Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-02-2016, 14:38   #41
Fisha
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Fiestka, Mondek, Insignia
Silnik: 1.6 TDCi, 2.0 TDCi, 2.0 CDTi
Rocznik: 2005, 2008, 2013
Domyślnie Odp: Focus MK3 i MK3FL - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyc

no to juz nie ma ratunku ;-)

2 samochodami w dalekiej przeszłości jezdziło mi sie bajecznie:
- Focusem ST 170KM (wolnossacym)
- Civic'em V-Tec 1.6 ~160KM (wolnossacym)

Do dziś wspominam :-)

Ostatnio edytowane przez Fisha ; 22-02-2016 o 14:43
Fisha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 17:18   #42
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Focus MK3 i MK3FL - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyc

Tak mi się przypomniało. Pewnie dopiero czwarta generacja nadrobi kilkunastoletnie zacofanie forda w temacie spryskiwaczy szyby przedniej i wreszcie przeniosą je na podszybie, jak to ostatnio zrobili w nowym mondeo (i s-maksie). Nie będą chłopaki na forum musieli kombinować z zaworkami zwrotnymi, żeby nie mieć upapranej pokrywy silnika. Niby mała rzecz, a jednak zauważalna skucha.

Ja do forda nie mam większych zastrzeżeń, poza samym nadwoziem - tu jest festiwal właśnie takich niedoróbek, zamaskowanych blichtrem dizajnu.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 17:43   #43
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Fisha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no to juz nie ma ratunku ;-)

2 samochodami w dalekiej przeszłości jezdziło mi sie bajecznie:
- Focusem ST 170KM (wolnossacym)
- Civic'em V-Tec 1.6 ~160KM (wolnossacym)

Do dziś wspominam :-)
To są po pierwsze mocniejsze wolnossaki do 2.0, które obecnie nie spełniłyby norm eco-oszołomów, a po drugie i to przede wszystkich - lata temu to auta były znaaaaaaacznie lżejsze, obecne potrzebują doładowania by tą sporą masę ruszyć momentem......
Spośród wszystkich moich aut wolnossących do 2.0 (większość Civiców) najlepiej mi się jeździło i jeździ doładowaną Foką i jest to wręcz przepaść na korzyść Foki.....nie zapomnę jak redukowałem z VI-tki na III-kę w 1.8 i-vtecu jak ktoś zajechał drogę na autostradzie i ciąłem do odcinki by jakoś uciec przedstawicielowi handlowemu w 1.6 TD, który siedział na zadzie - koszmar....nie zapomnę tego poszarpywania z włączoną klimą w lecie....to co robiłem na dwójce, czy trójce obecnie robię sprawniej, szybciej i bardziej gładko na IV-ce i V-tce, bez wycia, a włączona klima nie robi na silniku żadnego wrażenia......przepaść....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 22-02-2016 o 17:51
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2016, 18:28   #44
Fisha

Imię: Krzysztof
Model: Fiestka, Mondek, Insignia
Silnik: 1.6 TDCi, 2.0 TDCi, 2.0 CDTi
Rocznik: 2005, 2008, 2013

Owszem, nie przeczę, ze postęp jest....
Ale kiedyś trza było umieć sprawnie zmieniac biegi, redukować, z międzygazem....
Teraz trza tylko wciskać gaz ;-)

I z tej perspektywy nazwijmy to "ułatwiania zadania kierownikowi" postęp jest przeogromny, i od doładowania, bi-doładowania, i co tam jeszcze uda im się upchnąć wkoło silnika...odwrotu nie ma!
Przynajmniej tak długo póki elektryczne silniki nie zagoszczą na dobre pod maskami ;-)

ps. Zombie - "Spośród wszystkich moich aut wolnossących ................ najlepiej mi się jeździło i jeździ doładowaną Foką" ;-)

Ostatnio edytowane przez Fisha ; 22-02-2016 o 22:32
Fisha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2016, 16:58   #45
Touch'n'go

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Fisha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ps. Zombie - "Spośród wszystkich moich aut wolnossących ................ najlepiej mi się jeździło i jeździ doładowaną Foką" ;-)
Mi najszybciej zmiany biegów wychodzą w TipTronicu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Gdyby naprawdę chodziło o ekologię a nie interesy wója Sama i facetów w sukienkach to już dawno jeździlibyśmy autami napędzanymi słońcem albo procą. Viva la benzina.

