Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-12-2015, 23:58   #41
gavin2002
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Ford Focus mk3 kombi
Silnik: 1.6 TDCI 115km
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Led DRL zamiast halogenow

Witam. Odkopię temat.

Chciałbym zamówić te ledy w trójkątach, ale mam wątpliwość. W moim focusie przy pozycji przełącznika "0" palą się światła mijania. Jak to wyłączyć? Pozdrawiam.

gavin2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2015, 12:09   #42
Shreq

Imię: Z
Model: F
Silnik: 1
Rocznik: 2

Kolego musisz wykodować z samochodu światła dzienne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Miałem to samo.

Pozdrawiam
Tomek
Shreq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2015, 23:33   #43
gavin2002

Ok. Światła już wykodowane.

Jak się nazywa w pl taki kabelek?

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-12-2015, 00:13   #44
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM

Na znanym portalu aukcyjnym taki kabelek jest opisywany jako bajpas czy z angielskiego bypass. W sprzedaży są trzy różne typy pod odpowiednie bezpieczniki- dla FF3 będzie to wersja MINI.
Stary 21-12-2015, 09:52   #45
gavin2002

Super, dzięki.

Pytanie do montujących te ledy. Chciałbym podłączyć je też jako przyciemniające się postojówki. Więc tak, kabel czerwony +12 po zapłonie daję do bezpiecznika F42. Czarny do masy. Niebieski do kabla świateł mijania we wtyczce lampy (który to kabel?)
Czy biały kabel gdzieś podpinać?
Dodatkowo czerwony kabel musiałbym chyba podłączyć pod pin 12 (światła pozycyjne). I dać 2 diody na przewodach tak jak ktoś wcześniej pisał.

Ma to sens?
Stary 22-12-2015, 20:24   #46
u08mlap

Model: Focus
Silnik: 1,0
Rocznik: 2013

światła do jazdy dziennej nie mogą być używane jako postojowe jest to niezgodne z przepisami i tyle ale kto bogatemu zabroni tak zrobić jak się da oczywiście , już temat podłączenia oraz jak te światła mają prawidłowo działać był i tam też pisałem

pokrętło na 0 - świecą tylko ledy
pokrętło na pozycyjne - świecą ledy oraz pozycyjne po czym ledy gasną po paru sekundach
pokrętło na reflektory - świecą tylko reflektory
pokrętło na reflektory automatyczne - Czujnik nasłonecznienia automatycznie steruje pracą ledy - reflektory w zależności o nasłoneczniania co sygnalizuje na desce kontrolka świateł
ponadto po otwarciu drzwi kierowcy zapalają się pozycyjne i ledy na 50% po zamknięciu drzwi ledy świecą na 100 % po czym gasną po kilku sekundach
po naciśnięciu sprzęgła też zapalają się Ledy po czym gasną tak samo jak o otwarciu drzwi po kliku sekundach lub gasną po zapaleniu auta i czujnik wykryje ze jest za ciemno
u08mlap jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2015, 01:27   #47
Teisejas

Cytat:
Napisał u08mlap Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
światła do jazdy dziennej nie mogą być używane jako postojowe jest to niezgodne z przepisami i tyle
Kolego generalizujesz i chyba nie przeczytałeś w całości tego wątku, bo wtedy wiedziałbyś, że ledy, nad których zainstalowaniem zastanawia się @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , mają homologację na światła postojowe, o czym była już mowa. Problem zgodności z przepisami dotyczy za to ilości świateł postojowych, ale o tym też już było...
Nie wiem za to jakich świateł i jak podłączonych dotyczy zamieszczony opis działania, ale to włączanie się na chwilę na 100% po zamknięciu drzwi (kiedy gasną pozycyjne) i po wciśnięciu sprzęgła świadczy, że coś nie jest do końca dobrze zrobione.

Cytat:
Napisał gavin2002 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie do montujących te ledy. Chciałbym podłączyć je też jako przyciemniające się postojówki. Więc tak, kabel czerwony +12 po zapłonie daję do bezpiecznika F42. Czarny do masy. Niebieski do kabla świateł mijania we wtyczce lampy (który to kabel?)
Czy biały kabel gdzieś podpinać?
Dodatkowo czerwony kabel musiałbym chyba podłączyć pod pin 12 (światła pozycyjne). I dać 2 diody na przewodach tak jak ktoś wcześniej pisał.
U siebie zamontowałem te DRL wg założeń, które opisałem w poście #39. Wszystko działa tak jak chciałem, przy czym zastosowałem dodatkowo dwa przełączniki, aby mieć możliwość szybkiej zmiany logiki działania świateł. Poniżej schemat (zrobiłem go dla Kolegów w paint'cie więc proszę o wyrozumiałość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ):
Schemat podłączenia Drl.jpg
Przy takim montażu niezmienne pozostają dwie zasady: 1. przy wyłączonych innych światłach (pozycyjnych/mijania) ledy zapalają się w trybie DRL (100%) po włączeniu zapłonu; 2. przy zaświeconych postojowych ledy zawsze świecą w trybie pozycyjnych (są przygaszone). Oczywiście też nigdy nie świecą się przy wyłączonym zapłonie i wyłączonych światłach pozycyjnych (może warto o tym wspomnieć skoro Koledze światła zaświecają się przy wciśnięciu sprzęgła...).
To czy mają włączać się z pozycyjnymi (przygaszone) przy wyłączonym zapłonie oraz czy w ogóle mają się wyłączyć a jeżeli tak to z włączeniem których świateł (pozycyjnych/mijania) decyduje położenie przełączników. I tak:
  1. żeby ledy zapalały się razem z pozycyjnymi przy wyłączonym zapłonie to przełącznik 2 musi być zamknięty (czyli ON) i równocześnie biały przewód nie może być połączony z przewodem pozycyjnych (na przełączniku 1);
  2. żeby ledy przy włączonym zapłonie wyłączały się:
    a. po włączeniu świateł pozycyjnych - przełącznik 1 ma być w pozycji łączącej biały przewód z przewodem pozycyjnych (wówczas ledy nie będą też się włączały razem z pozycyjnymi przy wyłączonym zapłonie)
    b. po włączeniu świateł mijania - przełącznik 1 ma być w pozycji łączącej biały przewód z przewodem świateł mijania;
    c. w ogóle mają się nie wyłączać (po włączeniu świateł pozycyjnych/mijania przygasną wtedy tylko do trybu pozycyjnych) - przełącznik w położeniu OFF.

Z góry wyjaśniam po co tyle kombinowałem: chciałem, aby ledy zapalały się po odryglowaniu drzwi i oświetlały drogę do/z samochodu, równocześnie nie chcę z nich korzystać podczas jazdy jako pozycyjnych, bo po pierwsze uważam, że te ledy za mało przygasają w tym trybie i mogą po zmroku oślepiać innych a ponadto, żeby było zgodnie z przepisami musiałbym wyciągnąć żarówki pozycyjnych z lampy, co mi się jakoś nie widzi.
Ostatecznie mam ustawione w ten sposób, że ledy zapalają się w trybie pozycyjnych razem z pozycyjnymi przy wyłączonym zapłonie (po odryglowaniu drzwi), co jest niezgodnie z przepisami bo wówczas świecą 4 światła pozycyjne ale mogę to bez problemu skorygować w razie konieczności zmieniając ustawienia przełącznika 2; po włączeniu zapłonu i wyłączonych światłach ledy świecą w trybie DRL; przy włączonym zapłonie, po włączeniu pozycyjnych ledy przełączają się w tryb pozycyjnych (znowu niezgodność z przepisami, co jest jednak w praktyce bez znaczenia bo na pozycyjnych się nie jeździ); po włączeniu świateł mijania ledy gasną zupełnie, świecą się tylko fabryczne pozycyjne.

Mam nadzieję, że komuś pomogłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 23-12-2015 o 01:42
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2015, 11:19   #48
gavin2002

Mi na pewno, dziękuję!
Stary 23-12-2015, 12:48   #49
gavin2002

Ja to zrobię w ten sposób

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wyjmuję żarówki z pozycyjnych.

Jak się nie sprawdzi to podłączę standardowo.
Stary 23-12-2015, 14:09   #50
Teisejas

Domyślnie

Jeżeli chcesz zachować możliwość wyłączenia wszystkich świateł przy włączonym zapłonie to tak jest dobrze. Może się to przydać jak się grzebie przy samochodzie i trzeba mieć włączony zapłon ale z drugiej strony te ledy nie są jakimś wielkim obciążeniem dla aku.
Co do wyjęcia żarówek pozycyjnych to sugeruje, żeby tylko obciąć (albo wyłamać) wychodzące z bańki w5w druciki i z powrotem wsadzić do lampy, bo myślę, że bez nich będzie widać z zewnątrz reflektora puste mocowanie co dobrze wyglądać nie będzie...

Zasady postowania