![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Gaz, według mnie, ma co najmniej dwie wady.
1. Nie na każdym parkingu możesz parkować (podziemne raczej wybij sobie z głowy). 2. Zbiornik zabiera dość dużo miejsca, a przecież duże auto kupuje się nie bez powodu. Poza tym, nie całkiem jest to bezpieczne a i przeglądy droższe, no i nie wszędzie zatankować możesz... Może są też jakieś pozytywne strony, pewnie znają je użytkownicy :fcp1
|
|
|
#42 | ||
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-09-2004
Model: Galaxy
Silnik: DW12
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#43 | |||||
|
![]() Imię: Jacek
Model: Mondeo Mk IV
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#44 | |
|
![]() Zarejestrowany: 25-06-2006
|
Cytat:
Wymieniłem lejący wtrysk (Moim autkiem to TDDI) za 250 pln (zestaw naprawczy wraz z robocizną), tuleja belki tylnej 4 (walnięta była jedna ale zrobiłem wszystkie) 500 pln, koło dwumasowe wraz z kompletnym sprzęgłem 2200 pln i to juz wszycho.... Teraz z tyłu zaczęły się jakieś stuki, więc hajda do mechaniora. Okazało się że to gumy drążka stabilizatora i łączniki. No to nabyłem drogą kupna komplet na tył koszt w Mieszku (po rabacie...A jak...) 185 pln. Wymienię w sobote przy butelczynie czegoś mocniejszego sam lub z teściem Amorki juz nie te...Ale po 160 000 w Polsce do wymiany to chyba wynik lepiej niż dobry Oprócz Rudej na drzwiach i "złuszczonych" z przodu progach (nie miałem chlapaczy) to juz "niestety" wszystkie awarie mojego Mundka... Powiedzcie tak szczerze...Czy to jest tak bardzo awaryjne auto????? Pomijam fakt "rudej" bo to jest nie do pomyślenia i totalna żenada... Silnik bezobsługowy (rozrząd na łańcuchu) co przy moich przebiegach jest duuuużym plusem, zawieszenie w miarę trwałe (w porównaniu do np. Passka) a jak padnie wtryskiwacz to koszt naprawy niewielki... Dobrze traktowana turbinka tez wytrzyma jak widać nielichy przebieg I jeszcze raz Gdyby nie ta Ruda...
|
|
|
|
#45 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-07-2007
|
Koledzy macie racje ze diesel mniej pali niektorym sie lepiej nim jezdzi niz benzyna jest bardziej elastyczny, pracowalem przez 2 lata w serwisie forda w Wawie i z dieslami w mondeo bywalo roznie szczegolnie byl problem z wtryskami sa bardzo wrazliwe na paliwo, kliienci narzekali na brak mocy na klopoty z odpalaniem w zime przy wiekszym mrozie, oraz tez zdarzaly sie wymiany turbin a to wiaze sie z kosztami, ja osobisie polecalbym benzynke +gaz mam w troche starszym mondeo i nie narzekam.
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
![]() Zarejestrowany: 25-06-2006
|
Cytat:
Przed wyborem auta ja osobiście zadałem sobie pytanie. "Stary poszukaj takiego diesla co jak ci padną wtryski czy pompa to koszt naprawy będzie cokolwiek niski" No i znalazłem jest to "klekoczący niemiłosiernie" TDDI 115 Km (naprawdę niezawodny) dieselek Forda... A sytuacja którą opisujesz dotyczy z pewnością silników TDCI A mnie się marzy taki fajnie brzmiący widlasty sześciocylindrowy benzyniak....ST 220
|
|
|
|
#47 | ||
|
![]() Zarejestrowany: 08-10-2004
Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
|
Cytat:
[ Dodano: 2007-09-28, 00:37 ] Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#48 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 16-06-2007
Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 biturbo 238 koni
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Trasa potrafiłem zejść do 8,5 litra ,ale to jazda 90-100 km/h.Normalnie jadąc w okolicach 12-140 spali jakieś 9.5-10 litrów.Sprawdzone wszystko w praktyce :fcp27
|
|
|
|
#49 |
|
Zablokowany
Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
|
No ja mam teraz w moim 12 letnim samochodzie pod maska robilem takie rzeczy
kolektor wydechowy (wada) 200zl z robocizna silnik krokowy 140zl uszczelniacz walka przedni 30zl tps czujnik przepustnicy 50zl regeneracja wiazki silnika sam robilem tasma+koszulki czyszczenie krokowca i przeplywki Jak sobie przypomne cos jeszcze to dopisze To teraz patrzac na ceny kola dwumasowego wtryskow itp itd to ja mam pelno paliwa za free w porownaniu do diesla |
|
|
|
|
|
#50 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-03-2005
Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010
|
adi napisał:
"planowane przebiegi to co rano dp pracy ok 12km i powrót ,plus wyjazdy weekendowe na działkę ok 30km w jedna stronke ,dodatkowe 700-1000 wakacyjnych dorywczych wypadów wakacyjny wypad na urlop raz w roku ok 1500km i zima nartki w górach kolejne 1000 razem ok 15-18tyskm rocznie " ntgale napisał: "a nie sądzisz, że porównywanie dwóch "suchych" liczb bez informacji o warunkach mija się z celem? co innego gdy dojeżdżasz do pracy 20 km gdzieś w mniejszych miejscowościach a co innego gdy dojeżdżasz te same 20 km przez Warszawę np. przez 1,5h tą drogę - nie ma prawa palić wtedy mało" więc juz w pierwszym poscie napisałem o jakie przebiegi mi chodzi,a ze z Łodzi jestem...to chyba logiczne ze włanie tu jeżdząc llechu, a no widzisz -ja mam swojego 2,0 zagazowanego i ledwo udaje mi sie utrzymac 14l gazu w miescie a zima wole juz nie liczyc nawet...cos kiepaw ata moja instalka jest,choc "teoretycznie"wszytsko z nia ok jest.... dla tego pytamy-i mamy nadzieję ze mk3 ma ten silnik jakis oszczedniejszy i bedzie mniej tego paliwka-gazu pił -bo przeciez 14l gazu to wynik nie do przyjęcia jest-max 13 litrów!!!! tak mi sie wydaje...czyz nie?! dla tego pytamy i kalkulujemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a co z tymi wtryskami w benzynie?bo jeszcze nikt nam o tym nic nie powiedział...spotkał sie ktos z czyms takim?! pozdrowionka
|
|
![]() |
|
|
|