![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-01-2011
Model: Focus Titanium Candy Red :)
Silnik: 1,5 EcoBoost
Rocznik: 2015
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-08-2015
Model: Focus
Silnik: 1.5
|
Witam wszystkich,
zarejestrowałem się aby powiedzieć wam że mam to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. metaliczny dźwięk przy rozruchu na zimno. 2500km przejechanych i żadnej poprawy. Na szczęście, na razie nie brzmi to tak dramatycznie jak na prezentowanych filmikach. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
|
Jak w nowym samochodzie, przy uruchamianiu po nocy, na zimno, jest metaliczny dżwiek silnika, to z czasm, w miarę dalszej eksploatacji, może być tylko gorzej. Ja myślę, że dżwiek ten bierze się z lużno spasowanych elementów silnika, lub niedokładnego, byle jakiego montażu.
Obecnie, przy tak wysokich temperaturach, również gorący olej, po skończonej jeżdzie poprzedniego dnia, nie ostygnie do niższej temperatury, niż otoczenia. Przez noc bardzo dokładnie cały olej ścieknie do miski olejowej. W zimę, lub jesienia, przy niskich temperaturach pierwsze podanie gęstego oleju przy rozruchu, od razu eliminuje, kasuje luzy, i nie ma dżwięku metalicznego. Obecnie podawany olej przez pompę nie kasuje luzów, do momentu nagrzania się elementów ruchomych, i pod wpływem rozszerzalności cieplnej metalu powoduje to, że na gorącym silniku, nie słychac, lub są mniejsze te metaliczne stuki. |
|
|
|
#44 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-01-2011
Model: Focus Titanium Candy Red :)
Silnik: 1,5 EcoBoost
|
Ciekawe czy to masowa wpadka czy pojedyncze przypadki. Podczas oglądania auta na placu nic takiego nie słyszałem w prezentowanym aucie.Idealna cisza-praca motoru.
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 EcoBoost
|
Ja kupiłem w salonie bo wychodziłem z założenia że mało się znam na mechanice to używanego kupie jakiegoś lewego i będę się bujał po warsztatach a tego chciałem uniknąć i jeździć spokojnie bez zastanawiania się czy coś się zaraz rozpadnie czy nie. A tu jak widać nie jest tak kolorowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale jak na razie to są drobiazgi no cóż zdarza się. W sumie to tym nowych chyba już więcej razy byłem w serwisie niż starym MK1 przez 5 lat, no ale tam już nie zwracałem na takie pierdoły typu nie chodzi centralny hehe.
Bump: salom, teoria dobra ale u mnie się nie sprawdza nie ważne czy zimny czy ciepły tak samo brzęczy, godzina jazdy po mieście przed chwilą auto dobrze wyciszone więc ten dźwięk nie szarpie mi nerwów ale jak otworzyłem okno na luzie na światłach sobie przygazowałem tak do 3k rpm i za każdym razem jak obroty spadają to tak przy 2-1.5k no wiadro z gwoździami słyszę masakra. Sąsiad akurat kupił mondeo 1.5eb tylko 180km, i jak wyjeżdżała z garażu to słyszałem że ma podobnie ale nieco ciszej. |
|
|
|
|
|
#46 |
|
|
Garść świeżych informacji, właśnie wróciłem z serwisu nie jest za dobrze zgłosiłem trzy rzeczy :
1. Nie działający wskaźnik temperatury (u mnie na stałe się już zatrzymał na 24) - nie naprawili nie wiedzą jak, ponoć sprawę zgłosili do centrali gdzie otrzymali wiadomość że problem jest znany i pracują nad jego rozwiązaniem. 2. Dźwięk silnika - tak jakby przyznali że jest problem, słyszą nie udają głuchych ale również nie potrafią powiedzieć i tym bardziej tego naprawić sugerowali że coś z kolektorem jest nie tak. Zgłosili sprawę do centrali i taka sama odpowiedź że problem znają i trzeba czekać na rozwój sytuacji. 3. Miałem lekko fałdowaną uszczelkę w jednych drzwiach - zamówiona do wymiany. 4. Krzywa kierownica - nadal nie potrafią tego zrobić nie mają instrukcji auto jest już prawie rok na rynku... Reasumując bardzo proszę WSZYSTKICH którzy mają problem z tym upiornym brzęczeniem silnika no i jednocześnie czujnikiem temperatury o zgłaszanie tego do serwisów (nie jest to normalne a nawet z przebiegiem może narastać - tak mi powiedziano) w takim celu żeby serwis wysyłał zgłoszenia do centrali, im więcej zgłoszeń tym większa szansa że zaczną coś działać bo w przeciwnym wypadku obawiam się że sprawa ucichnie i zostaniemy na lodzie. |
|
|
|
|
|
#47 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
Nic z tego nie rozumiem - geometrii nie potrafią ustawić ? Czujnika temperatury wymienić ? Zmień serwis w takim razie, bo ewidentnie coś jest nie tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak poza wszystkim to masz naprawdę dziwny samochód z taką masą usterek. Nie wiem czy składany na prędko bez kontroli jakości czy jak, ale za dużo tego. Czujniki temperatury siadają b. często - nawet na myjni można je załatwić - jak wskazuje złą temperaturę to się go wymienia i tyle, czasami sam się naprawia, ale jak cały czas świruje to wymiana i nie wiem w czym problem ?! Tak samo krzywa kierownica...geometria i tyle....litości....
Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 12-08-2015 o 16:26 |
|
|
|
|
|
#48 |
|
|
No nie wiem sam tego nie rozumie, to nie jest jakiś mały serwis normalny przy dużym salonie, w Krakowie są chyba 3 serwisy przy czym dwa są tej samej firmy w żadnym geometrii nie ustawią bo nie mają danych (nie wiem jakich mechanik przy mnie mówił że mają tylko do focusa z przed liftingu i ich użyć nie może bo coś się mogło zmienić). Co do temperatury to nie wiem może to coś innego zepsute jest, ja się nie znam łykam jak pelikan co mi powiedzą. Na pewno nie odpuszczę tematu.
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
Przecież dane do geometrii mogą ściągnąć w chwilę z centrali, nawet jeśli ustawienie jest inne minimalnie niż przed liftingiem, choć pewnie jest identyczne....a za złe wskazanie temperatury odpowiada wyłącznie czujnik, no chyba że masz jakiś specjalny egzemplarz auta, w której skaszaniony jest cały komp i po kolei wszystko zacznie świrować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
|
No widzisz dzięki za takie wypowiedzi to coś mi daje do myślenia, w przyszłym tygodniu ma uszczelka być wymieniana to przy okazji będę ich męczył o resztę bo z tego co piszesz to są trywialne rzeczy.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|