Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-03-2008, 18:23   #41
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
Domyślnie Re: [Mk3] Wtryskiwacze 2,0 Tdci Mondeo

sylwek70r, w mondeo do 2003 roku - do liftingu były wadliwe sterowniki turbiny - padała elektronika. Być może ten sterownik masz walnięty. Niestety w ASO wymieniają go w komplecie z turbiną. Jest tu na forum taki temat.
Cytat:
Napisał kreeecik
Jak jechałes na 3 garach to raczej świeca ci poszła niż wtrysk,
kreeecik mógłbyś rozwinąć temat? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.DDDDD Wczuwasz się tu w rolę eksperta, a napisałeś jakbyś kompletnie nie znał zasady działania silnika diesla (silnika z zapłonem samoczynnym według bardzo mąrego nazewnictwa - dla odróżnienia od zapłonu iskrowego).

llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2008, 20:03   #42
kreeecik
ford::advanced

ooo llechu kiedy to było :fcp1 , co do 3 garów to się poprawiam; zawieszony wtrysk :fcp2 , zresztą nie nastąpi zapłon jesli nie ma odpowiedniej temperatury, chyba, że się mylę jeśli tak to po co świece, kolejny zbędny wydatek. :fcp14
kreeecik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2008, 20:08   #43
kapiki
ford::beginner

Model: mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2008

kreeecik -------- czytam i nie wierzę :o
książka i do nauki ......
kapiki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2008, 22:11   #44
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004

kreeecik, świece są tylko do rozruchu - potem jak się nagrzeje nawet na 3 garach to 4-ty też załapie.
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2008, 22:21   #45
kreeecik

łoki przyznaje się do niewiedzy, do tej pory żyłemw przekonaniu, że to świeczki podgrzewają powietrze w cylindrach, a tu czytam na wiki, że powietrze przy gwałtownym i mocnym sprężeniu osiąga wysoką temperaturę. Przyznaję się nie wiedziałem i nie zrobiłem nic by tej niewiedzy się pozbyć, ale juz wiem :fcp13
kreeecik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2008, 07:16   #46
blur

Model: był :(Mondeusz ST 220
Silnik: 3 lytry ;)
Rocznik: 11.2004

Cytat:
Napisał sylwek70r
............. Moja rada -zamierzasz wyprzedzać - nawet jak wydaje ci się że zapas mocy jest dostateczny na 4 biegu zredukuj do 3 gaz i wtedy4 i analogicznie gdy jedziesz na 5 biegu - niestety ten typ tak ma - u mnie sprawdza się to w 100%-ach. Jestem doświadczonym kierowcą,który przejechał przeszło mln km.
Mam nadzieję że to co napisałeś powyżej to żart ...taki czarny humor. Żadne ten typ tak ma ... auto ma jechać i już.

Panie "doświadczony kierowco", napraw to auto bo się zabijesz.

Ludzie, czy wy naprawdę jeździcie takimi trupami ? Kupujecie samochody a później zapominacie o obsłudze ich ? Cena auta to nie tylko koszt zakupu ale i cena serwisu. Nowe diesle nie są tanie w eksploatacji ... ale fajnie jeżdżą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Trzeba wymienić wtryski to się wymienia a nie czeka aż auto straci moc lub zgaśnie podczas wyprzedzania i zostaniemy na drugim pasie twarzą w twarz z ciężarówką.
Stary 09-03-2008, 07:20   #47
blur

Model: był :(Mondeusz ST 220
Silnik: 3 lytry ;)
Rocznik: 11.2004
Domyślnie Re:

Cytat:
Napisał Pajlot
Cytat:
Napisał overloaded26
Nigdy nie kupilbym mondeo TDCI z lat 2001-2003 :fcp1
i tego trzeba się trzymać. Albo TDDi rocznik 2001-2002 albo TDCi ale po 2003 roku.
overloaded26 i bardzo dobrze, jednego płaczka mniej na forum... trzymaj się nadal benzynki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A ja mam i sobie chwalę, dla mnie najważniejsze są wrażenia z jady a w tym tyfusie naprawdę jest czym jechać. Ponadto lubię jeździć daleko i tyfus mnie zawsze zawiózł i przywiózł. Pajlot jaki masz przebieg ?
Stary 09-03-2008, 21:35   #48
rary
ford::amateur

w tym tygodniu wysyłam do regeneracji i po wymianie tych dwóch ostatnich będę mógł powiedzieć czy problemem były tyko wtryski czy jeszcze coś. Jeżeli konsruktor silnika i elektroniki wymyślił, że silnik ma się wyłączyć po info że występuje spalanie stukowe (sytacja prosta do wyobrażenia wyprzedzanie........) to dla konstruktora kara śmierci to mało.
Do następnych postów.
rary jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2008, 21:26   #49
iwonalec
ford::amateur

cześć!
czytam te problemy z mrugającom sprężynkom i radzę zacząć od najprostrzej operacji.
wymienić czujnik wałka rozrządu za 83 zł albo wyjąć stary i umyć z opiłków.
ja to zrobiłem i jadę dalej. mam forda 2003r ,115km ,2000cm3 i .130,000tyś
pozdrawiam.
iwonalec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2008, 19:06   #50
art
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003

Witam. Wczoraj niestety i ja dołączyłem do grona "migającej sprężynki" Zapalała się na trasie do Częstochowy, auto traciło moc... i kasowałem ją wyłączając stacyjkę. Przy prędkości powyżej 120 km sytuacja sie powtarzała.... Mam [Mk3] z 2003r. 2.0 130 KM Triptronik. Po podłączeniu do komputera stwierdzono ze to wtryski... koszt 1200szt. + 300 robocizna. Niestety Pan w warsztacie nie wie czy padły wszystkie 4 czy 1. Namawia mnie na wymianę 4 szt. A mnie nie stać teraz na wydatek rzędu 5-6 tys. zł.
Proszę o pomoc co robić? czy ktoś może mi polecić jakiś warsztat w Krakowie lub w okolicach gdzie ktoś by mi dokładnie sprawdził co sie stało i mnie nie przekręcił?
Dziękuje za pomoc

Artur

Zasady postowania