Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-06-2013, 22:34   #41
chase1
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI w mondeo mk4 pulsujące dławienie się silnika przy przyspieszaniu

[QUOTE=wojtekjanus;2023740]Może być uszkodzony czujnik temperatury silnika. /QUOTE]

Zrobiłem sobie niedawno przejażdżkę z włączonym laptopem i temp niby pokazywał ok..

Nie zauważyłem też aby było coś nie tak z klimą - choć niezbyt często ją włączam.

chase1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2013, 22:58   #42
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI w mondeo mk4 pulsujące dławienie się silnika przy przyspieszaniu

Cytat:
Napisał chase1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem sobie niedawno przejażdżkę z włączonym laptopem i temp niby pokazywał ok..
W zasadzie nie ma innej możliwości włączania się wentylatora chłodnicy, jak na skutek wskazań czujnika temperatury (chyba że np mało prawdopodobne zwarcie w wiązce przewodów i inne tego typu zdarzenia...).
Jego uszkodzenie nie musi być trwałe, sam piszesz że wiatrak włącza się na chwilę i w momentach kiedy nie powinien. Więc wcale nie musiał podczas sprawdzania w trybie rzeczywistym być akurat zwalony - pokazuje jak chce...

Z resztą nie upieram się - to tylko domysły...
Stary 03-06-2013, 23:39   #43
chase1

Nie wiem czy "nie powinien" - włączanie wentylatora zaraz po starcie zimnego silnika jest dziwne, ale czy inne jego uruchomienia mają podstawę w postaci wysokiej temperatury ? - Nie wiem.

Ok - wskazania czujnika temperatury - którego - tego w termostacie ?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] = tutaj też ludzie narzekali na wentylator... a może to tak ma być z tym zbyt-częstym włączaniem ?

wróćmy może do tego gaśnięcia :/
Stary 04-06-2013, 00:55   #44
gucioj

Model: Galaxy mk3

kolego kieruj się w kierunku tego co komp pokazuje czyli P0428 Catalyst Temperature Sensor High Input (Bank 1).
gucioj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2013, 06:12   #45
chase1

niewiele info w necie znalazłem na temat tego czujnika, ale ci którzy go wymieniali (ponoć koszt ok 450zł) , po jakimś czasie mieli znów ten sam błąd.
Stary 04-06-2013, 10:57   #46
gucioj

Model: Galaxy mk3

zgadza się ale chyba też musisz zacząć od tego czujnika jak nie pomoże to możliwe ze kat zapchany, spróbuj może przegnać go po trasie może coś wypali go trochę. Ja nie miałem z tym problemu jeszcze tyle wiem co wyczytałem i ma to związek z katem , dpf itp. Egr to raczej nic nie da ja swój czyściłem po 200 tyś. i był naprawdę czysty.
gucioj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2013, 17:10   #47
paradoxx
ford::beginner

Imię: Piotrek
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

@chase1
sory za późną odpowiedź ale byłem w Szwecji.
Koszt zaworu to ok 150-200 zł + przesyłka (ja zapłaciłem 190 ale na miejscu).
paradoxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2013, 15:53   #48
misiopysio73

Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2007

Witajcie
Niestety i ja muszę coś od siebie dodać w tym temacie. Ze trzy tygodnie temu zaczęło się i u mnie "pulsujące dławienie" podczas przyspieszania. Jakiś czas wcześniej słyszałem zanikające buczenie spod maski w momencie wyłączania silnika, ale myślałem, że tak ma być. Później - jak wspomniałem - zaczęło się przydławianie. Ale u mnie jest to w niskim zakresie obrotów - od jałowych (niecały 1000) w czasie przyspieszania do troszkę ponad 2000obr. Wydaje mi się, że na zimnym silniku jest to bardziej odczuwalne. Pomyślałem, że można spróbować podmienić sąsiadujące ze sobą zawory czyli ten od sterowania turbiną i EGR. Efekt? W zasadzie burczenie po wyłączeniu silnika ustąpiło. "W zasadzie" znaczy, że raz czy dwa zabuczał i podmieniony zawór ale w większości przypadków jest cisza. Samochód w czasie przyspieszania niestety przydławia się nadal, ale jakby łagodniej, a zdarza się, że ciągnie ładnie i równo od początku (w zakresie obrotów powyżej 2000 idzie bardzo ładnie i równo, miękko zmieniając biegi (automat)).

Zasadnicze pytanie brzmi: czy opisane efekty oznaczają, że:

1)zawór sterowania EGR też jest w nie najlepszej kondycji, ale skoro teraz jest odrobinę lepiej to zawór sterowania turbiną jest bezwzględnie do wymiany
2) przyczyna przydławiania leży gdzie indziej i trzeba szukać?

Dodam tylko, że taniej wyniesie mnie powrócenie zaworu EGR na miejsce i kupienie zaworu sterowania turbiną, niż wyprawa do serwisu i podłączenie do komputera... (mieszkam w Szwecji..). Więc liczę na jakieś sugestie szanownego forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrowił!
misiopysio73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2013, 20:11   #49
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Najlepiej wymień dwa, nie wiem ile to dziadostwo kosztuje w Szwecji, bo u nas za dwa kolega niedawno dał ok 300 PLN.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2013, 10:39   #50
misiopysio73

Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2007

Witajcie dobrzy ludzie.
Zawór sterowania turbiną dojechał do mnie za morze. (kupiłem nowy w przystępnej cenie). Po wymianie buczenie przy wyłączaniu silnika ustało, gdy silnik jest rozgrzany- przydławianie jest ledwo odczuwalne, ale jest. Natomiast gdy silnik jest zimny - niestety przydławia się nadal, dodatkowo zaobserwowałem wzrost zużycia paliwa właśnie od czasu gdy zaczęły się problemy opisywane poprzednio. Jeden z Was radził, żeby podczas wymiany zaworka wymienić też wężyki gumowe podłączone do niego, ale nie wydaje mi się, żeby była konieczność, ponieważ gdy odłączam wężyki od zaworu - wyraźnie słychać wchodzące powietrze do obwodu, co oznacza, że układ trzyma podciśnienie.
Czy mogę liczyć na jakieś kolejne sugestie? (wiem że powinienem wymienić filtr paliwa, gdyż jeszcze tego nie robiłem w tym aucie. Skompletowałem części do zmontowania pompki do wyssania powietrza z układu paliwowego po założeniu nowego filtra (pomysł z forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale jakoś nie jestem pewien, czy ewentualnie brudny filtr paliwa może dawać takie objawy...)
Z góry dziękuję za porady
Pozdrowił

JB
misiopysio73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania