![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007
|
technik, ale przeciez napisalem, ze to wiem, dzis jednak bylo inaczej z tymi wyswietlaczami, stad moje pytanie, czemu takie dziwne rzeczy sie dzialy.
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Pewnie zamuliło coś jednorazowo, nie ma co się nad tym zastanawiać.
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
|
no obys mial racje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale skoro piszesz, ze nie ma sie czym przejmowac. DOdam, ze pozniej jeszcze byla taka sytuacja, ze po wyjsciu z auta i powrocie, po okolo 40 min nadal wyswietlacze sie swiecily.
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
Normalne.
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
|
to dzieki Lukasz, troche mnie uspokoiles, choc widze, ze takich dziwnych anomalii w fordach jest wiecej, troche to zwariowane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marianciu
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI 66kW
Rocznik: 2005
|
Cześć
Walczę od kilku tygodni z ładowanie w samochodzie. Problem polega na tym, że pojawia mi się ikonka ładowania na desce oraz w tym czasie spada napięcie do 13,6 V. Normalnie mam ładowanie 14,3V. Przez to, że usterka nie występuje permanentnie, mam problem z mechanikami, żaden nie widzi problemu i zaczyna się bardziej macanie a nie naprawianie. Po wymianie przewodów które były przetarte i czyszczeniu instalacji problem dalej występuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ja sugeruje, że jest uszkodzony mostek diodowy (diagnoza na podstawie internetu), mechanik teraz strzela w regulator napięcia. Więc już chcąc mieć naprawione auto, zgadzam się na wszystko co mówi elektryk, ale okazało się żeby kupić regulator napięcia, muszę znać model alternator lub jakieś numery jego (tak mi powiedzieli w sklepie). Czy ktoś wie czy w tym samochodzie występowało rzeczywiście kilka rodzajów alternatorów czy jest jeden? Jeśli tak, to może się ktoś podzielić informacją jakie? Z góry dzięki Ostatnio edytowane przez marianciu ; 07-08-2017 o 21:32 |
|
|
|
|
|
#47 |
|
|
Podzielam to co mówią mechanicy, jak ładuje 13,8 , to jest prawidłowo.
Zamiast wydawac niepotrzebnie 500 na alternator, kup za 15 zł miernik, podłącz na stałe kablami do aku, i zaobserwujesz, że jak akumulator potrzebuje 14,5V, zaraz po uruchomieniu silnika, włączeniu świateł i klimatyuzacji, to po paru kilometrach ładuje już 13,8 V co jest prawidłowe. Tylko ten ładuje stale 14,5V, gdzie akumulator juz sie kończy, zasiarczony, ze zwarciem wewnętrznym, nie przyjmuje juz prądu. Nie wiem jak długo jest ładowany, to i tak sie nie naładuje, bo jego stan wykazuje pełne naładowanie, tak jak byś do pełnej butelki z wodą, uparł się aby jeszcze troche dolać, z jakim skutkiem ?? |
|
|
|
#48 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Może miernik na wtyk zapalniczki by wystarczył? Tam po drodze jest chyba tylko bezpiecznik. A można byłoby obserwować napięcie w trakcie jazdy.
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
|
Na wtyku do zapalniczki minimalnie przekłamuje wskazania napięcia ładowania, lepiej plus pociągnąć od akumulatora, minus byle gdzie do masy.
|
|
|
|
#50 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marianciu
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI 66kW
Rocznik: 2005
|
Miernik mam. Nie ma problemu abym go podłączył i pojeździł z nim. Chociaż jak już mówiłem, w momencie kiedy jest zapalona kontrolka ładowanie napięciem wynosi 13,6 natomiast kiedy kontrolka gaśnie napięcie ma wartość 14,3V.
Jest jeszcze jeden szczegół, jak włącza mi się kontrolka ładowania, to nie mogę włączyć podgrzewania przedniej szyby. Może to jest jakiś trop? Ostatnio edytowane przez marianciu ; 07-08-2017 o 15:10 |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| alternator |
|
|