Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Fotorelacje z napraw
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-05-2014, 13:04   #41
Czarny71
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo mk3 Ghia automat (kombi) DENSO
Silnik: 2.0 TDCi 130PS
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Denso - rozbudowa - krok po kroku

Cytat:
Napisał koniec_jest_bliski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... że w takich przypadkach montował taki kondensatorek na wejściu do monitora i wszystko działało.
- znaczy się ten kondensator na SOG (Sync on Green)?

- w adapterze który mam zainstalowany istnieje pozycja SOG - Enable/Disable

Ostatnio edytowane przez Czarny71 ; 08-05-2014 o 13:17
Czarny71 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2014, 13:16   #42
koniec_jest_bliski
ford::beginner

Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał Czarny71 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- znaczy się ten kondensator na SOG (Sync on Green)?
Nic nie przestawiał w menu. Po prostu wstawiał kondensator i tyle.

Ja zamontuje to bez kondensatora i jak coś będzie nie tak to wtedy dopiero będę kombinował. Po co wyważać otwarte drzwi.

Aha, tylko co w takim przypadku jak przestawię to w menu na synchro po zielonym to kabelka od synchronizacji nie podłączam w ogóle czy zwieram z zielonym?

Ostatnio edytowane przez koniec_jest_bliski ; 08-05-2014 o 13:22
koniec_jest_bliski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2014, 13:22   #43
Czarny71

Cytat:
Napisał koniec_jest_bliski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja zamontuje to bez kondensatora i jak coś będzie nie tak to wtedy dopiero będę kombinował.
Dokładnie tak jak piszesz... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
... kabelka od synchronizacji nie podłączam w ogóle czy zwieram z zielonym?
...skoro synchronizacja w tym przypadku jest na zielonym to Sync In/Out nie powinno się podłączać. No i jeżeli w menu Mari jest opcja SOG - Enable/Disable to na logikę powinno ustawić się ją wg instalki. Ale daj znać jak już będziesz po.

Ostatnio edytowane przez Czarny71 ; 08-05-2014 o 13:45
Stary 16-05-2014, 21:28   #44
koniec_jest_bliski

Zakupiłem adapter MARI i wstępnie podłączyłem na próbę. Jednak mam podobny problem jak kolega @weksla czyli po włączeniu wstecznego czarny ekran, u mnie jeszcze dodatkowo z dwoma ukośnymi pasami.

Poza tym w ogóle nie mogę uruchomić menu OSD adaptera. Nie działa przycisk na pilocie N/P ani SOG. Jedyne co da się zrobić to przyciskiem AV mogę przełączać pomiędzy trzema trybami RGB, AV1, AV2 z czego obraz pojawia się tylko na jednym.
Jeszcze przyciskami od 1 do 4 mogę coś tam zmieniać między innymi włączyć tryb kamery cofania (no, ale widać czarny ekran i dwa pasy)
Kamerę wpiąłem do wyjścia V3.
A do synchronizacji musiałem zewrzeć zielony + synchro, bo inaczej nie działało.

Tylko co zrobić z ta kamerką?

Aha a czy zielony kabelek ten co ma być podłaczony do czujnika hamulca ręcznego to nie musi być podpięty?
Stary 17-05-2014, 12:11   #45
Czarny71

Forumowicz @weksla wysłał mi swoją instalację do sprawdzenia.
Właśnie wczoraj podpiąłem ją w swoim samochodzie i wszystko działa prawidłowo. Sprawdzę dzisiaj jeszcze tylko czy Menu Mari będzie wyświetlane kiedy odłączę kamerę od adaptera (bo wydaje mi się że nie powinno to mieć wpływu, ale tak na wszelki wypadek).
Tak czy inaczej wniosek z tego taki że albo jego kamera jest uszkodzona (w co raczej wątpię), albo źle podłącza zasilanie do całej instalacji, bo przejściówkę wykonał prawidłowo.

Kamerę podłączamy do V3, a zielony przewód (side Brake) z tego co gdzieś wyczytałem działa w ten sposób, że część funkcji adaptera dostępna jest tylko kiedy zaciągnięty jest ręczny i na pewno nie trzeba go podłączać.

P.S. Poszukam dzisiaj wieczorem zdjęć z instalacji w Jaguarze forumowicza @discus9, bo o ile pamiętam tam też Sync był na zielonym, no i bez przekaźników na srebrnym Mari. Cała instalacja w jego aucie była z resztą robiona w firmie Mari.

Ostatnio edytowane przez Czarny71 ; 17-05-2014 o 12:34
Stary 17-05-2014, 13:34   #46
Czarny71

Faktycznie w instalacji w Jagu na RGB In wchodzą tylko trzy przewody R, SOG i B, ale z RGB Out wychodzi 5 - zielony i Sync są zmostkowane, R, B oraz GND. Wrzucę zdjęcia wieczorem na Photobucket i podeślę ci link do nich...

P.S. Zadzwoń ewentualnie do Mari i rozmawiaj z Panem Marcinem. Powiedz że wiesz z forum, iż instalowali jakieś 2 miesiące temu srebrny adapter w Jaguarze to może coś ci podpowiedzą, bo ja bazuję tylko na instalacji którą robiłem u siebie oraz fotkach, które zrobiłem u discus9 w jego Jagu (a u niego właśnie adapter instalował Marcin z Mari).

Ostatnio edytowane przez Czarny71 ; 17-05-2014 o 13:59
Stary 17-05-2014, 14:26   #47
koniec_jest_bliski

Próbuje to jeszcze podłączać. Nie posiadam dokładnego schematu instalacji, a ta którą mam to widzę, że nie do końca się zgadza z tym co jest u mnie w samochodzie.

Metodą prób i błędów udało mi się uzyskać widok z kamery i pojawiło się menu OSD, ale zniekształcone i kolory nie takie.

Pytanie pomocnicze. Masę GND też muszę przepuścić przez adapter, czy mogę nie podłączać i zostawić oryginalne podłączenie?
Stary 17-05-2014, 18:40   #48
weksla31

Imię: Sławek
Model: Mondeo mk3
Silnik: tdci 2.0
Rocznik: 2003

Czy podłączasz też do mk3 czy innego modelu?
Wychodzi na to że i tak masz lepiej niż ja bo ja mam totalnie czarny ekran i w menu nie moge wejsc
weksla31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2014, 20:07   #49
Czarny71

Cytat:
Metodą prób i błędów udało mi się uzyskać widok z kamery i pojawiło się menu OSD, ale zniekształcone i kolory nie takie.
A masz kamerę PAL czy NTSC?

Zniekształcenia to na 98% zakłócenia zasilania, ekranowanie RGB też się przyda...

Cytat:
Pytanie pomocnicze. Masę GND też muszę przepuścić przez adapter, czy mogę nie podłączać i zostawić oryginalne podłączenie?
Nie rozumiem...

Ostatnio edytowane przez Czarny71 ; 17-05-2014 o 20:10
Stary 17-05-2014, 20:30   #50
koniec_jest_bliski

Udało mi się w końcu to podłączyć poprawnie. Kabel synchro+zielony był w innym miejscu niż powinien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Miałem nieodpowiedni schemat i musiałem pociąć kilka kabelków zanim znalazłem ten właściwy. U mnie ostatecznie wystarczy przeciąć 3 przewody pomiędzy nawigacją, a monitorem(komputerem) i wpiąć się adapterem.
Nie musiałem podłączać masy GND.
Synchro+zielony (z OUT Mari) zwarłem na wyjściu do monitora. Do wejścia IN w MARI wystarczyło podpiąć tylko kabelek z kolorem zielonym+synchro (synchro IN na kabelku MARI zostało wolne, nie podpinałem go).

Menu OSD pojawia się tylko po uruchomieniu dodatkowych wejść np. kamery cofania lub AV1. Można wtedy zmieniać np. pomiędzy PAL a NTSC lub aktywować lub deaktywować SOG. Chociaż nic się nie zmienia czy aktywna jest ta funkcja czy nie.

Dwie rzeczy jeszcze mnie zastanawiają. Kiedy uruchomi się obraz z kamerki cofania pojawiają się takie delikatne prążki jakby jakieś zakłócenia łapało. Jak się patrzy z normalnej odległości czyli z pozycji kierowcy nie widać ich bardzo, ale z bliska są delikatnie widoczne.
Nie jest to uciążliwe, ale pytam z ciekawości czy to tak ma być?

No i ten nieszczęsny kondensatorek do mostkowania synchronizacji i zielonego, lepiej go zamontować czy nie? Niby wszystko działa, ale może wartko go tam wmontować?

Kamerkę mam PAL/NTSC, a samochód to Renault Espace IV.
Odpowiedz

Zasady postowania