Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-11-2010, 08:07   #41
jarowo
ford::advanced

Model: MKII/MKIII/MKIV/S-Max/C-Max/Kuga2012/Kuga2018
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Ciężko chodząca skrzynia biegów.

Miałem wymienianą tą tylną przy skrzyni, czyli tą samą co masz na zdjęciu, tylko ja wymieniałem jak wcześniej pisałem w MKII. Tam bardzo podobna sytuacja była jak w MKIII jak zimny ciężej chodziły po rozgrzaniu dużo lepiej. Mnie zastanawia to ze czasami po odpaleniu jak skrzynia się ułoży biegi super wchodzą a po przejechaniu parę metrów zaczyna się Horror z wrzuceniem biegu.

jarowo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2010, 08:49   #42
dżizas

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
Rocznik: 2005

Przeglądając wasze opinie doszedłem do wniosku, że prawie wszystko zostało zrobione i w większości przypadków przyniosło mizerny skutek lub częściowy, ale nie rozwiązuje problemu.
Czy komuś z was wspomniano w jakim warsztacie bądź serwisie o synchronizatorach w skrzyni biegów?
Problem ten miałem kilkanaście lat temu w Maluchu (pęknięte synchronizatory na 1 i 2 biegu). Po Maluchu prawie przez dekadę jeździłem japończykiem i BMW 3 , zero problemów z biegami w którymkolwiek.
Nim spadną słowa krytyki zaznaczam, że nie mam zielonego pojęcia jak wygląda od środka skrzynia biegów w Mondeo (w Maluchu naprawiałem sam), bo to całkiem inna technologia ( ok. 10-12 lat) niż Maluch, ale na logikę biegi muszą być jakoś synchronizowane, żeby płynnie przechodziły z jednego na drugi i w tej kwestii chyba się wiele nie zmieniło. Może Ford ''dał ciała'' projektując skrzynię biegów lub czegoś nie dopracował dlatego wiele osób ma z tym problem ( u mnie problem z 1 i 2 ).
Prosiłbym szczególnie o opinie mechaników lub osób które się na mechanice znają i wiedzą jak wygląda skrzynia od środka mogą być to cenne informacje.
dżizas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2010, 09:01   #43
dżizas

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
Rocznik: 2005

Przeglądając wasze opinie doszedłem do wniosku, że prawie wszystko zostało zrobione i w większości przypadków przyniosło mizerny skutek lub częściowy, ale nie rozwiązuje problemu.
Czy komuś z was wspomniano w jakim warsztacie bądź serwisie o synchronizatorach w skrzyni biegów?
Problem ten miałem kilkanaście lat temu w Maluchu (pęknięte synchronizatory na 1 i 2 biegu). Po Maluchu prawie przez dekadę jeździłem japończykiem i BMW 3 , zero problemów z biegami w którymkolwiek.
Nim spadną słowa krytyki zaznaczam, że nie mam zielonego pojęcia jak wygląda od środka skrzynia biegów w Mondeo (w Maluchu naprawiałem sam), bo to całkiem inna technologia ( ok. 10-12 lat) niż Maluch, ale na logikę biegi muszą być jakoś synchronizowane, żeby płynnie przechodziły z jednego na drugi i w tej kwestii chyba się wiele nie zmieniło. Może Ford ''dał ciała'' projektując skrzynię biegów lub czegoś nie dopracował dlatego wiele osób ma z tym problem ( u mnie problem z 1 i 2 ).
Prosiłbym szczególnie o opinie mechaników lub osób które się na mechanice znają i wiedzą jak wygląda skrzynia od środka mogą być to cenne informacje.
dżizas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2010, 11:36   #44
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał jarowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem wymienianą tą tylną przy skrzyni, czyli tą samą co masz na zdjęciu, tylko ja wymieniałem jak wcześniej pisałem w MKII. Tam bardzo podobna sytuacja była jak w MKIII jak zimny ciężej chodziły po rozgrzaniu dużo lepiej. Mnie zastanawia to ze czasami po odpaleniu jak skrzynia się ułoży biegi super wchodzą a po przejechaniu parę metrów zaczyna się Horror z wrzuceniem biegu.
Ja mam niemal identycznie, na postoju bez włączonego silnika biegi działają idealnie. Wystarczy włączyć silnik i na 99% robi się problem. A później w trakcie jazdy różnie czasem jest ok, a innym razem cały dzień się męczę. Paradoksalnie minionej zimy biegi wchodziły bardzo dobrze.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2010, 21:40   #45
Jakub
ford::professional

Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020

Efekt jest taki jakby sprzęgło nie do końca wysprzęglało - świeżo po wymianie kompletu DKZ/Sprzęgło/wysprzęglik, chodziło wszystko miodnie, a później problem wrócił. Nie sądzę też aby problem leżał po stronie poduszki pod skrzynią.
Jakub jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2010, 22:37   #46
karloss
FCP member

Właśnie wiele osób, które wymieniły komplet sprzęgła, a później problem z wrzuceniem biegu powrócił nie biorą pod uwagę tego, że podczas wyjmowania skrzyni:
- odpinane są cięgna,
- odpinana hydraulika sprzęgła,
- odpinana poduszka skrzyni i wiele innych.
Podsumowując jest zbyt wiele elementów demontowanych, aby jednoznacznie stwierdzić, że np. sprzęgło źle wysprzęgla. Ja w najbliższm czasie postaram się wymienić u siebie tą poduszkę.
Stary 29-11-2010, 00:01   #47
Ar2rB

Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL

Póki co, a od wymiany przejechalem już ponad 1000 km, biegi chodzą idealnie. Zresztą u mnie zawsze biegi chodziły ok, oprócz tego okresu z kulejącym już sprzęgłem.
Ar2rB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2010, 09:24   #48
Jakub

Generalnie problem ten dotyczy skrzyń 5 biegowych, bez podnoszonego pierścienia wstecznego. TIS mówi o regulacji cięgien, ale tylko w przypadku skrzyń właśnie z podnoszonym pierścieniem. Moim zdaniem poduszka też nie ma nic do rzeczy, bowiem cięgna są elastyczne i pracują razem z zespołem silnik/skrzynia.
Stary 30-11-2010, 21:50   #49
Jakub

Karloss - wymieniłeś tą poduchę?
Stary 30-11-2010, 22:05   #50
karloss
FCP member

Jeszcze nie wymieniłem, czekam jak coś aż mrozy zelżejąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś w sklepie forda (kupowałem wycieraczki) sprzedawca napomknął mi przy okazji rozmowy o problemach z 1 i R, że to wina sprzęgła, że w MK3 wytrzymuje właściwie 70tys. km. Tylko jak wspomniałem, że u mnie jest to losowe (raz jest dobrze raz, źle) i że identycznie miałem w escorcie z niemal nowym sprzęgłem (10tys. km przebiegu) to się zdziwił:] i komu tu wierzyć wrrr.
Tak nawiasem mówiąc: Ford nie wydał jakiegoś oświadczenia w sprawie problemów z biegami? Nie obiło się komuś coś takiego o uszyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.?
Odpowiedz

Zasady postowania