![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#41 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
![]()
Wymieniasz od czujnika do DPF'u,czyli całe wężyki,tak jak są podłączone.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
ford::beginner
![]() Imię: Jurek
Model: Focus MK3
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2014
|
![]()
Ok. Dzięki. Czyli w całej długości wymienię.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
![]()
Dokładnie tak.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
|
![]()
Podepne się pod temat, bo mam problem dość podobny, kupiłem mondeo mk4 po lifcie 1,6 tdci, okazało się że czujnik ciśnienia dpf był odcięty ( byćmoże ktoś wyszabrował ),kupiłem czujnik, podłączyłem przewody gumowe (2 średnice więc błąd nie wchodzi w grę), wyskakuje błąd ,nie pamiętam numeru, ale brzmi on: różnica ciśnień zbyt niska, czujnik sprawdzony u kolegi w aucie, co prawda w kudze ale ma identyczny, tam jest ok. Błąd kasowałem ,wraca.
Teraz mam pytanie czy czujniki w przedliftach i poliftach były takie same ,czy ewentualnie można je zamiennie stosować, bo właśnie patrzyłem na alle... wygląda na to że są 2 rodzaje, trochę się zastanawiam czy inny może mieć inne parametry. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 12-01-2015
Model: Mondeo MKIV Turnier
Silnik: 2,0 TDCI 140 PS
Rocznik: 2007
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
|
![]()
Odpowiem sobie sam na pytanie bo dawno się z tym uporałem A temat mi umknął, czujniki są różne ale śmiało można je zamiennie stosować, poliftowy nawet mam na zbyciu, na obudowach jest opis gdzie wlot przed dpf A gdzie za dpf.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
ford::average
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
![]() Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] przejechałem na nich ponad 5000km , jak to tej pory wszystko ok |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4; S-Max MK1
Silnik: 2.0TDCi; 2.0TDCi
Rocznik: 2008; 2006
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
![]() Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C
Rocznik: 2014
|
![]()
To dziwne ale nie tak łatwo o informację/schemat jak podłączyć przewody ciśnieniowe do czujnika różnicowego spalin. Na forach pytania bez odpowiedzi lub wykluczające się nawzajem typowania oraz bzdury. Ba nawet w moim aucie, pomimo że prawidłowo, to idiotycznie wyglądające połączenie przewodów:
Króciec przed DPF Ø 6mm - Króciec Ø 8mm HI w czujniku. Króciec za DPF Ø 8mm - Króciec Ø 6mm REF w czujniku. Ale do rzeczy wytłumaczę o co chodzi ze średnicami i symbolami na czujnikach DPF w Fordach. Symbol HI ( High = ciśnienie wysokie ) do tego króćca w czujniku podłączamy przewód z przed filtra DPF, patrząc po kierunku spalin. Króciec i przewód mają większą średnicę ponieważ mają kontakt z brudnymi spalinami. Symbol REF ( Reference = ciśnienie odniesienia ) do tego króćca w czujniku podłączamy przewód z za filtra DPF. Króciec i przewód mają mniejszą średnicę ponieważ mają kontakt z czystymi spalinami. W załączeniu zdjęcia i schemat ogólny podłączenia czujnika DPF. Poniżej link do ciekawej strony gdzie jest opis z danymi technicznymi i instrukcjami od czołowego producenta Sensata Technologies: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Przewody/węże łączące DPF z czujnikiem naturalnie kupicie na portalu All..ro pod hasłem: Wąż przewód podciśnienia SILIKONOWY Turbo. Od siebie bardzo polecam solidne i za uczciwe pieniądze, żeby uniknąć reklamy o sprzedawcę pytajcie na priv. Ostatnio edytowane przez Mariusz.S ; 01-09-2021 o 17:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|