Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-01-2017, 22:28   #5221
mat2807
ford::beginner

Imię: Maciej
Model: MKV
Silnik: 2.0, 180 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Moje wrażenia po tygodniu używania MK5 2.0 180 KM PS i przejechaniu ok. 1000 km:

- po przesiadce z Avensis T27 (2.0 D4D) to jakby inna klasa samochodu, widać też olbrzymi postęp w motoryzacji przez te kilka lat,
- jest cicho... posypią się pewnie mandaty... kilka razy myślałem, że jadę ok. 50 km/h a jechałem > 100Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Od razu aktywowałem duży cyfrowy prędkościomierz pomiędzy zegarami,
- silnik dynamiczny, zdecydowany plus w stosunku do poprzedniego auta choć staram się go jeszcze nie kręcić powyżej 3000 obr, nie używałem też trybu SPORT w PS,
- skrzynia PS jest bardzo wygodna choć odczuwam pewien poślizg po mocniejszym przyciśnięciu pedału gazu. Nie powiem aby mi to przeszkadzało tym bardziej, że nie mam żadnych wcześniejszych doświadczeń i porównań z automatami,
- dach panoramiczny w kombi - super sprawa, tym bardziej, że jest otwierany. Nic nie trzeszczy, nic nie skrzypi. Trzeba wziąć jednak pod uwagę fakt, że pasażerowie > 178 cm wzrostu siedząc z tyłu dotykają głową podsufitki,
- sync i funkcjonalność AndroidAuto bardzo fajne. Automapa na ekranie multimedialnym działa bardzo dobrze ale raz na jakiś czas zrywa połączenie (tu na 90% winny jest mój przewód łączący telefon z samochodem). Przy okazji bardzo fajny patent: telefon podłączamy kablem USB w podłokietniku a w słupku podłokietnika jest otwór umożliwiający wyprowadzenie przewodu do telefonu i zamknięcie podłokietnika,
- bardzo wygodne fotele w wersji Titanium, zwłaszcza, że wybrałem opcję z ich elektryczną regulacją (w Avensis miałem skórzane fotele, które bardziej przypominały kanapy i postarzyły mój kręgosłup pewnie o kilkanaście lat). Podstawowa tapicerka też niczego sobie,
- bazowe audio nie gra w ogóle - nadaje się do audiobooków i TOK FM. Nie sądziłem, że coś może grać gorzej niż w AvensisGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- widoczność średnia ale to jest cecha wszystkich współczesnych aut od kompaktów w górę - wiadomo, systemy bezpieczeństwa i strefy zgniotu musza być gdzieś pochowane. Moim zdaniem warto dopłacić za kamerę cofania.
- auto ma bardzo szerokie, lakierowane progi wewnętrzne oraz próg bagażnika - warto je zabezpieczyć folią lub nakładkami,

Podsumowując: bardzo fajny samochód. Mam nadzieję, że będzie równie bezawaryjny jak Toyota (5 lat, 230 000 km, najmniejszej usterki ani awarii).

PS poniżej przetestowane przeze mnie akcesoria dodatkowe, które śmiało mogę polecić:
- nakładki na pedały za 1/4 ceny z ASO - ładne i idealnie pasują. Uwaga: przy montażu podstopnicy trzeba nawiercić 2 otwory w istniejącej podstopnicy.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

- folia ochronna na ekran multimedialny - matowa, idealnie przylega, nie powoduje gorszego działania ekranu dotykowego, brak refleksów świetlnych a co najważniejsze - nie widać palcowania:

- nakładki ochronne na progi wewnętrzne - w oferowanej cenie można zamówić gładkie, bez tych śmiesznych napisów (trzeba wspomnieć o tym w komentarzu po zakupie); można też zamówić wersję z dodatkową ochroną tylnego zderzaka (ja mam zabezpieczenie plastikowe z ASO):

Pozdrawiam

mat2807 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2017, 22:38   #5222
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał mat2807 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Automapa na ekranie multimedialnym działa bardzo dobrze
Masz automapę na ekranie sync3 ?? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2017, 22:39   #5223
mat2807

Oczywiście, że nie - mój błąd, chodziło mi o Google Maps.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Stary 31-01-2017, 09:33   #5224
stefanb
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał mat2807 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- nakładki na pedały za 1/4 ceny z ASO - ładne i idealnie pasują. Uwaga: przy montażu podstopnicy trzeba nawiercić 2 otwory w istniejącej podstopnicy.
Na zdjęciach podstopnicy jest pokazana dwustronna taśma montażowa - rozumiem, że na tej taśmie nie trzyma się ona za dobrze i dlatego trzeba ją przykręcić?
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2017, 09:48   #5225
mat2807

Tak - przyklejasz taśmą do istniejącej podstopnicy a następnie wkrecasz wkręty w przygotowane otwory.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mat2807 ; 31-01-2017 o 09:52
Stary 31-01-2017, 10:07   #5226
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Stefan tylko to do automatu jest zauważ.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2017, 10:26   #5227
stefanb
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2015

Mi zależy ew. na nakładce na podstopnicę, niż na same pedały. Szkoda, że nie jest ona trochę szersza.
Kozacko mogą wyglądać te listwy na progi, które pokazywał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - zakładam optymistycznie, że po ich przyklejeniu drzwi zamykają się bez problemu, nic nie ociera, itp.
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2017, 18:38   #5228
Grabarzek

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2016

Gdzie w Mondku znajdę gniazdo do podłączenia pod kompa?
W Google nie znajduję odpowiedzi...
Grabarzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2017, 18:40   #5229
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Z lewej pod kierownicą.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2017, 19:43   #5230
leszek
ford::professional

Model: mk5 mk3 mkI
Silnik: 2,0, V6 1,8
Rocznik: 15,04 95

Cytat:
Napisał Grabarzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdzie w Mondku znajdę gniazdo do podłączenia pod kompa?
W Google nie znajduję odpowiedzi...
aż w oczy kole jak widać złączeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolega wyżej już podpowiedział
leszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania