![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
FCP member
![]() Imię: Dominik
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2016
|
Staram się śledzić tematy o pompach VP44 i jakoś nigdzie się nie spotkałem żeby takie błędy powodował napinacz ale żeby nie było nie twierdzę że tak nie jest, tylko jeśli byłby wyciągnięty łańcuch lub walnięty napinacz to było by słychać jak łańcuch tłucze się o obudowę, czego oczywiście się nie dowiemy póki kolega DBS się nie wypowie.
|
|
|
#42 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Dominik muszę teraz wyjść ale rozpisze Ci to dokładnie
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::beginner
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 ddti
Rocznik: 2001
|
Witam, przepraszam za zwłokę czasową, praca..
Tak więc do rzeczy, odpowiadając na pytanie-zalany jest prawdopodobnie 10w40, na wymianę oleju mam już przygotowane Formułe F 10W40 także. Co do przebiegu- komputer wskazuje 239, ale ile ma nastukane to ja już niestety nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Mam kolegę, który ma dokładnie ten sam silnik, ale z tego co pamiętam wersję ze stałą geometrią i bez przepływki przy filtrze. Silnik chodzi dużo spokojniej, i nie ma takiego specyficznego "metalicznego" dźwięku jaki słuchać przy moim silniku. Jak mniemam odpowiedzialny jest za to właśnie ten tłoczek. Jednak mam pytanie-Opalając samochód po kilkunastogodzinnym postoju np. przez noc przez ok. 6-10sek. falują obroty i silnik się dławi, towarzyszy temu także dymienie na biało, po tych kilku sekundach obroty się normują i dymienie w 99% znika- to także wskazuje na zatarty tłoczek ?Odczytałem gdzieś tu na forum żeby odłączyć przepływkę, jednak u mnie to nic nie zmieniło. Zachodzę tylko w głowę w jaki sposób spalanie jest tak drastyczne ? W mieście nie sposób zejść poniżej 12l- przy bardzo spokojnie jeździe, przy wciskaniu 15l, trasa 10l (110-120) czy to nie wskazuje na lejące wtryski ? |
|
|
|
|
|
#44 |
|
FCP member
|
Objawy naprawdę takie jak u mnie w dodatku spalanie miałem ogromne np. trasa w góry o ile pamiętam zrobiłem w dwie strony 680 km a auto spaliło cały zbiornik paliwa czyli 58l i 50 km przed domem musiałem dotankować. Po wymianie tłoczka czasem zejdę ze spalaniem do 6.7- 7 l/ 100km.
Bump: Przepływke też odpisałem i nic.
|
|
|
#45 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Zgodnie z obietnicą
Dlaczego pytam o przebieg i olej 1.Łańcuch rozrządu nie jest wieczny i po większym przebiegu wyrabia się-naciąga 2. Olej 10W 40 jest gęściejszy od 5W30 co powoduje często wyłamanie blokady na napinaczu łańcucha rozrządu 3. Naciągnięty łańcuch / nie będzie hałasował ze względu na prowadnice/ i żle działający napinacz powoduje iż sygnał położenia wału daje złe parametry do sterownika. To powoduje złe zgranie z pompą. Niestety miałem kilka takich przypadków Na forum zapytaj kolegę MEDAR Co do zatartego tłoczka jest to też dość częsty przypadek, niestety najczęściej w samochodach które są tankowane po za większymi miastami- nikogo nie chcę urazić. I nie jest to spowodowane syfem w zbiornikach na stacjach paliw, tylko złym ich odpowietrzeniem-odwodnieniem. Jak masz ochotę to zób sobie doświadczenie Wlej do butelki 0,5 litra ropy i wlej np. kieliszek wody. Odstaw to na tydzień i później obejrzyj jak wygląda ropa. Nigdy nie miałem zamiaru wymyślać tu udziwnień tylko wypowiedzi są z doświadczeń naprawy samochodów marki Ford |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Kol. medar napisał ,,Problemem był napinacz hydraulicznym którego blokada nie zaskakiwała i łańcuch był luźny ( idzie do reklamacji) , zwłaszcza na wolnych obrotach,, - nie widzę żeby napisał że napinacz padł z winy oleju tylko raczej był to bubel. Dalej Kol. Medar pisze ,,przy błędach P1563, P1664,P0335 nie dajcie się wkręcać że to musi być pompa lub sterownik !,, Jeśli dobrze poczytasz to jest tu mowa o całkiem innych błędach.
Im wolniej jedziesz tym dłużej na Ciebie patrzą Ostatnio edytowane przez Dombek ; 17-06-2015 o 17:46 |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|