Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-09-2007, 16:06   #41
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
Domyślnie

Gaz, według mnie, ma co najmniej dwie wady.
1. Nie na każdym parkingu możesz parkować (podziemne raczej wybij sobie z głowy).
2. Zbiornik zabiera dość dużo miejsca, a przecież duże auto kupuje się nie bez powodu.
Poza tym, nie całkiem jest to bezpieczne a i przeglądy droższe, no i nie wszędzie zatankować możesz...
Może są też jakieś pozytywne strony, pewnie znają je użytkownicy :fcp1

Stary 27-09-2007, 16:42   #42
ntgale
ford::average

Model: Galaxy
Silnik: DW12
Rocznik: 2011
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emmm
Gaz, według mnie, ma co najmniej dwie wady.
1. Nie na każdym parkingu możesz parkować (podziemne raczej wybij sobie z głowy).
2. Zbiornik zabiera dość dużo miejsca, a przecież duże auto kupuje się nie bez powodu.
Poza tym, nie całkiem jest to bezpieczne a i przeglądy droższe, no i nie wszędzie zatankować możesz...
Może są też jakieś pozytywne strony, pewnie znają je użytkownicy :fcp1
to wg mnie największe wady gazu - a już dwa razy mocno się do niego przymierzałem

Cytat:
Napisał adi
...a dieselek w miesicie na tych krótkich odcinkach to te 8,5l musi!!!! wypic czy za duzo liczymy?na trasie to te 6,5 nie wiecej prawda?jadac ok 130-140km/h ???
bo np bora combi mojego kolegi tdi 116km pali mu w miesicie ok 7ltez krótkie trasy - wiec to 1,5 l wiecej,a to dosc sporo,biorac pod uwage ze bora nie jest tez az taka mała i lekka,prawda?

pozdrawiam
a nie sądzisz, że porównywanie dwóch "suchych" liczb bez informacji o warunkach mija się z celem? co innego gdy dojeżdżasz do pracy 20 km gdzieś w mniejszych miejscowościach a co innego gdy dojeżdżasz te same 20 km przez Warszawę np. przez 1,5h tą drogę - nie ma prawa palić wtedy mało
ntgale jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2007, 20:34   #43
jagrall

Imię: Jacek
Model: Mondeo Mk IV
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emmm
Nie na każdym parkingu możesz parkować (podziemne raczej wybij sobie z głowy).
nie widziałem jeszcze parkingu podziemnego, gdzie byłby zakaz parkowania z lpg, a u mnie jest co najmniej kilka hipermarketów z podziemnymi parkingami
Cytat:
Napisał Emmm
Zbiornik zabiera dość dużo miejsca, a przecież duże auto kupuje się nie bez powodu.
ładujesz butlę w koło i po problemie
Cytat:
Napisał Emmm
nie całkiem jest to bezpieczne
nie raz już były przeprowadzane testy aut z gazem i nie znalazło to potwiedzenia
Cytat:
Napisał Emmm
a i przeglądy droższe,
no tak, całe chyba 80 zł na rok. zwraca się po dwóch tankowaniach
Cytat:
Napisał Emmm
no i nie wszędzie zatankować możesz...
nie wiem jak to wygląda procentowo, ale trochę polski już zjeździłem i nigdzie nie miałem problemu z zatankowaniem. podobnie w czechach na słowacji, nawet w niemczech. do chorwacji też bez większego problemu na gazie dojedziesz. poza tym diesla też bym na każdej stacji nie zatankował :-)
Stary 27-09-2007, 22:23   #44
damianołódź

Domyślnie

Cytat:
Napisał tomiscorpio
No to faktycznie jak zrobisz kolo 200 daj znac wtedy pogadac mozna o niezawodnosci
A ja mam już 310 000....
Wymieniłem lejący wtrysk (Moim autkiem to TDDI) za 250 pln (zestaw naprawczy wraz z robocizną), tuleja belki tylnej 4 (walnięta była jedna ale zrobiłem wszystkie) 500 pln, koło dwumasowe wraz z kompletnym sprzęgłem 2200 pln i to juz wszycho....
Teraz z tyłu zaczęły się jakieś stuki, więc hajda do mechaniora. Okazało się że to gumy drążka stabilizatora i łączniki. No to nabyłem drogą kupna komplet na tył koszt w Mieszku (po rabacie...A jak...) 185 pln. Wymienię w sobote przy butelczynie czegoś mocniejszego sam lub z teściem
Amorki juz nie te...Ale po 160 000 w Polsce do wymiany to chyba wynik lepiej niż dobry
Oprócz Rudej na drzwiach i "złuszczonych" z przodu progach (nie miałem chlapaczy) to juz "niestety" wszystkie awarie mojego Mundka...
Powiedzcie tak szczerze...Czy to jest tak bardzo awaryjne auto?????
Pomijam fakt "rudej" bo to jest nie do pomyślenia i totalna żenada...
Silnik bezobsługowy (rozrząd na łańcuchu) co przy moich przebiegach jest duuuużym plusem, zawieszenie w miarę trwałe (w porównaniu do np. Passka) a jak padnie wtryskiwacz to koszt naprawy niewielki...
Dobrze traktowana turbinka tez wytrzyma jak widać nielichy przebieg
I jeszcze raz Gdyby nie ta Ruda...
Stary 27-09-2007, 23:06   #45
Maciej 23

Domyślnie

Koledzy macie racje ze diesel mniej pali niektorym sie lepiej nim jezdzi niz benzyna jest bardziej elastyczny, pracowalem przez 2 lata w serwisie forda w Wawie i z dieslami w mondeo bywalo roznie szczegolnie byl problem z wtryskami sa bardzo wrazliwe na paliwo, kliienci narzekali na brak mocy na klopoty z odpalaniem w zime przy wiekszym mrozie, oraz tez zdarzaly sie wymiany turbin a to wiaze sie z kosztami, ja osobisie polecalbym benzynke +gaz mam w troche starszym mondeo i nie narzekam.

pozdrawiam
Maciej 23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2007, 23:44   #46
damianołódź

Domyślnie

Cytat:
Napisał Maciej 23
z dieslami w mondeo bywalo roznie szczegolnie byl problem z wtryskami sa bardzo wrazliwe na paliwo
Oczywiście że tak!!!! Tu masz Kolego całkowita rację. Silniki diesla nowej generacji czyli pompowtryski, wtrysk bezpośredni czy CR sa właśnie bardzo wrażliwe na złą jakość paliwa, a ta jakośc paliwa w ogóle nia zalezy od Nas czyli od kupujących. Mozna tankować tylko V Power, BP Ultimate czy Verve a i tak zdażyć się może poważna awaria układu wtryskowego.
Przed wyborem auta ja osobiście zadałem sobie pytanie.
"Stary poszukaj takiego diesla co jak ci padną wtryski czy pompa to koszt naprawy będzie cokolwiek niski"
No i znalazłem jest to "klekoczący niemiłosiernie" TDDI 115 Km (naprawdę niezawodny) dieselek Forda...
A sytuacja którą opisujesz dotyczy z pewnością silników TDCI
A mnie się marzy taki fajnie brzmiący widlasty sześciocylindrowy benzyniak....ST 220
Stary 28-09-2007, 00:36   #47
llechu

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
Domyślnie

Cytat:
Napisał adi
a powiedzcie -bo ktos juz wczesniej jednego tylko posta o tym chyba napisał,taki gazik w 2,0 w miescie to 13 czy wiecej litrów wyjdzie??trasa ok 10-czy wiecej?
Adi, a ty co głupie pytania zadajesz jakbyś sam nie wiedział? Przecież masz silnik tej pojemności zagazowany, nie? :-)

[ Dodano: 2007-09-28, 00:37 ]
Cytat:
Napisał Emmm
Od razu widać, że ekspertem od gazu jesteś wielkim :-)
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2007, 07:23   #48
norbi333
ford::professional

Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 biturbo 238 koni
Rocznik: 2020
Domyślnie

Cytat:
a powiedzcie -bo ktos juz wczesniej jednego tylko posta o tym chyba napisał,taki gazik w 2,0 w miescie to 13 czy wiecej litrów wyjdzie??trasa ok 10-czy wiecej?nie ksiazkowo tylko z doswiadczenia?!
Bez szaleństw w mieście Zmieszczę się w 13 l.
Trasa potrafiłem zejść do 8,5 litra ,ale to jazda 90-100 km/h.Normalnie jadąc w okolicach 12-140 spali jakieś 9.5-10 litrów.Sprawdzone wszystko w praktyce :fcp27
Stary 28-09-2007, 07:47   #49
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
Domyślnie

No ja mam teraz w moim 12 letnim samochodzie pod maska robilem takie rzeczy
kolektor wydechowy (wada) 200zl z robocizna
silnik krokowy 140zl
uszczelniacz walka przedni 30zl
tps czujnik przepustnicy 50zl
regeneracja wiazki silnika sam robilem tasma+koszulki

czyszczenie krokowca i przeplywki

Jak sobie przypomne cos jeszcze to dopisze

To teraz patrzac na ceny kola dwumasowego wtryskow itp itd to ja mam pelno paliwa za free w porownaniu do diesla
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2007, 09:29   #50
adi
ford::professional

Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010
Domyślnie

adi napisał:
"planowane przebiegi to co rano dp pracy ok 12km i powrót ,plus wyjazdy weekendowe na działkę ok 30km w jedna stronke ,dodatkowe 700-1000 wakacyjnych dorywczych wypadów wakacyjny wypad na urlop raz w roku ok 1500km i zima nartki w górach kolejne 1000
razem ok 15-18tyskm rocznie "

ntgale napisał:
"a nie sądzisz, że porównywanie dwóch "suchych" liczb bez informacji o warunkach mija się z celem? co innego gdy dojeżdżasz do pracy 20 km gdzieś w mniejszych miejscowościach a co innego gdy dojeżdżasz te same 20 km przez Warszawę np. przez 1,5h tą drogę - nie ma prawa palić wtedy mało"

więc juz w pierwszym poscie napisałem o jakie przebiegi mi chodzi,a ze z Łodzi jestem...to chyba logiczne ze włanie tu jeżdząc

llechu, a no widzisz -ja mam swojego 2,0 zagazowanego i ledwo udaje mi sie utrzymac 14l gazu w miescie a zima wole juz nie liczyc nawet...cos kiepaw ata moja instalka jest,choc "teoretycznie"wszytsko z nia ok jest....

dla tego pytamy-i mamy nadzieję ze mk3 ma ten silnik jakis oszczedniejszy i bedzie mniej tego paliwka-gazu pił -bo przeciez 14l gazu to wynik nie do przyjęcia jest-max 13 litrów!!!! tak mi sie wydaje...czyz nie?!
dla tego pytamy i kalkulujemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a co z tymi wtryskami w benzynie?bo jeszcze nikt nam o tym nic nie powiedział...spotkał sie ktos z czyms takim?!

pozdrowionka

Zasady postowania