Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-07-2010, 08:17   #41
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: Ślizganie sie sprzęgła ?

Cytat:
Napisał HYCHLA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
HalloGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak procedura jest taka sama jak do odpowietrzania hamulców tylko zamiast spuszczać płyn, opróżnia się zbiorniczek hamulcowy z płynu i pompuje się go w obieg przez ten cycek na wysprzegliku za pomocą ręcznej pompkiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jakieś 80ml.
Ale tak nie odpowietrzysz wysprzeglika, a jedynie wyciagniesz plyn z odcinka zbiorniczek-pompka-odpowietrznik.
Po tej procedurze wciskasz sprzeglo a druga osoba odkreca odpowietrznik na ktory najlepiej nalozyc wezyk gumowy. Najlepiej to zrobic po dluzszym postoju zeby powietrze mialo czas przejsc z wysprzeglika do odpowietrznika.

Cytat:
Napisał szakal22 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki HYCHLA za odpowiedz.
Tylko ten sposób jest skuteczny? a jak ktoś nie ma takiej pompki?
Ten cycek przez który się wpompowuje płyn, to jest zasłonięty jakimś kapturkiem - odkręca się go? jak tak trochę pomacałem to ten trójnik jest z tworzywa jakiegoś - boje się coś uszkodzić ułamać...
Trwa to dluzej ale sie da. Wszystko zalezy czy uklad byl oprozniony czy nie. Jezeli tak to nalewasz plynu i najlepiej odlaczasz przewod na skrzyni, zeby troche plynu przeszlo. Jezeli nie wiesz jak odkrecic lub juz to zrobiles to odpowietrzasz jak hamulec czyli wciskasz sprzeglo a ktos odkreca odpowietrznik na skrzyni i zakreca jak tylko wyjdzie powietrze. Wtedy ten w srodku puszcza sprzeglo i czeka kilka sekund. Potem znow wciska i od poczatku. Niestety sposob dlugotrwaly, bo pompki sprzeglowe dosc kiepsko zaciagaja powietrze i dlatego jezeli nie mam sprzetu (pompki) to daje wiecej czasu pompie sprzegla na naciagniecie plynu hamulcowego.

Jezeli nie byl plyn spuszczony i go nie wymieniasz to odpowietrzasz jak napisalem na poczatku.
Gumowy cycek to zabezpieczenie przed brudem. Zdejmuje sie, ale jezeli sie o to pytasz to nie wiem czy powinienes sie podejmowac odpowietrzania, bo mozesz stanac bez sprzegla (mialem kilka takich przypadkow)

Ostatnio edytowane przez mkaminski100 ; 10-07-2010 o 08:27
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2011, 11:21   #42
konrad_b
ford::advanced

Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004

Witam, a co może być powodem ślizgania sprzęgła na niskich biegach ?
tzn np ruszam "z piskiem", czyli dość wysokie obroty - 2-3tyś, puszczam dość gwałtownie sprzęgło i ... nic, obroty lekko rosną, a auto rusza bez piszczenia ?

na wyższych biegach przyspiesza normalnie, bez ślizgania
jak próbuję ruszyć z 4 na ręcznym, to puszczając dość szybko sprzęgło zgasł

przebieg 110kkm
Stary 13-09-2011, 08:26   #43
tomtomasz

Silnik: 1,6 EcoBoost 182
Rocznik: 11

a czy przypadkiem przy takim ruszaniu "z piskiem" nie mruga do ciebie wesoło lampka esp? wskazywało by to na działanie kontroli trakcji która... kontroluje trakcje abyś właśnie nie ruszył "z piskiem" przyhamowuje delikatnie koła które się uślizgują przy ostrym ruszaniu...

najbardziej widoczne działanie tego ustrojstwa jest w zimę kiedy się zakopiesz i nie możesz wyjechać z zaspy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tomtomasz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2011, 08:52   #44
konrad_b

Cytat:
Napisał tomtomasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a czy przypadkiem przy takim ruszaniu "z piskiem" nie mruga do ciebie wesoło lampka esp? wskazywało by to na działanie kontroli trakcji która... kontroluje trakcje abyś właśnie nie ruszył "z piskiem" przyhamowuje delikatnie koła które się uślizgują przy ostrym ruszaniu...

najbardziej widoczne działanie tego ustrojstwa jest w zimę kiedy się zakopiesz i nie możesz wyjechać z zaspy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
prawdopodobnie sprzegło, jestem już wstępnie umówiony z mechaniorem

mechanik zrobił test - 3 bieg, zaciągnięty ręczny, gaz ok 3krpm i średnio szybko puszcza sprzęgło ... auto lekko rusza i staje mimo puszczonego sprzęgła
wyrok sprzęgło zjechane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak pisałem, robiłem podobny test, ale wychodzi że za szybko puściłem sprzegło a było za mało gazu ...

ps esp nie mam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-09-2011, 18:39   #45
tomtomasz

napisz po wymianie o kosztach...

ja czuje ze moje tez powoli ma się ku końcowi ale obchodzę się z nim delikatnie żeby jeszcze trochę pożyło...

ciekawią mnie koszty ponieważ w jednym ze sklepów internetowych specjalizujących się w fordach znalazłem dwumasę do silnika 1,8 Pb... trochę mnie to zaciekawiło...

przy okazji napisz czy miałeś jakieś dodatkowe objawy...

bo u mnie nie czuć żeby się ślizgało ale za to twardość pedału sprzęgła się zmienia...
Stary 15-09-2011, 07:59   #46
konrad_b

koszty to 400zł robota, prawie 1000zł za kpl (tarcza, docisk, wysprzeglik/łozysko)
objawów innych nie ma, choć od początku sprzegło dziwnie pracuje ... przyjąłem że TTTM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zobaczymy jak po wymiane będzie

Ja też bym jeszcze pojeździł, ale z przyczepą 1000kg na haku, trochę strach,
już raz ruszyć miałem problem, wolę nie powtarzać ... a szkoda narobić bałaganu

dwumasa oczywiście jest, ale mam nadzieje że jeszcze w dobrym stanie

sporo mnie zaczyna kosztować maksiu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez konrad_b ; 21-09-2011 o 08:20
konrad_b jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2011, 08:19   #47
konrad_b

i zrobione, tarcza była wyjechana ale nie "do nitów" pewnie z 10-20kkm bym delikatnie zrobił jeszcze, ale jak pisałem, z budą strach było jeździć
wygląda to tak jakby skończył się zakres regulacji i tarcza już nie dociskała ... te listki były wygięte na max

koszty się nie zmieniły razem 1460zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pedał chodzi teraz bardzo lekko, aż za lekko jak dla mnie, a samo sprzęgło bierze trochę wyżej
dwumasa podobno jeszcze w stanie znośnym ... choć nie wiem co to oznacza jeśli chodzi o przebieg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 23-09-2011, 18:18   #48
tomtomasz

no mi stuknęło właśnie 170kkm...

Więc muszę zacząć zbierać na nowe sprzęgło...

Ciekawe jak ten temat dwumasy... ciekaw jestem najbardziej jak dwumasa w silnikach benzynowych się zużywa... przy przebiegu 170kkm w dieslu to już pewnie powinienem szykować się do wymiany... a benzynach to nie słyszałem żeby ktokolwiek wymieniał...

i po cholerę wogóle wkładali w benzynkę takie cudo...

co do kosztów to miałem nadzieję że będzie jednak trochę taniej... no ale trzeba się liczyć z tym że sprzęgło kiedyś się wytrze... no i ja się z tym liczę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 26-09-2011, 12:23   #49
konrad_b

można taniej, z 200zł urwać na częściach (LUK z allegro) i ze 100zł na robocie
pytanie czy warto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

już nie pisze o sytuacji że zakładasz zupełnie inne sprzęgło, czy nawet regenerowane
można też nie wymieniać wysprzęglika bo to 300zł ... i modlić się żeby nie padł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania