![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2008
Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018
|
Jest w tym logika co piszesz. Szlak człowieka trafia jak na to wszystko patrzy i czyta. Cyferki w ostatecznym rozliczeniu muszą się zgadzać i mamy efekt jaki mamy.
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
![]() Zarejestrowany: 07-03-2015
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Cytat:
Nie obawiam się żadnej awarii. Jak ktoś zabiera się za tuning to powinien być świadom, iż o podkręcony silnik trzeba dbać bardziej niż o seryjny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pumaspeed [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bez wzmacniania silnika, także teoretycznie jest tutaj jeszcze spory zapas. A tak naprawdę to wszystko zależy od stylu jazdy, bo nawet serię można szybko załatwić. Ostatnio edytowane przez bestia150 ; 03-06-2016 o 19:27 |
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
To nie rozumiem po co tuning, przesunięty rev. limiter do 7000 obr/min i korzystanie z tego przez kilka sekund na zasadzie nitro....bo przy takim spalaniu tak to musi wyglądać, 8,5 litra przy 270 kucach to nie jest kręcenie nawet do tych 3 tysiaków, a raczej "hamowanie" silnikiem bez przerwy....rozumiem raz sobie wyprzedzisz sprawnie i wracasz do spacerku bo dbać o motor trzeba.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Robić tuning by nieustannie się pilnować....pewnie że serię też można zajechać, ale na pewno ciężej od silnika, któremu odblokowano wszelkie możliwe rezerwy...seryjny 1.6 RCZ-ta o takiej mocy jest jednak zakuty, ma wzmocniony blok i korbowody....te 350 KM to już totalny, kosmiczny hardcore z rev. limiterem na prawie 8000 obr/min - takie rzeczy to wytrzymuje wolnossąca Honda S2000 2.0, ale nie wyżyłowane na maksa doładowane 1.6 bez żadnych wzmocnień....bez jaj....Zresztą silnik silnikiem, jeszcze jeszcze chociażby sprzęgło i cała masa uszczelek, które muszą wytrzymać znacznie wyższe obciążenie....
Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 03-06-2016 o 20:50 |
|
|
|
|
|
#44 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-03-2015
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Nie zrozumiałeś mnie do końca. U mnie dbanie o silnik polega na skróconych przebiegach wymiany oleju oraz pilnowaniu jego temp. podczas jazdy. Nigdy nie ruszam z piskiem opon i nie depczę w podłogę <2tyś. obr.
Tuningu nie robi się po to, aby jeździć cały czas jak Kubica Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Korzystam z pełnej mocy, ale w trasie jak potrzebuję wyprzedzić ciężarówkę czy ciąg kilku aut. Co nie znaczy, że nie pozwolę sobie czasami depnąć mocniej, aby przepalić wydech albo utrzeć komuś nosa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
![]() Imię: Pawel
Model: 3.0EB
Silnik: 1x 3.0 EB + 2x Elektryczny
Rocznik: 2021
|
Jako, że pierwszy robiłem Hybrdę do 1.6 T w Polsce to mam na Hybrydzie zrobione 8000 KM, program robiony przy 3000 KM i auto do dziś jeździ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , zobacz co robią w USA oraz UK z tymi silnikami - bez wymiany uszczelek itd. Jeżeli coś się wydarzy niespodziewanego to się to naprawi i tyle. Każdy kto robi modyfikacje jest tego świadomy...
|
|
|
|
#46 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Forum schodzi na psy. Ktoś zrobił 250 koni z 1.6 to mu teraz próbują udowodnić że c***owo zrobił bo po co a na co a czemu nie 249....
Ludzie weźcie sobie dupe maścia posmarujcie i nie ktytykujcie innych za to że mają 250 koni. Byc moze wam wystarcza jazda z prędkością pekaesu autostrada a widać nie wszystkim.... |
|
|
|
|
|
#47 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
Nie o to chodzi, interesuje mnie sens takich tuningów jak można z nich tylko korzystać "z głową", czyli robić niewiarygodne średnie spalanie 8,5 litra....poza tym po co wrzucać kasę na rasowanie 1.6 jak można od razu kupić fabryczne 2.0 ? Rozumiem, że ktoś rasuje 1.6 do 210 KM, ale żyłowanie na 270 KM czy nie mówiąc już o 350 KM to naprawdę zabawa dla odważnych i cierpliwych...a żadnego bólu dupy nie mam, wystarcza mi moja autostradowa prędkość pekaesu 235 km/h po GPS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 05-06-2016 o 09:33 |
|
|
|
|
|
#48 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-03-2008
Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018
|
zombie6 - też mam taki tok myślenia jak Ty. Dlatego kupiłem st-ka i będzie podkręcony do ok. 280 koni (bez większych chłodnic itd.) i myślę że Nm będzie ponad 430. Jak już będzie mi dalej mało a myślę że będzie za 2-3 lata mk3 RS. Nie odbieram nikomu chęci rasowania na max. silników 1.6 a nawet 1.0 bo jest to frajda i dobra zabawa, fakt faktem że każdy może kupić serię ale zrobić z tego coś indywidualnego to już jest szacun (ja osobiście nie widzę u siebie czasu ani nie mam takiego samozaparcia żeby tak zmieniać furę).
Ostatnio edytowane przez jarekfxsilver ; 10-06-2016 o 19:53 |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zablokowany
Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
|
Mój mało kiedy żre poniżej 10,5l/100km. taki jest niestety koszt jazdy autem po tuningu. Cudów nie ma, więcej KM oznacza większe zapotrzebowanie na paliwo. A co do glośności...tez niestety drze ryja non stop i wbicie 6 biegu niczego tu nie poprawia.
Co do samego tematu...to jest to Wasze cholerne szczęscie z mieszkaniem w PL. Nigdy lub prawie nigdy nie wykryją w ASO, że auto jest po wirusie, bo bardziej ufają swojemu ego niż temu co im komp i papier pokazuje. W niemcowni niestety cokolwiek chcesz, nawet jak masz tylko głupie pytanie odnosnie tego czy owego w twoim aucie to...prosza o dowód rejestracyjny i wbijają do kompa nr. VIN. jesli auto zostaje na warsztacie to dane wyciagniete z VIN dostaje osoba, która ma sie zając autem i zaczyan sie pod górkę. Bo taki delikwent podpina sie w OBD i pierwsze co to sprawdza odczyt z VIN z tym co mu pokazuje z OBD. I nagle bam...na tym tu temacie - auto sprzedane jako seria 150KM nagle wybija jako 182KM...do tego nie klepane w dowód, czyli... illegal, bo niestety w dojczlandzie tgo typu modyfikacje trzeba zgłosić i w urzedzie i w ubezpieczeniu. Czasem jest wymagany dodatkowy przegląd z pomiarem mocy faktycznej itp. I jak tego nie macie - nie macie juz gwarancji. Co wiecej....jak ubezpieczyciel nie był poinformowany, że ubezpiecza auto modyfikowane to w razie W, jak wykryją ( a wykryją na pewno) nie dostaniecie złamanego eurocenta odszkodowania. Polska to jedna z ostatnich ostoii motoryzacyjnej wolności ale...tak naprawdę u nas prawo wcale nie jest inne, tylko po prostu przez nikogo nie jest respektowane. Do czasu. na razie urzędy nie wiedza ile w tym jest kasy. Przykładowo...takie modyfikacje jakie ma mój ST wklepane do dowodu, plus dodatkowe badanie itp. to koszt rzedu ok. 2tys. Euro. także ten... |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
![]() Imię: Kris
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015
|
Cytat:
otwieranie tylko drzwi kierowcy sam se zrobiłem serwisu juz nie pytałem tak sie wychodzi do ludzi.... poza tym nie sadze by serwisy w PL sprawdzały check listę co trzeba zrobić na przeglądzie i robić wymianę.... w serwisie aso nie potrafili My Key ustawić by działał .. pfff |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|