Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-11-2013, 13:03   #41
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał dolorek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i wtedy stracić ogrzewanie w środku - chyba kiepski pomysł.
to nie tak...
nie stracisz ogrzewania w srodku...bo to dziala na takiej zasadzie ze jesli nagrzewnica nie odbierze ciepla i silnik sie zaczyna przegrzewac to dopiero wowczas przymyka nagrzewnice,
ale normalnie grzeje tak jak zawsze.

termostat w silniku normalnie prawie nigdy sie nie otwiera na maksa-chyba ze jest goraco i bardzo silnik obciazony.

moim zdaniem gdyby zamiast tego trojnika-by-passa zainstalowac wlasnie taki termostat to wszystkie wasze problemy powinny wowczas zniknac.

szczerze powiem ze ja osobiscie nie widze lepszego rozwiazania, bo robienie by-pasa bedzie powodowalo to ze silnik bedzie sie dluzej nagrzewal i bedzie slabiej nagrzewnica dzialala.

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2013, 21:10   #42
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moim zdaniem gdyby zamiast tego trojnika-by-passa zainstalowac wlasnie taki termostat to wszystkie wasze problemy powinny wowczas zniknac.
szczerze powiem ze ja osobiscie nie widze lepszego rozwiazania, bo robienie by-pasa bedzie powodowalo to ze silnik bedzie sie dluzej nagrzewal i bedzie slabiej nagrzewnica dzialala.
Po mojemu by-pass wygląda jak w załączniku i tak na prawdę nie czuję zasady jego działania (i jak już pisałem, testowo go zlikwidowałem - nic to nie pogorszyło ani polepszyło). Gdy działa tylko krótki obieg, by-pass nic nie robi. Gdy termostat trochę się otworzy, przez by-pass może i coś trochę płynie ale nawet nie jestem pewien w którą stronę, chyba z dużego obiegu do małego, bo tak średnice węży by wskazywały. Tak czy inaczej temperatura w miejscu połączenie obiegów by-passem jest podobna gdy nie korzysta się w środku z grzania. Nie wiem więc co on ma robić.
Dzięki za sugestie co do rozwiązania problemu, na zimę odkładam bo nie nagli, potem zobaczę ale najpierw wyjmę termostat. Popsuło się zero jedynkowo i chciałbym to naprawić przez wymianę, a nie polepszanie fabryki. Na pewno dam znać jakie będą kolejne kroki i efekty.[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Bump:
Cytat:
Napisał Kamyk111 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Mam problem z moim Focusem rok 1999, silnik 1,6.
Podczas dłuższych tras i przy większych prędkościach (ponad 120km/h) podnosi się wskaźnik od temperatury wody. W tym momencie muszę trochę zwolnic i wszystko wraca do normy, lubi się tez tak dziać gdy podjeżdżam pod jakieś wzniesienia.
W czym może tkwić problem?
Myślę, że jak przeczytasz cały mój temat z linkami to we własnym zakresie będziesz mógł coś u siebie zdiagnozować, obyś miał łatwą usterkę....
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg bypass.jpg (8.7 KB, 56 wyświetleń)
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2013, 09:13   #43
mjprzem

Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

dolorek...schemacik jest niepoprawny...nie jestem pewien dokladnie w ktorym miejscu jest powrot z by-passa ale wg. twojego schematu uklad nie moglby wogole dzialac.

Ja rozumiem po co jest ten by-pass i wiem co chcieli nim osiągnąc-jest to najprostszy sposób zwiekszenia przepływy przez chlodnice a zmniejszenia przez nagrzewnce...

tylko ze tak jak pisałem-ten silnik z tym rozwiązaniem sterowania termostatem jest dobry do samochodów ktore mają zwezony przepływ przez nagrzewnice-czyli np. fiesta96-2000

jezeli byla np woda w ukladzie i zakamieniła sie troche chlodnica i zmniejszyła przepustowosc to dlatego powstały takie problemy.

