Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-02-2021, 20:22   #41
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: żle odpala, po dłuższym postoju

Tak rodzaj oleju zmniejsza drgania o połowę, a prąd z akumulatora powoduje rzucaniem silnika o zapłonie samoczynnym po jego odpaleniu i przy pracującym alternatorze.Radzę poczytać, dokształcić się troskę z zagadnień motoryzacji a potem pisać na forach.A i jeszcze proponowałbym zmienić mechanika który twierdzi że w dzisiejszych samochodach jeśli kontrolka świec nie swieci- to świece nie działają.
Proponuję diagnostykę zapisanych błędów pod kątem układu podgrzewania wstępnego oraz paliwowo-wtryskowego.

Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2021, 21:09   #42
tomkrawiec
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi

Kolego @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - to ze nie jestem mechanikiem i nie doktoryzowalem sie z zagadnien z tym zwiazanych nie oznacza, ze nie moge napisac co zaobserwowalem w swoim samochodzie. A po drugie prosze czytaj ze zrozumieniem: nikt tu nie mowi, o rzucaniu samochodem po odpaleniu tylko w trakcie wiec alternator nie ma tu nic do rzeczy natomiast akumulator jak najbardziej !

A propos bledów: Forscan nie znalazl nic...
Stary 15-02-2021, 09:03   #43
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO

Panowie odarnijcie się i usystematyzujmy bo z tematu o zbyt długim kreceniu żeby zapalić niektórzy zrobili się wątek o niepodobajacej się pracy silnika po odpaleniu.Długie kręcenie żeby odpalić to najprawdopodobniej zapowietrzajacy się układ paliwowy(najczęsciej)Dochodzi do utraty szczelnosci na przewodach, filtrze. Drugi temat który zaczeliście jest już bardziej złożony.Silnik tego typu zapali nawet przy minus 5 z odłączonymi świecami i jak już zapali to raczej będzie pracował może troszkę hardo ale raczej równo.Sprawdzałem na żywym organiżmie,w 1,6 tdci. Miałem uwalone 3 świece i nie było błędu, nie wiem jak jest w DW10F.Akumulator nie ma tu żadnego wpływu ponieważ tuz po odpaleniu(jak już odpali )mamy działający alternator.Może być coś z układem wtryskowym.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2021, 09:21   #44
tomkrawiec

Moj przypadek jest pomiedzy "dlugim kreceniem" a "niestabilna praca po odpaleniu". W czasie odpalania, ktore trwa 1 max 2 sekundy, trzesie silnikiem i calym autem. Potem od razu silnik pracuje stabilnie - zero wstrzasow. Porownywalem zachowanie mojego auta z autem kolegi (ten sam model i silnik tylko rok starszy) i u niego praktycznie nie czuc, ze silnik startuje. Tak jak napisalem powyzej obecnie Forscan nie pozakuje zadnych bledow, ale przy pierwszym podpieciu komputera zaraz po zakupie mechanik znalazl miedzy innymi jeden blad mowiacy cos o ukladzie niskiego cisnienia (zasilania paliwem ?) - sorry ale nie pamietam ani szczegolow ani kodu bledu.
Stary 02-03-2021, 21:12   #45
tomkrawiec

No dobra to podsumujmy to co zrobilem do tej pory i co pomoglo a co nie:
- wymiana oleju z plukaniem silnika zmiejszyla efekt o polowe (mniej kleju w silniku to nie dziwi, ze latwiej startuje !!!)
- czyszczenie EGR i przepustnicy nie zmienilo nic (chociaz jak pisalem w innym watku silnik chodzi ciszej i kulturalniej)
- wymiana akumulatora na nowy nie pomogla nic (co ciekawe multimetr pokazuje 12.5V, a Engineer Mode na wyswietlaczu 11.6V)
- swiece zarowe byly sprawdzane i dzialaja, ale tak jak wczesniej pisalem przy odpalaniu w okolo 8C nie ma podgrzewania wstepnego (mierzone czy plynie prad do swiec !!)
- wlaczenia zaplonu na chwile bez sprzegla (zeby wyrownac cisnienia paliwa) i potem zaplon nie pomaga

Odpalanie na lekko cieplym czy goracym = zero wstrzasow.... postoj z wlaczonym silnikiem = zero wstrzasow....

Jakies inne pomysly ?

Ostatnio edytowane przez tomkrawiec ; 02-03-2021 o 21:40
tomkrawiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2021, 22:07   #46
kaan1

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Tak sobie myślę. Aby taki silnik równo zapalił to wszystkie cylindry powinno równo "chwycić". Nierówne zapalanie wynika prawdopodobnie z faktu, że jedne cylindry odpalają ciut szybciej jak inne. Im chłodniej tym większa może być różnica. Silnik nagrzany chwyta równo. Więc pytanie mozna uprościć do: dlaczego wszystkie cylindry nie chwytają równo, jedne wcześniej, inne później - czy jest to efekt jakieś awarii, czy jest to związane z czymś innym. Diesel do odpalenia wymaga kilku cykli, kiedy sprężane powietrze ogrzewa się i oddaje ciepło do silnika. Jeśli cylindry nie nagrzewają się równomiernie przy kręceniu to mogą wystąpić różnice w czasie odpalenia. Podobnie nierówne podanie paliwa przez wtryski może dać podobne efekty. Dlaczego paliwo może nie jest podawane równo na wszystkie wtryski od razu? Bo ciśnienie na szynie rośnie, ale zanim osiągnie ciśnienie pracy wtryski dozują nierównomierne porcje paliwa, co powoduje nierównomierne zasilanie cylindrów? Czy ktoś obserwował temperaturę w cylindrach i ciśnienie na szynie (są takie PIDy?) i próbował korelować to ze zjawiskiem.

Tak jeszcze dodam z własnych oberwacji. Czasami (trudno mi w tym momencie jednoznacznie dookreslić sytuację) po zgaszeniu silnika (ciepłego) ponowne zapalenie wymaga dłuższego (kilkusekundowego) kręcenia rozrusznika. To moim zdaniem ewidentnie wskazuje, że są jakies kwestie związane z zasilaniem paliwem.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 04-03-2021 o 09:47
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2021, 21:35   #47
tomkrawiec

Faktycznie moze cos byc z ukladem paliwowym... nieszczelnosc czy cos..... w garazu auto stoi na idealnie rownej podlodze (bez spadu w zadna strone)... bylem dzisiaj u rodzicow i specialnie postawilem auto na kilka godzin z gorki.... przy odpalaniu zero wstrzasow a silnik byl zupelnie zimny i temperatura powietrza okolo 5 stopni
Stary 10-03-2021, 23:57   #48
abdul
ford::amateur

Imię: Maciek
Model: Ford mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci 150ps 207 by Heko

Witam. Miałem podobny problem z rozruchem i u mnie sprawe załatwiła wymiana szyny CR.
Nr części 9674300080-05 nowsza szyna stosowana od 2017 roku nr starej 9674300080-04 (do 2016)
Szyna jest taka sama dla każdego wariantu mocy.
Błędu przy rozruchu nie pokazywał także.
Pozdrawiam
abdul jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2021, 09:12   #49
tomkrawiec

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - dzieki za info.... wymieniales sama szyne czy tez czujnik cisnienia paliwa i przewody paliwowe ? Montowales nowa szyne czy cos uzywanego ?

Ostatnio edytowane przez tomkrawiec ; 11-03-2021 o 09:34
tomkrawiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2021, 20:41   #50
abdul
ford::amateur

Imię: Maciek
Model: Ford mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci 150ps 207 by Heko

Całą szyne cr zmieniłem wraz z czujnikiem. Znalazłem nową na ebay-u za 50euro.Przewody zmieniłem ale poprawy nie było.Mam teraz taką
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez abdul ; 11-03-2021 o 20:44
abdul jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania