![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-03-2015
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 TDCi (115 km)
Rocznik: 2010
|
Witajcie,
posiadam Focusa II 2010, 1.8 TDCi. Podobnie jak u was występuje u mnie problem szarpania. Szarpanie przy jeździe 10-20 km/h na jedynce. Kiedy delikatnie wciskam gaz to pedał gazu tak jakby raz kontaktuje a raz nie. Czasem wchodzi płynnie na obroty i mogę "zrobić nogą" 1100, 1200, 1300 obrotów, a czasami działa zero-jedynkowo czyli od razu wskakuje na 1800 obrotów. Sprawdziłem pedał gazu i potencjometr i jest jak nowy, taśma w ogóle nie jest wytarta. Mechanik zasugerował mi, że problem może leżeć w jednym z wtrysków. Nie sprawdzałem tego tematu ponieważ to duży koszt. Dodam tylko że takie zero jedynkowe kontaktowanie pedału gazu działa też na innych biegach. Wrzucam na przykład trójkę i dodaję lekko gazu a silnik nie reaguje, natomiast po chwili nagle wchodzi na obroty szarpiąc przy tym. Zapoznałem się z postem Stiepka, który wskazał na możliwe błędy w oprogramowaniu. Czy znacie może jakieś inne rozwiązania tego problemu? Pozdrawiam Marcin |
|
|
|
|
|
#42 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Sprawdź egr
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-03-2015
Silnik: 1.8 TDCi (115 km)
|
Dzięki, sprawdzę EGR, wyczyszczę ewentualnie zaślepię.
Dodam tylko że w ostatnim czasie wymieniłem: - Pedał gazu (używka) - NIE POMOGŁO - Zawór regulacji wysokiego ciśnienia w pompie wysokiego ciśnienia (nowy, oryginalny VDO Siemens za 208 zł) - NIE POMOGŁO także jakby ktoś potrzebował to mam używki: pedał gazu i zawór ...przebieg 150 tys Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przypomnę że JEDYNY objaw usterki to dziwna reakcja na gaz, ciężko zrobić określoną liczbę obrotów przez co jadąc na jedynce jest ostry kangurek (kontaktuje, nie kontaktuje, kontaktuje, nie kontaktuje) - na wolnych obrotach wszystko jest OK - jak daję gaz do dechy też wszystko jest OK znajomy sugeruje wymianę komputera (sterownika silnika) ale to droga zabawa więc najpierw EGR. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-08-2013
Silnik: TDCi 1.8
|
Zaślep EGR. Wtrysków nie ruszaj bo to nie to.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#45 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-08-2013
Silnik: TDCi 1.8
|
Pcm też nie ruszaj. Zawsze zaczynamy sprawdzanie najtańszych rzeczy. A nie wtryski pcmy za tysiące zl
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
|
|
|