Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-05-2013, 13:29   #41
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI odpala tylko z plaka i na pych...

Cytat:
Napisał RafiRypin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mimo tego przebiegu wnetrze jest prawie jak nowe, blacharsko tez stan bdb i wyglada ze bezwypadkowy
Większego przebiegu??? 300 kkm to nowe auto, założę się że większość tych co u nas mają po 185 mają rzeczywistości więcej najechane niż te Twoje 300 tys.

Cytat:
Napisał RafiRypin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie odpalil na rozrusznik tylko z plaka, ale mimo to kopa mial potężnego
Ja rozumiem, że sprawdzasz auto, ale z tego co mi ojciec (mechanik) mówi, to plak (lub samostart) to tylko ostateczność i bardzo rzadko. To zabójstwo (mechaniczne) dla silnika. Jak teraz śmigasz tym autem odpalając go z plaka to nie wiem czy nie robisz mu sporej krzywdy. Ja w bagażniku MK2 mam samostart i plak na wszelki wypadek w zimie, ale jeszcze nigdy nie użyłem bo mi szkoda silnika (wolę przyjarać trochę rozrusznik, którego regeneracja to grosze).

Cytat:
mam blad czwartego wtrysku a co dziwne to jak wykrecilismy wtryski, przykrecilismy je do rurek to podczas krecenia rozrusznikiem tylko 3 wtryski dzialaja trzeci w kolejnosci wogole nie podawal paliwa, pozostale 3 ładnie rozpylały
No to pewnie czwarty wtrysk do roboty. Mógł złapać jakiś śmieć i się przytkać. Być może ktoś Ci go wyczyści i zacznie działać (jakoś) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kwestia czujnika to dobry trop - pewnie to odpowiada za brak odpalania i głośną pracę - kąt wtrysku jest zły. Ząbki - mówisz o ząbkach za które ciągnie rozrusznik? Nie wiem niestety na czym swoje odczyty opiera czujnik, bo nie patrzyłem tam nigdy.

Ostatnio edytowane przez peterpz ; 12-05-2013 o 13:35
peterpz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2013, 13:50   #42
Szeryf455

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max

Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kwestia czujnika to dobry trop - pewnie to odpowiada za brak odpalania i głośną pracę - kąt wtrysku jest zły. Ząbki - mówisz o ząbkach za które ciągnie rozrusznik? Nie wiem niestety na czym swoje odczyty opiera czujnik, bo nie patrzyłem tam nigdy.
Działa to podobnie do czujnika Halla w aparatach zapłonowych. Jak jest wyłamany ząbek, to podaje zły sygnał i nie zezwala na uruchomienie. Faktycznie dobry trop.
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2013, 14:27   #43
salom

Rafi, silnik aby pracował idealnie, musi mieć wszystkie ząbki, w przeciwieństwie do ...
Może to jest przyczyna twoich kłopotów.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2013, 16:46   #44
RafiRypin
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 ghia
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2009

Wiec tak, dzis wymontowalem wtryski sprawdzalem wszystkie po kolei I wszystkie rozpylaja, ten trzeci co nie dawal ropki jak nim troche potrzeslo tez rozpyla terazmusial byc przytkany
RafiRypin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2013, 08:22   #45
RafiRypin

Cytat:
Napisał Szeryf455 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Działa to podobnie do czujnika Halla w aparatach zapłonowych. Jak jest wyłamany ząbek, to podaje zły sygnał i nie zezwala na uruchomienie. Faktycznie dobry trop.
tak sobie mysle czy nie daloby sie takiego ząbka przylutowac np, po wyjeciu rozrusznika jest w miare dostep, mam takie stare kolo dwumasowe to by ze zdobyciem ząbka nie bylo problemu, jakis sprawny magik z lutownica i moze by by sie to dalo zrobic bez wywalania skrzyni... co myslicie o tym?
Stary 13-05-2013, 08:52   #46
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Cytat:
tak sobie mysle czy nie daloby sie takiego ząbka przylutowac np, po wyjeciu rozrusznika jest w miare dostep, mam takie stare kolo dwumasowe to by ze zdobyciem ząbka nie bylo problemu, jakis sprawny magik z lutownica i moze by by sie to dalo zrobic bez wywalania skrzyni... co myslicie o tym?
Próbować możesz, tylko jak odpadnie na obrotach i wpadnie do środka to może niezłego bajzlu narobić...
Stary 13-05-2013, 09:09   #47
RafiRypin

Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Próbować możesz, tylko jak odpadnie na obrotach i wpadnie do środka to może niezłego bajzlu narobić...
ale gdzie do srodka ma wpasc? jedynie na dnie obudowy sprzegla bedzie spoczywal....
Stary 13-05-2013, 15:35   #48
Szeryf455

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max

Kiedyś gdzieś słyszałem (nie pamiętam od kogo) że przyspawał to normalnie migomatem i działało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2013, 16:48   #49
RafiRypin

no tak wlasnie mysle zrobic bo skrzynie wywalac mi sie nie usmiecha....
Stary 15-05-2013, 21:00   #50
RafiRypin

Problem odpalania z plaka rozwiazany, mechanicy sie nie spisali, jeden mi kazal wtryski wyslac do regeneracji, drugi pompe, jeszcze inny czujnik w pompie itd itp, ale na szczescie sdm znalazlem przyczyne, jednak ten brakujacy zabek na kole dwumasowym byl sprawca, zostal dospawany migomatem I pali na dotyk, tylko jeszcze ta mrygajaca sprezynl I brak mocy, moze teraz jak czujnik ma prawidlowe odczyty to nastapi samoadaptacja,

Bump: Problem odpalania z plaka rozwiazany, mechanicy sie nie spisali, jeden mi kazal wtryski wyslac do regeneracji, drugi pompe, jeszcze inny czujnik w pompie itd itp, ale na szczescie sdm znalazlem przyczyne, jednak ten brakujacy zabek na kole dwumasowym byl sprawca, zostal dospawany migomatem I pali na dotyk, tylko jeszcze ta mrygajaca sprezynl I brak mocy, moze teraz jak czujnik ma prawidlowe odczyty to nastapi samoadaptacja,
Odpowiedz

Zasady postowania