![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Grzegorz
Model: Focus C-Max 2 FL
Silnik: 2.0 TDCI 170Km
Rocznik: 2015
|
To znaczy tak, trasę zrobiłem w poniedziałek, we wtorek przyszedł interfejs obd2 to podpiąłem i wynik na pierwszym zdjęciu, dziś troszkę się pokręciłem i wynik na drugim zdjęciu.
|
|
|
#42 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Rozumiem, widziałem odczyty. Powiem Ci tak. Jakiś czas temu DPF wypalił mi się w odstępie 200km, szybko się zapełniał. Styl jazdy głównie wokół komina i ciężko było osiągnąć 300km między wypaleniami. Też myślałem sobie że chyba coś nie tak. Ale po tych kilku wypaleniach DPF się ogarnął, jeździłem też trochę więcej tras i wszystko wróciło do normy. Tak więc obserwuj u siebie, bo może być tak, że masz wszystko ok, a może faktycznie pojawia się dopiero jakiś problem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#43 |
|
|
Tak sobie obserwuję i dziwne jakieś te wskazania, load świruje.
Jeżdżę zwykle wkoło komina i o ile soot jakoś chyba sensownie to load jak widać. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak już mam sprzęt to będę obserwował co się dzieje. Przy jakich wartościach powinien uruchomić procedurę wypalania?
|
|
|
#44 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Bardzo różnie to bywa. W zależności od warunków potrafi wystartować nawet przy 86%, zwykle zaś w okolicach 95-97%.
|
|
|
|
|
#45 |
|
|
Dziś podłączyłem Fpdf i zobaczyłem load 116% pojechałem na Skę jechałem te 120km/h ręcznie ustawiłem skrzynię na 5 biegu, żeby obroty były ok 2500.
Load zaczął dosyć szybko spadać. Temperatury były w okolicach 485st przez chwilę widziałem jakieś 500st. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wypalanie zakończyło się na 9% load nawet takie powiadomienie/podsumowanie z aplikacji dostalem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jadąc dalej Ską load spadł jeszcze do poziomu 6% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Żeby na powrocie wzrosnąć do 13% 38km od wypalenia. Nie wiem czy tak to powinno wyglądać, load spadł chyba dosyć ładnie ale mam wrażenie że za szybko rośnie, Soot do 22% mogło by być niżej.
|
|
|
#46 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-03-2023
Model: Ford Ranger Wildtrak
Silnik: 3.2 Automat
Rocznik: 2017
|
Czy ta apka zadziała z silnikiem 3.2?
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
![]() Imię: mmnew
Model: Focus mk4
Silnik: 1,5 ecoblue
Rocznik: 2020
|
Cześć,
Ford focus mk4 1,5 ecoblue 120km bez AB. Problem to brak możliwości wypalenia DPF. Ostatnio dużo częściej jeździłem po mieście i dpf dość mocno się zapełnij. Podczas odpalenia samochodu poajwił się komunikat o konieczności wypalenia DPF zatem ruszyłem w trasę i...nie załączyło się wypalanie a nasycenie to już 96%. Próbowałem komputerem, ale podczas pojawia się komunikat w logach: nieprawidłowy stan pojazdu. Czy są jeszcze jakieś inne możliwości wypalenia dpf czy zostaje fizyczne czyszczenie? |
|
|
|
|
|
#48 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
|
Podłącz forscana i odczytaj błędy. Usterka związana z dpf to w 99% wynik czegoś innego niż usterka samego filtra. Darmowa wersja wystarczy.
|
|
|
|
|
#49 |
|
![]() Imię: mmnew
Model: Focus mk4
Silnik: 1,5 ecoblue
Rocznik: 2020
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Sprawdziłem dzisiaj błędy: - P2463 Ograniczenie drożności filtra cząstek stałych - nagromadzenie sadzy - U0603 Utrata łączności z czujnikiem A ciśnienia paliwa - U0151 Utrata łączności z modułem sterującym SRS Po wykasowaniu błędów pozostał tylko P2463 oraz U0603 |
|
|
|
|
|
#50 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
|
Jakie masz wartości DPF LOAD i DPF SOOT?
Kolejne pytanie, bo całkiem możliwe że tutaj sam zawiniłeś. Czy wiesz kiedy wypala się filtr? Na jakich dystansach użytkujesz samochód? Piszesz, że ostatnio jeździsz po mieście ale to wiele nie znaczy. Można jeździć na trasie 5km, a można jeździć w mieście 40 minut w 1 stronę. Filtr wypala się przy prędkości powyżej 48kmh, z zastrzeżeniem że przy tej prędkości temperatury raczej są kiepskie. Optymalna temperatura wypalania to prędkości 80+. Czas wypalania od 5 do nawet 20 minut. Piszesz, że próbowałeś komputerem. Rozumiem, że próbowałeś wywołać wypalanie statyczne, na postoju, na rozgrzanym silniku i absolutnie nie dotykałeś żadnych pedalow? Nie wiem jak jest w 1.5 EcoBlue w twoim samochodzie, ale często po takiej procedurze potrzebna jest wymiana oleju. Sprawdz czy możesz odczytać wartości ciśnienia paliwa w forscanie. Zadane i wykonane. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ostatnio edytowane przez menen2 ; 07-07-2025 o 13:38 |
|
|
|