dolorek....aby uklad chlodzenia działał poprawnie i nie było tak ze wentylator chłodzi nadaremnie chlodnicę to albo mozesz wstawic "dysze" która ograniczy przepływ przez nagrzewnice

ALBO-moim zdaniem najlepsze wyjscie-bo rozwiaze do konca problem

zainstalowac termostat który automatycznie rozdziela przepływ płyny
przyklad z diesla ale niekoniecznie to takie musi byc-bo pewnie znalazlibyscie cos lepszego
ale to musi byc termostat rozdzielający przepływ czyli np.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Obawiasz sie ze taki termostat zmknie ci po nagrzaniu silnika nagrzewnice-Bardzo mylnie,
bo taki termostat idealnie reguluje przepływ do zapotrzebowania chlodzenia przez silnik i jesli nie uzywasz ogrzewania to automatycznie bardziej przymyka przepływ przez nagrzewnice...ale jesli zaczniesz uzywac ogrzewanie to tym samym ponownie zwiekszy przepływ przez nagrzewnice. Dodatkowo w upale jesli bedzie problem z chlodzeniem to termostat w najgorszych przypadkach przymyka calkowicie nagrzewnice aby jak najbardziej zwiekszyc chlodzenie.

Taki układ chlodzenia znacznie lepiej pracuje bo wentylator chlodnicy działa tylko w momencie kiedy chlodnica nie wyrabia
bo w waszym przypadku chlodnica moze byc zimna a wentylator moze sie załączyć.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg FORD-FOCUS-MK1-1-8-TDDI-OBUDOWA-TERMOSTATU.jpg (31.9 KB, 70 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 08-11-2013 o 09:24
Stary 09-11-2013, 18:09   #44
mk1pat
ford::amateur

Model: ford focus Mk1
Silnik: 1.4
Rocznik: 1998

witam naczytałem się na forum wiele rzeczy o układzie chłodzenia i nie znalazłem odpowiedzi natomiast mój problem jest bardzo dziwny .zaczęło się od pękniętej obudowy termostatu wymieniłem ją zalałem nowym płynem było ok na chwile potem się zaczęło zimny dolny wąż od chłodnicy non stop chodzący wentylator pomyślałem że to termostat wymieniłem problem ten sam gdy silnik jest rozgrzany po odkręceniu korka przy zbiorniczku wyrównawczym i przy przegazowaniu foczki kilkakrotnie ,zaczyna się robić ciepławy wąż i dolna część chłodnicy , odpowietrzałem go ponad godzinę bąbelki wylatywały wężykami do zbiorniczka zakręciłem korek zrobiłem jakieś 10 km i słyszę wiatrak oraz temp rośnie dolny wąż znowu zimny a z prawej strony gorący co to może być juz nie mam pomysłów sprawdzałem termostat działa otwiera sie . proszę o pomoc bo z tym problemem borykam się ponad tydzień czasu .
mk1pat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2013, 11:08   #45
mjprzem

spróbuj załozyc dławik (zwezka) na przewód do nagrzewnicy.
w wezach odpowietrzających -jezeli występują- tez powinny byc specjalne dławiki....jezeli ich niema to tez nalezy zamontowac.

w tym temacie napisane jest o co chodzi z problemami w 1,4 i 1,6 silniku z ukladem chlodzenia.

byc moze oryginalna obudowa minimalnie sie roznila od zamiennika i pojawil sie wlasnie kolejny przypadek z tym ze plyn zamiast plynac przez chlodnice to woli plynac przez nagrzewnice.
Stary 13-11-2013, 15:55   #46
halgrim_ford
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 ZETEC SE
Rocznik: 2002

mjprzem czy takie takie termostaty rozdzielające przepływ występują do Zetec-SE? Pytam bo nie mogę znaleźć
Ten z Twojego linku jest do Zetec-E i sie zastanawiam czy będzie pasował.
halgrim_ford jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2013, 16:33   #47
daniellson
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: focus ,civic , escape
Silnik: 1,6
Rocznik: 1998
Cool Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czujnik temperatury jest wkręcony w głowicę, a końcem styka się z płynem chłodzącym. Nie słyszałem jescze aby czujnik nie stykał się z płynem, a nazwa sama mówi za siebie,, czujnik temperatury płynu chłodzącego.
Powiem chłopie tak jeżeli twoja wiedza ,jest tak ograniczona na temat budowy silników to żal .W jakim silniku czujnik bez pośrednio się styka z płynem chłodniczym (silnikiem forda).W silniku 1,6 zetec jest czujnik w głowicy ,jest to bardzo delikatne połączenie po wymontowaniu powinno się wymienić czujnik na nowy ,chodzi o dokładne przyleganie i błąd pomiarowy .Wielu wkręcai wykręca bez zmian i potem są problemy z odczytem temperatur i prawidłowym załączniem wentylatora .That's it
daniellson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-11-2013, 12:15   #48
mjprzem

Cytat:
Napisał halgrim_ford Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mjprzem czy takie takie termostaty rozdzielające przepływ występują do Zetec-SE? Pytam bo nie mogę znaleźć
Ten z Twojego linku jest do Zetec-E i sie zastanawiam czy będzie pasował.
no wlasnie chyba raczej nie-dlatego prawdopodobnie aby rozwiazac problem z ukladem chlodzenia nalezaloby zastosowac inną obudowe z termostatem rozdzielającym i podpiąc pod wasz uklad -tylko w taki sposob aby wyjscie na nagrzewnice bylo wlasnie tylko z nowej obudowy.

ps. ale aby upewnic sie ze o to wlasnie chodzi to nalezy np. zalozyc zacisk-na weza do nagrzewnicy aby wykluczyc inne przyczyny przegrzewania sie silnika.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 14-11-2013 o 12:30
Stary 15-11-2013, 00:31   #49
kaczy87
ford::amateur

Model: Focus MK1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999

Witam!
Mam podobną sytuację do dolorka, z tą różnicą że efekt u mnie występuje przy około 120km/h i miałem odczucie że przy jeździe pod górkę.Oczywiście kiedy zwolnię temperatura momentalnie spada do prawidłowej pozycji. Efekt zaczął występować po zmianie rozrządu(części najwyższa półka) ale dopiero po przejechaniu około 1,5tys.km a około 4tys.km temu zainstalowana została instalacja gazowa. Więc moim zdaniem nie ma powiązania żadnego. Po drugie we wcześniejszym aucie miałem problem z chłodzeniem i wtedy nie było szansy żeby temperatura tak mocno się wachała w ciągu kilku sekund więc obstawiam błąd ze wskazania czujnika a nie autentyczne przegrzewanie się płynu. Poza tym po zatrzymaniu się nie było widać aby płyn się zagotował. Zobaczę teraz jakie wskazania będą w trybie serwisowym dodatkowo podłącze komputer do złącza od instalacji gazowej i sprawdzę temperaturę nagrzania reduktora czyli przybliżoną temperaturę cieczy chłodzącej w obiegu.
Obstawiam termostat lub czujnik temperatury. Chociaż czujnik temperatury jeżeli się psuje moim zdaniem to na zwarcie lub rozwarcie, więc cały czas maks lub minimum by pokazywał a nie sobie skakał jak chce. Gdzieś widziałem post że gość wymienił akumulator i pomogło i to jest dość wiarygodne bo zauważyłem ze czasami światła przygasają wiec coś się z prądem dzieje. Dodam że po staniu w korku około godziny nic takiego nie ma miejsca więc wentylator się włącza prawidłowo i temperatura silnika jest w porządku. Dlatego temat jest tak trudny że auto powinno się przegrzać w korku nie w jeździe gdzie silnik chłodzi się dodatkowo przez pęd powietrza. Jak znajdę jakąś wskazówkę na pewno dam znać.Pozdrawiam
kaczy87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2013, 09:08   #50
mjprzem

a jak masz wpiety reduktor wuklad chlodzenia-bo to ma znaczenie...?
Odpowiedz

Zasady postowania