![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#531 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 03-10-2004
Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
|
no to masz nawet lepszą sytuację bo miejsca masz od groma. Np. tniesz tą rurę tam gdzie ma tą harmonijkę i tam pakujesz blosa, albo ciut dalej już na prostym odcinku przed czujnikiem IAT ( ACT )
|
|
|
|
|
|
#532 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-08-2009
Model: inne
Silnik: 2.5
Rocznik: 1994
|
Właśnie chodzi o to, że mam taką drugą rurę pękniętą na tej harmonijce od strony filtra powietrza i już ją tam przeciąłem, tylko zastanawia mnie jak to połączyć bo średnice nie pasują zbytnio do siebie. Tzn jedna strona nachodzi (harmonijka) i może by się jakoś udało to szczelnie zacisnąć opaską chociaż może być ciężko z tego co widziałem, a druga już jest bez harmonijki i jest mniejsza średnica niż BLOSa. Dlatego z chęcią bym zobaczył jak to u kogoś wygląda i jakie patenty zastosować do połączenia tego wszystkiego.
|
|
|
|
|
|
#533 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
na allegr masz od groma łączników z redukcją średnic, kupujesz jakie Ci trzeba i skręcasz.
|
|
|
|
|
|
#534 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-02-2011
Model: octavia
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
|
witam
wątek jest strasznie długi i nie mam tyle czasu żeby przejrzeć go w całości choć może jest już odpowiedź na moje pytanie: czy da się zamontować blos do silnika forda 2.0 OHC na gaźniku tak żeby działało to w miarę sensownie? |
|
|
|
|
|
#535 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 05-03-2007
Model: Mondeo mk5 Vignale
Silnik: 2,0 ecoblue AWD
Rocznik: 2020
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#536 |
|
![]() Imię: Lukasz
Model: Galaxy Mk2 wersja camper
Silnik: 2.3 16v
|
Przeczytałem prawie cały ten tamat , właśnie dzisiaj założyłem blosa.Nie regulowałem go w ogóle bo według mnie auto śmiga elegancko.Podłaczyłem go zaraz za przepływomierzem.Nie rozkręcałem ani skręcałem reduktora. Kąt pochylenia wynosi około 2o stopni, ale bardziej w pionie się nie da.Jakiego spalania oczekiwać?Jest to mondeo mk1 2.0.Wcześniej palił do 13litrów max w mieście do 11 w trasieale trochę był zamulony.Proszę o ewentualne sugestie dotyczące ustawienia.
|
|
|
|
|
|
#537 |
|
|
Powiedz kolego, jak daleko od przepustnicy jest ten blos u Ciebie. Co do ustawienia, myślę że optymalnie jest kupić wskaźnik AFR i zamontować. Będziesz miał bieżący odczyt składu. To moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Spalanie moim zdaniem miałeś niezłe, na granicy minimum. Powinno takie zostać ale żadnego muła nie powinieneś odczuć
|
|
|
|
|
|
#538 |
|
![]() Imię: Lukasz
Model: Galaxy Mk2 wersja camper
Silnik: 2.3 16v
|
Od przepustnicy jest jakieś 20-25 cm.Może dzisiaj wrzucę fotke.Silnik chodzi ładnie równo, trzyma obroty no i ładnie teraz leci jak na benzynie.Na rezultaty spalania czekam.Słyszałem że blos potrzebuje dużo powietrza więc nie wiem czy by stożka nie założyć, jak będzie się na nim zachowywał?
|
|
|
|
|
|
#539 | |||
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Struna ; 21-04-2011 o 03:24 |
|||
|
|
|
|
|
#540 |
|
|
Przekombinowałeś struna Tak edytowałeś posta że mi wkleiłeś nie moją odpowiedź. Żadnego stożka. Po prostu te zwężki które zakładano przy mikserze tutaj nie maja prawa bytu. Ma działać jak na benzynie. Ja mam (może subiektywne) wrażenie, że na gazie jest żwawszy. ustawiam na AFR tak, żeby oscylowało miedzy min i maks. Nie będzie tak pływało jak na benzynie bo nie ma tu kompa który zareaguje ale oscyluje jakoś między skrajnymi położeniami z przewaga na rich
|
|
|
|
![]() |
|
|
|