i to nie tylko na forum ale też przez wiadomości , że o mały włos nie sprzedałem samochodu wiem że chciał pomoc i bardzo mu za to dziekuje bo uswiadomiłem sobie, że polak potrafi i naprawde trzeba szukać i szukać żeby znaleść naprawde dobry samochód sprowadzony przez polskiego handlarza.. lepiej samemu podjechać 500km wiecej i kupić na własna reke lecz to nie jest takie proste.....pozdrawiam i WIELKIE DZIEKI I SZACUN DLA RafałB ŻE NIE ZAPOMNIAŁ POZDRO

Ostatnio edytowane przez rafal8967 ; 11-03-2013 o 19:49
rafal8967 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania