![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#521 | |
ford::advanced
![]() Imię: Mirek
Model: KUGA ST LINE X AWDi S MAX II
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2020 i 2016
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#522 | |
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo MK5 STL / Kuguar STL
Silnik: EcoBiust R7 3.0 365 KM ;)
Rocznik: 2017 / 2021
|
![]() Cytat:
Taki tam OT Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
![]()
Temu zimnemu dyszlowi nie trzeba webasto, jeno elektrycznej grzałki PTC za około dwie stówki. Do każdego można dołożyć.
Szczególnie 1.8 tdci bez tej grzałki to się na zimę nie nadaje. W mróz kilkanaście stopni mój rzeczywiście potrzebował kilkanaście kilometrów, żeby się silnik zagrzał. Ale PTC było fabrycznie na pokładzie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#524 | |
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#525 |
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
![]()
Po co zaglądacie ludziom do kieszeni? Nie jest kwestia "stać nie stać" - to jest kwestia możliwych oszczędności. Po co szastać kasą, jeśli nie trzeba?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#526 |
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
![]()
No właśnie. Po co szastać kasą. Jazda mocną benzyną na pewno jest przyjemniejsza od jazdy dieslem. Ale, jeśli mam wybrać ekobiusta 240 i mieć namiastkę frajdy z jazdy (nie wiele odbiegająca od tego co mam na codzień w dieslu), to chyba lepiej przyoszczędzić te kilka tysięcy rocznie i wypożyczyć na wakcję np. Panamerę, Mustanga, Teslę, itd. albo co kto woli. Gdzie jazda naprawdę będzie frajdą, jednorazowe zużycie paliwa nie obciąży rocznego budżetu, no i za każdym razem można spróbować czegoś innego. Wtedy na pewno będzie czuć różnicę w porównaniu z codziennym kręceniem sie wokół komina 2 litrowym benzyniakiem czy dieslem z turbo.
Osobnym tematem jest, który z właścicieli diesla wyda te zaoszczędzone pieniądze na odrobinę szaleństwa wyjazdowego, a nie skwituje oszczędność i przeznaczy ją na inne 'szlachetniejsze' cele. W praktyce okazuje się, że wcale nie tak łatwo zdobyć się na odrobinę szaleństwa w życiu jak się jest na codzień poukładanym. Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 07-11-2018 o 09:13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
|
![]()
Kwestia stać czy nie stać pojawiła się w temacie spalania EB. Gdy zabrakło merytorycznych argumentów pojawiły się argumenty z piaskownicy " jeżdżę EB bo mnie stać ". Tak więc ten " kluczowy " argument pamiętamy i z lubością używamy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
#528 | |
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo MK5 STL / Kuguar STL
Silnik: EcoBiust R7 3.0 365 KM ;)
Rocznik: 2017 / 2021
|
![]() Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
![]()
Kolega ma racje o gustach się nie dyskutuje,każdy jeżdzi tym na co go stać.mnie gdyby stać było na paliwo do EB to nie jeżdziłbym tym samochodem co mam tylko dołożyłbym te 40-50 tysięcy w mojej eksploatacji na okres 5-6 lat i kupiłbym pewnie benzynę lub diesla innej marki o półkę wyżej palące tyle co diesel w fordzie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#530 | |
|
![]() Cytat:
To nie jest kwestia gustu, a " idiotycznego argumentu " niejako wskazującego że jeżdżący TDCI to ten " którego nie stać ". Niestety jest inaczej. Wielokroć ten jeżdżący TDCI po prostu wsiada i jedzie , a ten EB zastanawia się czy na prawdę jechać musi. Ja od zawsze lubiłem diesle i tyle. Miło jest tankować co 850-900 km w przypadku Mdo MK5 często traktowanego batem po du...ie.
Łe tam Panie, Fordy rdzewiejo, sie psujo i nie jado i palo jak smoki ![]() Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 07-11-2018 o 11:12 |
|
![]() |
![]() |