Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-05-2005, 13:51   #41
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie

stożek - najzwyklejsza hamówa made in china tylko o sporej średnicy - ze starym dolotem to by się nie pomieściło i byłoby dużo problemu żeby to poskładać.

Struna jest offline  
Stary 20-05-2005, 23:22   #42
zapalka
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 2009
Domyślnie sprzedam miksery blos

posiadam w ofercie miksery brc blos
fabrycznie nowe
cena 375zl
info. tel 501632585
e-mail [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
zapalka jest offline  
Stary 08-06-2005, 20:07   #43
lukas1214

Domyślnie

Witam

Kupilem ostatnio BLOSA , zamontowałem i wyregulowałem na oko , działa ok.

Ale chciał bym go wyregulować na hamowni , ale w pobliżu nigdzie nie ma.

Czy wystarczy analizator spalin bo jedynie do tego mogę mieć dostęp.?

Z tego co zauważyłem regulacja sprowadza się do ustawienia wysokości przepustnice (wolne obroty ) i pozycji rurki z wyciętym rowkiem dużą śrubą na dole(proporcja mieszanki).

Nie wiem po co jest mała śrubka na dole , ta wkręcona w dużą .

Jak ktoś wie to bym prosił o info

Zauważyłem z boku nagwintowany otwór i wydaje się jak by tam powinna być jakaś regulacja , ale nie ma tam żadnej śrubki , jest tylko pusty nagwintowany otwór.

Jak ktoś ma blosa to proszę sprawdzić.

Do „foksa” pisałeś ze masz dokumentacje Blosa , czy mogę Cie prosić o jej udostępnienie??

Pozdrawiam wszystkich
lukas1214 jest offline  
Stary 10-06-2005, 11:07   #44
dzidzia
ford::average

Domyślnie

witam

mam identyko prośbe jak koleś na demną.

Kupiłem takze blosa z tydzień temu i do tej pory woze w bagazniku bo zaden spec nie chce sie tego podjąć bo nie wie co to jest i jak to ugrysc.

POtrzebuje pomocy takze nie wiem do czego ktura korbkaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[ Dodano: 2005-06-12, 00:20 ]
To znowu ja. No i mam załozone!!

Chłopcy z gazowni rzezbili mi cały dzień w aucie zeby to banglało. takich patentów to sie nie spodziewałem.

Nie jest to jednak to czego sie spodziewałem po przeczytaniu tego forum. Ale napewno nie bede nazekał!! Wg mnie cała wina lezy w tym ze nie wiadomo jak to wyrególować!!
Co do pracy na stożku chodzi jak ta lala, bez filtra takze :twisted: Obroty nie falują nie strzela nie gasnie po zejsciu z obrotów jednym słowem hula jak na benzynce. Ale jest jedno ale!
Panowie nie za bardzo maja pojęcie jak to ustawić wiec u mnie wygląda to tak:

Autko na benzynie latało 210 km/h na leciutenkiej górce
Przy jezdzie po prostej na 5 biegu ładniutko sie wkrecał już od 70 km/h
A przy podjazdach pod wzniesienia nie tracił na prędkości

A na gazie jest tak:

Na tej samej górce leci tylko 190 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Piąty bieg trzeba zapiąć przy 90 km/h bo inaczej nie jedzie ;(
A przy podjazdach traci około 20 km/h na koncu wzniesienie gdzie na benzynce ciągnoł równo a momentami nawet przyspieszał!!!

O spalaniu nic niestety nie powiem bo przejechałem dopiero 150 km
Benzyny chlonoł 9l w miescie i 7l na trasie normalnej jazdy ale nie jakieś wybitne mulenie.

Wiec zdaje mi sie ze bez hamowni i pozodnej regulacji sie nie obejdzie ale to i tak nic nieda puki nie bede wiedział co która korbka znaczy!! ;(

Wiec panowie prosze napiszcie cokolwiek co, gdzie jak i kiedy a bede bardzo wdzieczny. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dzidzia jest offline  
Stary 12-06-2005, 18:48   #45
lukas1214

Domyślnie

witam

Co do regulacji to:

Mała boczna śrubka reguluje wysokość przepustnicy i nic więcej (ale od wysokości zależą obroty)

Dużą od spodu reguluje się stosunek mieszanki powietrze - gaz , kręcąc nią opuszczamy lub podnosimy "rurkę" z szczeliną którą wypływa gaz .

to jest cala regulacja.

Aby poprawnie wyregulować musimy mieć dobry parownik bo np u mnie wolne obroty są zawsze takie same choć nie wiem jak bym blosa wyregulował, pomaga regulacja parownika .

Do regulacji powinien wystarczyć analizator spalin gdyż regulacja składu mieszanki jest dla całego zakresu obrotów. Zakładając ze "Blos" pracuje liniowo wystarczy regulacja przy 1/2 maksymalnych obrotów tak aby lambda była w okolicy 1.

Pozostaje tylko ustawić obroty biegu jałowego i po całej regulacji .

Na forum były opinie ze stosowanie blosa nie ogranicza (nie wpływa) pracy silnika na Pb , to nie jest prawda gdyż ruchoma przepustnica blosa wprowadza dość duże opory przepływu powietrza i musi sie to odbić na mocy i momencie obrotowym silnika.

Jeżeli miał bym komuś polecić blosa to wszystkim którzy mają instalacje I generacji , zamiast miksera , na pewno auto będzie jeździło lepiej i bardziej ekonomicznie .

Dobra instalacji II generacji da lepszy efekt , po warunkiem ze mikser będzie miał stosunkowa dużą średnicę .

Nie wspominam o wtrysku ,do którego było porównanie , myślę ze nie na miejscu .

Dużą zaletą Blosa jest jego prostota ,po prostu nie ma się co popsuć.

Co do montażu to wszystko zależy od układu dolotowego silnika , średnica rur do blosa to 70mm, jak ktoś ma podobne to bez problemu zamontuje w 20min .

Na razie tyle bo mam to urządzenie kilka dni , za jakiś czas napisze cos więcej .

Pozdro
lukas1214 jest offline  
Stary 12-06-2005, 19:29   #46
scora

Domyślnie

Cytat:
Dużą zaletą Blosa jest jego prostota ,po prostu nie ma się co popsuć.
...a membrama w srodku blosa (pod pokrywka kolanka zasilajacego w gaz) :036:
scora jest offline  
Stary 13-06-2005, 22:40   #47
dzidzia
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał lukas1214
Dużą od spodu reguluje się stosunek mieszanki powietrze - gaz , kręcąc nią opuszczamy lub podnosimy "rurkę" z szczeliną którą wypływa gaz .
A w tej duzej jest jeszcze jedna mniejsza z nacięciem jakby na srubokręt do czego ona słuzy??
dzidzia jest offline  
Stary 14-06-2005, 09:21   #48
lukas1214

Domyślnie

Witam ponownie

Ta mała śrubka słuzy do regulacji składu mieszanki dla biegu jałowego .

Co do samej regulacji mając do dyspozycji analizator spalin i wydech bez katalizatora można to zrobić następująco:

Wstępnie regulujemy tą duża śrubą tak aby silnik pracował na gazie
Przy nagrzanym silniku wkładamy czujnik analizatora do tłumika , będą nas interesowały dwa parametry CO i CO2
Zwiększamy obroty do około 3tys i regulując dużą śrubą obserwujemy jak się zmienia zawartość CO i CO2
Należy regulować do momentu gdy na analizatorze będzie maksymalna zawartość CO2 przy minimum CO .

teraz przechodzimy do obrotów jałowych , postępujemy podobnie jak wyżej tylko ze regulujemy małą śrubką .
Sprawdzamy czy po regulacji biegu jałowego jest wszystko ok. przy obrotach około 3tyś jak nie to regulujemy jak punkcie 3.

To już cala mało skomplikowana regulacja.

Specjalne podziękowania dla :foksa”

Do „scora” : Miałem na myśli prostotę całej instalacji z bosem .

pozdro
lukas1214 jest offline  
Stary 17-06-2005, 13:27   #49
fokasa
FCP member

Model: KA
Silnik: 1.3
Rocznik: 2003
Domyślnie

To ja dorzucę jeszcze swoje trzy grosze, bo przejechałem juz jakieś 4000 km z blosem, i mam następujące obserwacje, przy blosie występuje duża powtarzalność zużycia paliwa, bez względu na różne stacje tankowania i warunki na drodze, wolne obroty są dużo równiejsze, i moc oraz moment obrotowy są równe w całym zakresie obrotów, silnik bez problemu wkręca się na maksimum swoich obrotów z czym miał problem przy klasycznych mikserach.

Teraz jeśli chodzi o opory ssania, nie mogę się zgodzić że blos daje większe opory niż klasyczny mikser, w końcu działa prawie jak przepustnica, co w moim przypadku potwierdziła hamownia gdzie zanotowałem takie wyniki;

Benzyna miksery - moc maksymalna 106 KM moment 182 Nm
Gaz miksery - moc 90,4 kM moment 174 Nm
Benzyna blos - moc 141,6 kM moment 199 Nm
Gaz blos - moc 140,5 kM moment 201 Nm
Nominalnie - moc 145 kM moment 222 Nm

I jeszcze jedna uwaga faktycznie blosa można wyregulować bez hamowni i u mnie tak się skończyło, ale prawdą jest również że skończyło się zmianą geometrii trójkątnego otworu w prowadnicy tłoka w blosie i dopiero to dało pożądany efekt, a według montażysty do każdego silnika (chodzi o typ a nie o egzemplarz) powinno się inaczej dobrać kształt tego otworu.

To chyba na tyle
ale się napstrykałem ;-)

lukas 1214 - nie ma za co ;-))

pozdrawiam
Marcin

[ Dodano: 2005-06-17, 13:31 ]
I jeszcze jedno blos jest wrażliwy na zabrudzenia warto zainwestować w filtr fazy lotnej.

I teraz to już na prawdę wszystko ;-)))
fokasa jest offline  
Stary 17-06-2005, 21:24   #50
zbyniu
ford::beginner

Domyślnie

cześć

Na początek witam wszystkich na forum.
Zaciekawił mnie bardzo ten typ doprowadzenia LPG do silnika i mam pytanie gdzie można założyć taką instalację (mam do zagazowania RENAULT ESPACE 3000 V6 24V 2000 rok) polećcie jakąś solidną firmę ze śląska lub małopolski która to montuje
Jeżeli to by była reklama to proszę o info na PRIV z jakimś namiarem lub telefonem

pozdrawim ZBYSZEK
zbyniu jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania