![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#5431 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
ale w Cmax nie ma pajączka, przynajmniej ja tego nie pamiętam
prędzej masz wiązkę fabryczną pod inny typ BT. Dziś nawiedziłem szrot pod Olsztynem i z policyjnego Mk4 wyjąłem pajączka. Ile w nim było niefabrycznej instalacji... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Antej ; 09-06-2020 o 17:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5432 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
![]()
Musi być gdzieś wpięty, po pierwsze katalog części pokazuje że jest taki pajączek specjalnie do modeli z bluetooth, po drugie jest na schematach, po trzecie muszę sprawdzić ale wydaje mi się że we wtyczce do modułu było sporo kabli, gdyby nie było do audio to prawie połowa byłaby tego.
Dziś jak już mam go na ręce i zerknąłem w schemat to widzę że bez problemu można przerobić stary, w starym jest po prostu trzy pętle a w nowym sześć wystarczy zerknąć które piny zewrzeć i pajączek gotowy. Dobra auto wywróciłem do góry nogami i dopiero mi przyszło do głowy żeby sprawdzić wtyczkę do modułu. I tutaj wtopa totalna, choć cała instalacja była to brakuje kabli do Aux-in oraz aux-out z modułu. Także moja instalacja jest jakaś kulawa, muszę teraz kabel oryginalnie z aux in podłączony do radia zawrócić do modułu i z modułu pociągnąć do radia. Wtedy będzie tak jak trzeba. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez moons ; 11-06-2020 o 11:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5433 |
ford::advanced
![]() Imię: Przemek
Model: Ford C-Max I lift
Silnik: 1.6 TDCI 80kw
Rocznik: 200?
|
![]()
Dokładałem instalacje do C-Max. Nie znalazłem pajączka. Puściłem nowy przewód do mikrofonu bezpośrednio z modułu do mikrofonu.
Z AUX wystarczyło odpowiednio "przepiąć" kabelki między radiem a modułem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5434 |
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
![]()
Witam wszystkich, przenoszę się z innego tematu, powiedzmy, że identycznego. Sprawa jest taka: Pacjent S-max mk1 2009r. Zamontowałem Manetkę, mikrofon, moduł. Pajączek był oryginalnie (8G9T-14N000 CA) tak jak i wiązka od mikrofonu i modułu. Moduł i mikrofon zamontowane takie same jak z instrukcji pdf. Manetka z końcówką "BE". Po wszystkim nie działa wybieranie głosowe, odbieranie i kończenie rozmowy. Telefon paruje się z modułem bez problemu. W conversie też wszystko ładnie chodzi. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5435 |
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2010
|
![]()
Cześć, Panowie i ewentualne Panie.
Przepraszam z góry jeśli pytanie jest banalne ale wątków na ten temat jest tu mnóstwo, mnóstwo niuansów a ja pierwszy raz coś będę przy samochodzie grzebał. Mętlik mam w głowie i brak pewności czy dobrze kombinuje. Lećmy z konkretami: Mój nabytek to mondeło mk4 z roku 2010. Mam tam moduł BT to 8M5T 19G488 BN natomiast radyjko to Soniak MP3 + 1CD ( [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] o stąd się dowiedziałem jakie mam radio, mam nadzieję, że się nie pomyliłem). Operacja: Dodane USB i BT streamingu Pytanie: Jak mu podmienię moduł na jakiś obsługujący usb czyli 112 zamiast 488 (to też ogarnąłem sam) to moje radyjko po updatecie softu i pogrzebaniu w elmconfigu łyknie to wszystko i będę mógł puszczać ulubione kawałki z usb i przez bt streaming czy może to być hajs wywalony w błoto? Potrzebujecie jeszcze jakieś inne informacje żeby móc rozwiać moje wątpliwości? Z góry dzięki za każde wskazówki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5436 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
wymiana na 112, soft radia raczej juz dobry, zmiana w elmconfig, pajaczek pewnie do poprawy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5437 |
FCP member
![]() Imię: Łukasz
Rocznik: 2016
|
![]()
Pajączek jest dobry. Nie trzeba go wymieniać. Powinno działać bez update radia.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#5438 |
![]() Imię: Mariusz
Rocznik: 2009
|
![]()
Pomoże ktoś w tej kwestii, którą opisałem wyżej? Gdzie szukać przyczyny? Czy trzeba skonfigurować coś komputerem, może moduł zakodować? Może moduł jest za stary i coś trzeba w pinach pogrzebać między wiązką a modułem? Praca wykonana, a efektu końcowego brak. Albo jakiś namiar na fachowca z Warszawy lub okolic. Z góry dzięki za wszelkie info.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5439 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
![]()
Ja dziś w końcu znalazłem czas i zrobiłem w końcu to brakujące połączenie. Pani do mnie już mówi, wszystko działa jak trzeba, wydaje mi się że trzeba dość głośno wydawać polecenia ale może tak nie wyraźnie mówię, nie działa też wybieranie numerów z książki telefonu ale to raczej przez badziewny telefon, zobaczę jeszcze na innym. USB odtwarza świetnie natomiast po bluetooth jakoś bardzo cicho ale to też może telefon. Całkiem fajna sztuka
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#5440 |
![]() Zarejestrowany: 23-10-2016
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
|
![]() |