Swoją drogą jak zaczynałem jeździć autem jakieś 14 lat temu to ceny paliwa były mniej więcej takie jak teraz. Szok, zważywszy na fakt, że nie tak dawno temu paliwo na autostradzie potrafiło doskoczyć do 6zł za litr... no i znów diesel jest zauważalnie tańszy od benzyny. Da się?? Ano, da się!!

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie dopiero czwarta generacja nadrobi kilkunastoletnie zacofanie forda w temacie spryskiwaczy szyby przedniej i wreszcie przeniosą je na podszybie, jak to ostatnio zrobili w nowym mondeo (i s-maksie).
A to nie chodzi czasem o ogrzewanie instalacji ciepłem silnika i łatwość odsłonięcia ich spod śniegu? W innych autach jak mi śniegu najdzie za podszybie i później jeszcze się zbryli, to wygrzebując kwadrans bryły lodu przeklinam co za idiota umieścił dysze tak głęboko schowane...

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 23-02-2016 o 17:03
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2016, 17:09   #46
weuek
Zablokowany

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mi A to nie chodzi czasem o ogrzewanie instalacji ciepłem silnika i łatwość odsłonięcia ich spod śniegu?
To jak wytłumaczysz to, że nowe mondeo i s-max mają to na podszybiu?
Stary 23-02-2016, 17:19   #47
Touch'n'go

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

A trzeba tłumaczyć? Niektóre ruchy producentów są postępowe, niektóre nic nie wnoszące a inne uwsteczniają.. może właśnie względy estetyczne, może oszczędności... wszak mniej rurek i nieruchome dysze więc znika konieczność prowadzenia miękkich rurek przy zawiasach klapy... krótsza rurka to też szybsze napełnienie układu i krórszy czas od naciśnięcia manetki do pryśnięcia na szybę...
Może zrobili tabelkę ZA i PRZECIW i wyszło im, że lepiej przenieść dysze na podszybie.

Samochody są coraz bardziej zaawansowane technologicznie a jednak również coraz mniej trwałe, materiały są coraz niższej jakości. Wiadomo już nie od dziś, że to księgowi teraz o wielu rzeczach decydują i zmiany nie koniecznie są w celu poprawy jakości a ku obniżeniu kosztów produkcji. Stawiam na to, że w tym przypadku jest podobnie.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2016, 17:40   #48
weuek
Zablokowany

Ja to tłumaczę tym, że może chcieli w końcu posiadaczom fordów dać przyjemność niespapranej zaciekami płynu maski. :-)

Ciekawe czy na temat braku osłon przednich tarcz hamulcowych też robili te tabelki (a tematów o krzywiacych się tarczach jest ci tu na forum bez liku)...
Stary 23-02-2016, 18:01   #49
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

W mk3 się krzywią tarcze ? Nie doświadczyłem. W sprzyjających warunkach skrzywią się w każdym aucie, tak jak i każde auto ma swoje mocne i słabe strony, zaś te spryskiwacze to taka sama pierdoła jak purchaty znaczek Forda, to są duperele.

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 23-02-2016 o 18:04
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2016, 19:00   #50
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nowe mondeo i s-max mają to na podszybiu?
A nie mają przypadkiem tak jak C-max od 2015, czyli pod maską - spryskiwacze są zaczepione o spód maski, czyli śnieg im niegroźny. W C-maxie podali jako powód estetyka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. maski oczywiście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez boncio ; 23-02-2016 o 19:02
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania