![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-04-2008
Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
|
Wielkie dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#42 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-04-2008
Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
|
Mam jeszcze jedno pytanie czy gdybym musiał uzupełnić olej to mam go wlać tą samą dziurą co kontrolowałem poziom. ( otwór jest wylotem do dołu przecież).
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
ford::average
![]() Imię: krzysiek
Model: mondeo mk5 vignale 2019
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2019
|
tak dokladnie w tej skrzyni otwor kontrolny jest tez otworem dolewczym
ma on kruciec ktory idzie kilka cm w pionie temu to takie zdziwienie hehe tez sie martwilem ale zaryzykowalem i juz wiem jak mam to zrobic na przyszlosc |
|
|
|
|
|
#44 |
|
![]() Zarejestrowany: 04-12-2004
Model: mondeo-wspomnienie
Silnik: 2.5v6
Rocznik: 1995
|
Odświeżę troszkę tematGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeszcze kilka lat wstecz producenci twierdzili, że automaty są bezobsługowe. Niestety w praktyce okazało się, że wg powiedzenia - kto smaruje, ten jedzie - sprawdza się to może częściowo w przypadku manualów, ale w żadnym razie automatów. Można tu zauważyć pewną aluzję do paska rozrządu: niby zalecają nawet ponad 100kkm między wymianami, ale jak się wczytać w deklaracje dobrych producentów pasków, na ogół nie gwarantują oni wytrzymałości paska powyżej 60kkm. Tak samo jest z automatami, niby się nie wymienia, ale jeśli chce się jeździć, to 100kkm to i tak dość dużo - jak na ten sam stary olej. I jak na taki interwał przebiegu wydatek na taką wymianę jest niewielki. Oczywiście wybór należy do nas, ale wyobraźcie sobie smażenie frytek na tym samym oleju, a na zmienianym co jakiś czas. Różnica wydaje się oczywista. Ja wiem, że może to śmieszne porównanie; proszę zwrócić jednak uwagę, jak bardzo skomplikowana wg manualu jest asb. Już samo to powinno dać do myślenia...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dodam na koniec, że posiadam również Kia Carnivall z automatem. I co ciekawe, producent przewiduje częściową wymianę 2 X co 80kkm i 3 raz kompleksowo. Może bezobsługowa asb to po prostu kolejny "zachodni" chwyt marketingowy?? Niby mniejsze koszty eksploatacyjne itp. Faktycznie, znakomita większość aut nie zrobi więcej niż 100kkm przez 3 lata gwarancyjne, a potem, to co ich obchodzi...\
Pozdrawiam. PS: Olej to żadna tajemnica, każdy ATF (automatic transmission fluid) 2 lub 3 generacji dobrego producenta będzie ok. Ale tu uwaga!!! Dokładnie to jest to olej dexron II lub III i z pewnością nie powinno się ich mieszać!!! Jeśli chcesz dolać i nie wiesz jaki masz - bezpieczniej będzie wymienić. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-06-2008
Model: Mondeo Ghia MKIII Kombi Automat, Transit Jumbo
Silnik: 2.0 TDci / 2.2 TDci 125 KM
Rocznik: 2004 / 2012
|
Co do wymiany oleju w ASB w mondeo - to temat rzeka.
Tzn są użytkownicy, co olej wymieniają, są też tacy, co nie wymieniają - spór o to będzie trwał. W ASO w 5-biegowiej skrzyni Jatco oleju nie wymienią - prywatne serwisy - no problem. Jakby ktoś pytał - ja wymieniam ... |
|
|
|
|
|
#46 |
|
![]() Zarejestrowany: 16-04-2009
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2004
|
To i ja dorzucę trochę swoich doświadczeń. Ponieważ mój samochód przejechał 240.000, więc postanowiłem sprawdzić poziom oleju. Skrzynia na zewnątrz jest idealnie sucha.
W specjalistycznym warsztacie sprawdzili mi poziom i dolali ok. 1l oleju, tak więc brak widocznych wycieków o niczym nie świadczy. Szczególnych objawów takiego ubytku oleju nie zauważyłem, a kontrolę zrobiłem tylko ze względu na przebieg. Koszty: ok. 48 zł za 1l oleju i 20 zł za usługę (otrzymałem rachunek). Reasumując, przy tej cenie, chyba nie warto brać się za to samemu (oczywiście, jeżeli do warsztatu nie jest zbyt daleko). Robiłem w Gdańsku, tutaj: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez mruc ; 16-02-2010 o 19:36 |
|
|
|
|
|
#47 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 02-10-2009
Model: Jeep
Silnik: 3,7
Rocznik: 2006
|
Też mam dylemat! Automat jednocześnie daje dużą swobodę, ale ręczna skrzynia jest chyba bardziej dynamiczna?
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: MK4 TitaniumX
Silnik: 2.0 Pb +LBG
Rocznik: 2008
|
Powiem Ci, że jeżeli dobrze wyczujesz auto i działanie Twojej skrzyni to będziesz zmieniał biegi... pedałem gazu. Mam na myśli to że przyzwyczaisz się do tego jakie wciśnięcie albo popuszczenie pedału gazu spowoduje reakcję skrzyni,wtedy będziesz jeździł prawie jak manualem, a możesz po prostu o wszystkim zapomnieć i prawą rękę wykorzystać do głaskania partnerki po kolanie :-) - osobiście stosuję i polecam skrzynie automatyczną :-):-):-)
|
|
|
#49 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: MONDEO MK IV
Silnik: TDCI
Rocznik: 2009
|
Kolega Szym0n idealnie to zdefiniował - chylę czoło :-)
Jeśli ktoś uwielbia "zajmować się autem" polecam MANUAL Ja wole ostrą jazdę, i tak naprawdę to interesuje mnie tylko CZY JEST MIEJSCE i zdołam się zmieścić - resztę załatwia autko - a koleżanka w siódmym niebie :-)))
|
|
|
|
#50 |
|
![]() Imię: krzysiek
Model: mondeo mk5 vignale 2019
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2019
|
witam po kilku miesięcznej nieobecnosci w tym temacie
skrzynia nadal pracuje idealnie przyczyna znikania oleju banalna byla olej uciekal z przewodu od chlodnicy oleju nie dokrecona opaska tak wiec ktos dal ...... jak wymienial cos w aucie najprawdopodobniej wlacnie chlodnica byla wymieniana i nie dokrecili opasek!! pozdrawiam kowal76 Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 27-03-2011 o 17:17 |
|
|
|
![]() |
|
|
|