Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-11-2021, 14:26   #41
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Przybywanie oleju Focus 2.0 tdci

Jeśli przybywa oleju to próbuje wypalić DPF i nie wypala

Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2021, 16:02   #42
krzys1968
ford::expert

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
Domyślnie Odp: Przybywanie oleju 2.0 tdci

Czyszczenie Dpf jest na krotka mete , jezeli zapchany to sie wymienia na nowy
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2021, 16:04   #43
jerzu
ford::average

Imię: Darek
Model: Ford Focus MK3 kombi
Silnik: 1.5 TDCi 95KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: lift 2.0 tdci 136km zbyt duży poziom oleju

Dodam że dpf, gdzie stosowany jest dodatek do paliwa, nie da się skutecznie wyczyścić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 01-04-2025, 19:11   #44
kamilowy77
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 2.0 Tdci 136km
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: 2.0TDCI Przybywa oleju / wysokie spalanie

Dzień dobry wszystkim. Mam taki problem w ford focus mk2 2.0 tdci 136km 2010 rok, otóż rosnący poziom oleju, nie jest to płyn chłodniczy, ponieważ posprawdzałem i tego nie ubywa. Do tej pory zauważyłem wiele objawów, znacznie podwyższone spalanie w granicach 8,6-8,8 l/100km, delikatne szarpanie w granicach 1700-1900 obrotów silnika, ale głównie, gdy silnik jest rozgrzany, na zimnym nie ma tego problemu. Spalanie na biegu jałowym to 0,8-1l/godzinę... Sprawdzałem go komputerem to różnica ciśnień przed i za dpf to praktycznie 0 (~0,013 bara). Miałem jednak jedną sytuację, która nie była dotychczas opisana. Mianowicie, próbowałem włączyć mu dopalanie komputerem na postoju, auto stało i trzymało 3000 obrotów, jednak po jakichś 3-4 minutach obroty weszły na maksymalne i nie dało się tego w żaden sposób zahamować. Samochodu nie dało się zgasić, więc musiałem "brutalnie" wbić 5 i puścić sprzęgło. Domyślam się, że zdrowe to nie było, ale auto zgasło, a z wylotu rury wydechowej wydostawał się ogień, który łatwo zagasiłem. Po 2 godzinach stania, auto odpaliło bez problemu, ale przez ok 10 km jazdy dość mocno kopciło szarym dymem. Kiedyś myślałem, że rosnący poziom oleju jest spowodowany nieszczelną membraną pompy wysokiego ciśnienia i ją wymieniłem na nową (nie regenerowaną) jednak to nie pomogło. Z tego co czytałem, chyba spróbuję sprawdzić stan turbiny i ją ewentualnie zregenerować, albo wyciąć i wyprogramować dpf. Mechanik zarzeka się, że to nie wina wtrysków, korekcje są ok.
Macie może jakieś sugestie? Chętnie poczytam jakieś rady.

Ostatnio edytowane przez kamilowy77 ; 01-04-2025 o 19:12 Powód: błędna informacja o nowym wątku
kamilowy77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2025, 20:00   #45
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019

Bolączka dw10, samochód z jakiegoś powodu myśli że masz zapchany dpf i próbuje się ciągle wypalać.

Ogień i dym z wydechu to niezłe jaja, albo tam jest tak nalane ropy że się od temperatury zajęła albo masz jednak benzynę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2025, 20:07   #46
Łysy__!
ford::advanced

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013

Wtrysków nie sprawdza się na korekty tylko testem przelewowym. Silnik Ci się po prostu rozbiegł. Jakbyś nie zgasił to wyciągnął by cały olej z silnika. Turbo do wymiany, ale nie polecam regeneracji, kup używkę tak abyś mógł ją pomacać. Najlepiej z kolektorem wtedy jakąś większa szansa że auto jeździło do końca i wyjęte z rozbitka. Jakie ciśnienia pokazują czujniki ciśnienia DPF na postoju?
Łysy__! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2025, 09:30   #47
Patryk730
ford::amateur

Model: C MAXA
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015

Rosnący poziom oleju w Twoim Focusie MK2 2.0 TDCi może być spowodowany przedostawaniem się niespalonego paliwa do oleju podczas regeneracji filtra DPF. W przypadku gdy proces wypalania DPF nie kończy się prawidłowo, paliwo może mieszać się z olejem, podnosząc jego poziom.

Aby odnieść do tego tematu przychód, należy go regularnie sprawdzać w poziomie oleju oraz obserwować częstotliwość DPF regeneracji. W przypadku niezawarcia problemu zalecana jest diagnostyka wtryskiwaczy i DPF systemu, gdyż zaburzone wtryski mogą doprowadzić do niedopalenia paliwa. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Rosnący poziom oleju w Twoim Focusie MK2 2.0 TDCi może być spowodowany przedostawaniem się niespalonego paliwa do oleju podczas regeneracji filtra DPF. W przypadku gdy proces wypalania DPF nie kończy się prawidłowo, paliwo może mieszać się z olejem, podnosząc jego poziom.

Aby odnieść do tego tematu przychód, należy go regularnie sprawdzać w poziomie oleju oraz obserwować częstotliwość DPF regeneracji. W przypadku niezawarcia problemu zalecana jest diagnostyka wtryskiwaczy i DPF systemu, gdyż zaburzone wtryski mogą doprowadzić do niedopalenia paliwa. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Patryk730 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2025, 11:57   #48
malin80
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: Focus MK2 cabrio
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2010

Czy w tym modelu da się sprawdzić w forscan czas/dystans pomiędzy wypaleniami, czas wypalania, ilość sadzy przed i po wypaleniu? Ja widzę tylko ciśnienie różnicowe - jedyny parametr dfp.
Silnik i model jak w temacie, turbina po regeneracji, dpf wyczyszczony ciśnieniowo (podobno wyczyścił się bardzo dobrze), układ dolotowy również wyczyszczony, wtryski sprawdzone przelewami (są ok). Po wyczyszczeniu dpf spalanie spadło do prawidłowego, brak jakichkolwiek błędów z modułów (wcześniej był stale błąd dpf), ale dalej rośnie poziom oleju. Szukam żeby sprawdzić parametry wypalania dpf żeby wykluczyć dolewanie paliwa do oleju z tego powodu. Ciśnienie różnicowe max. ok. 30 kpa przy obciążeniu silnika czyli chyba wzorowo. Szukam innej przyczyny (np. częste wypalanie) bo jak to nie to chyba zostaje już tylko otwarcie silnika w poszukiwaniu wypaleń tłoków.
malin80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2025, 12:49   #49
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Co to znaczy, że wtryski sprawdzone przelewami? Chcesz powiedzieć, że na podstawie próby przelewowej stwierdzono, że wtryskiwacze są sprawne?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2025, 12:31   #50
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
1. Z tego co pamiętam, Forscan nie pokazywał PIDów związanych z DPF praktycznie w ogóle. Możesz sobie spróbować zapamiętywać (robić fotki, notatki) co ile się wypala. Wypalanie jest tam dość mocno widoczne na biegu jałowym - spalanie skacze do 1.2-1.3l/h.
2. Czy PCM miał skasowane zapamiętane wartości DPFa po regeneracji? Na pewno była jakaś opcja w tym stylu w Forscanie.
3. Miałem w tym silniku podobny problem (częste wypalanie), ale oleju mi nie przybywało, więc to wypalanie musiałbyś mieć mega często.
4. Jeśli auto pracuje prawidłowo to wtryski bym olał. W tych silnikach wtryskiwacze mechanicznie są bardzo wytrzymałe i 300 kkm to dla nich luz - jedyne co pada to "cewka".

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 05-05-2025 o 12:34
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
dpf , focus mk2 , olej silnikowy , wysokie spalanie

Zasady postowania