Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2010, 19:45   #541
jwyszo
ford::beginner

Model: Fiesta Platinium X
Silnik: 1,25 82 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

[quote=Ford-fan;1389436]Spoko, nie chciałem Kolegi urazić, natomiast słyszałem od kumpla, co ma nowego Mondeo, że teraz już silniki w nówkach są dotarte w fabryce i nie wymagają już docierania. Coś nie do końca mu wierzę, ale z drugiej strony on siedzi w autkach nie od dziś...
Potwierdzacie to, Koledzy ?
Ani przez chwilę nie czułem się urażony, jak najbardziej samochody są fabrycznie docierane ,ale i tak przez pierwsze 1000 km nie będę szalał chociaż w instrukcji piszą o 1500 kmGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jwyszo jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 19:48   #542
Ford-fan
ford::average

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)

Mancat, masz na myśli, że w Trendzie jest 2 liniowy wyświetlacz, więc nie wszystko się na raz mieści i muszę przełączyć albo tryb spalania chwilowego, albo inną funkcję ?
Napisz proszę, jakie właściwie w Trendzie są informacje wyświetlane (dokładnie w Trend SilverXplus, o ile się orientujesz), bo dealer jakiś niepewny był i twierdził, że mam tam tylko 3 inf.: spalanie chwilowe, liczbę km, jaka została do przejechania na posiadanym paliwie i coś tam jeszcze)...
Dzięki !
Pzdr.
Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 19:53   #543
Ford-fan
ford::average

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)

Cytat:
Napisał jwyszo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ani przez chwilę nie czułem się urażony, jak najbardziej samochody są fabrycznie docierane ,ale i tak przez pierwsze 1000 km nie będę szalał chociaż w instrukcji piszą o 1500 kmGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A to spoko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mancat też nawet zacytował instrukcję w kwestii docierania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja wytrzymam do 1500 na liczniku, jako że w mieście, jeżdżąc do pracki codzień, spokojnie nastukam tyle przed dalszymi wakacyjnymi trasami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pzdr.
Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 20:02   #544
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał Ford-fan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mancat, masz na myśli, że w Trendzie jest 2 liniowy wyświetlacz, więc nie wszystko się na raz mieści i muszę przełączyć albo tryb spalania chwilowego, albo inną funkcję ?
Napisz proszę, jakie właściwie w Trendzie są informacje wyświetlane (dokładnie w Trend SilverXplus, o ile się orientujesz), bo dealer jakiś niepewny był i twierdził, że mam tam tylko 3 inf.: spalanie chwilowe, liczbę km, jaka została do przejechania na posiadanym paliwie i coś tam jeszcze)...
Dzięki !
Pzdr.
No jak już pisałem... nie chce mi się schodzić do garażu, wyjątkowo otworzyłem sobie browar w tygodniu... :-)

Jeśli masz "komputer pokładowy" to na pewno będziesz miał wskazania: przebiegu, licznika dziennego, temperatury zewnętrznej, śr. prędkości, śr. spalania. Z tego co wiem chwilowe spalanie jest w wersjach powyżej trend (bez względu czy jest to silver x, silver x plus, czy gold x). Jeśli jest inaczej niech mnie ktoś poprawi. Przebieg widoczny jest ciągle, a resztę danych się przełącza... tak to chyba jest :-).

Tak swoją drogą. Z poniższego linka możesz sobie pobrać instrukcję w pdf (waży 30 mb):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez mancat ; 17-03-2010 o 20:05
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 20:29   #545
jwyszo
ford::beginner

Model: Fiesta Platinium X
Silnik: 1,25 82 KM

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak swoją drogą. Z poniższego linka możesz sobie pobrać instrukcję
W instr. piszą o zasięgu na paliwie w zbiorniku , średnim zużyciu paliwa ,średniej prędkości,a poniżej napisaliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Po przełączeniu między jednostkami metrycznymi a brytyjskimi) będzie miało wpływ na następujące ekrany: i tu dołożyli chwilowe zużycie paliwa - bez sensu.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jwyszo jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 20:55   #546
mancat

Zapomniałem dodać, że komp pokazuje też przybliżony zasięg.

W moim odczuciu cała instrukcja jest słaba. Widać, że oszczędzali na niej. Do druku użyli dwóch kolorów, niebieskiego i czarnego. Przy czym czarny użyty jest do druku całego środka. Papier jest słaby, ekologiczny, choć w sumie to nie wada.

Na przykład ilustracje, wzięte z jakiegoś CADowskiego programu, sprawiają wrażenie wykonanych w pośpiechu. Jak zauważyłeś, nie ma podziału na podstawowe wersje auta. Na ilustracjach deski rozdzielczej (str 10 i 11) jest pokazany uchwyt do otwierania schowka, między radiem a sterowaniem nawiewem, podczas gdy taki schowek w ogóle nie jest dostępny, w żadnej wersji. Co ciekawe był montowany w pierwszych testowych fiestach. W jakimś artykule typu "pierwsza jazda" dziennikarz skarżył się, że ten schowek kilka razy otworzył się na wyboju... może dlatego go nie montują :-).

Również pokazano uchwyt na okulary (str. 84), którego nie ma w opcjach nawet. Przynajmniej nie było gdy zamawiałem.

W sumie instrukcja bardziej mnie zawiodła niż niektóre wkurzające rzeczy w samym aucie ;-).

Poniżej wrzucam jeszcze fotki tego schowka... bo to jest tajemnica dla mnie :-).

1. Ilustracja z instrukcji; 2. Zdjęcie promocyjne forda; 3. Zdjęcie z jednego z aktualnych testów.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg in1.jpg (18.5 KB, 32 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg in2.jpg (13.0 KB, 31 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg in3.jpg (15.3 KB, 29 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez mancat ; 17-03-2010 o 21:13
Stary 17-03-2010, 21:05   #547
glucosum

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007

Właściwie zgadzam się ze spostrzeżeniami kolegi.

Cytat:
Napisał bikej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- nieczytelny wyswietlacz "komputera pokladowego" (ktory nie pokazuje nawet chwilowego spalania:/)
Dziwne mam wysoką wersję - 3 liniowy wyświetlacz ale też nie mam spalania chwilowego (takiego jak w c-maxie), do tej pory zwalałem to na to że może w dieslach nie ma ale jak widzę myliłem się.

Cytat:
Napisał bikej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najwiekszy plus tego auta - zawieszenie
To nawet przetestowałem, wpadłem w taką dziurę że myślałem że zawieszenie zostanie w dziurze a ja pojadę dalej. Na szczęście zgiąłem tylko felgę i straciłem kołpak.

Cytat:
Silnik - ze wzgledu na moc nadaje sie tylko do miasta.
I tu się nie zgodzę. Po pierwsze są dwie wersje 1.25 benzyny 60 i 80 KM, a po drugie przez 10 lat jeździłem fiestą 97`z tym silnikiem 75 KM i muszę powiedzieć że był to potwór. Po pierwsze można było tym 175 km/h bujnąć (mają wbudowane elektroniczny ogranicznik prędkości) a przy swojej masie i zakresie obrotów (dość szeroki dla benzyny) dało się tym poszaleć (mam nadzieję że nikt niepowołany tego nie czyta ale udało mi się osiągnąć średnią 150 km/h na odcinku 150 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale jak to mówią było to dawno i nieprawda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) A nowa jest sporo odchudzona masowo.

Moje subiektywne odczucie ale wydaje mi się że charakterystyka pracy zmienia się się wraz z przebiegiem i nie chodzi mi o "dotarcie" ale o ew. fabryczne ustawienia producenta np po to aby nikt nie dał rady zatrzeć silnika na gwarancji....
Ja po przekroczeniu pewnych okrągłych przebiegów poczułem "POWER"

Cytat:
Napisał bikej
;Mysle sobie - slaby silniczek, wiec pewnie malo pali Otoz nie! Srednie zuzycie to na razie (dociera sie?) 8l/100.
Na autostradzie przy predkosci 120-130 (120Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.to jak sa wzniesienia i nie da sie utrzymac 130 pali 9,7 wg komputera (czyli faktycznie >10).
Tu się całkowicie zgadzam. Oszczędne to one nie są. Może kiedy zaczną montować bezpośredni wtrysk do benzyny.... U mnie było średnio powyżej 9 l/100 km. Każdy bajer kosztuje. Byle wspomaganie kierownicy chociaż elektryczne też powoduje większe spalanie, o klimie nie wspomnę.

Cytat:
Napisał bikej
Predkosci, o ktorych pisze powyzej to predkosci realne wg. gps. Swoja droga to fiesta nie przeklamuje wskazan tak bardzo, jak inne auta, ktorymi jezdzilem, bo przy predkosciach w okolicach 100km/h tylko o 5km/h zawyza.
Ktoś mi kiedyś powiedział że producenci celowo tak ustawiają prędkościomierze aby oszukiwać kierujących że jadą szybciej a przy okazji nie zarobić mandatu. Znacie pewnie to z autopsji że jak jest fotoradar to wszyscy jadą z maksymalną dozwoloną prędkością. Druga sprawa to opony. Producent chce aby przy każdej zmianie opon (szerokości i profilu) oraz zmianie średnicy felg podjechać do serwisu i zmienić ustawienia w komputerze. Bo w komputerze są parametry opon na których samochód wyjechał z fabryki. Na podstawie tego komputer oblicza prędkość ale też przebieg !!!!!
Zupełnie nie rozumiem po co są 2 przyciski do kasowania licznika ?!?!?!

- brak podlokietnika - trochę mi go brakuje

Duży plus hamulce - ładnie hamują - szkoda że ESP dopiero od 2010 w standardzie, i szkoda że nie ma w stadardzie do ABS wspomagania nagłego hamowania.

Ostatnio edytowane przez glucosum ; 17-03-2010 o 21:10
glucosum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2010, 21:19   #548
mancat

Cytat:
Napisał glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)Duży plus hamulce - ładnie hamują - szkoda że ESP dopiero od 2010 w standardzie, i szkoda że nie ma w stadardzie do ABS wspomagania nagłego hamowania.
Wg. katalogu wspomaganie awaryjnego hamowania jest standardem w każdej wersji fiesty, nawet ambiente. Choć sam nie wiem jak stwierdzić obecność tego układu. Również standardem jest, powiązana z EBA, funkcja włączania świateł awaryjnych podczas nagłego hamowania.
Stary 17-03-2010, 21:25   #549
glucosum

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wg. katalogu wspomaganie awaryjnego hamowania jest standardem w każdej wersji fiesty, nawet ambiente. Choć sam nie wiem jak stwierdzić obecność tego układu. Również standardem jest, powiązana z EBA, funkcja włączania świateł awaryjnych podczas nagłego hamowania.
Tak ale od 2010 roku. Bo ESP stało się standardem. A EBA to rozkład siły hamowania i występuje w komplecie z każdym ABS-em. No chyba że ktoś zamówił samochód z ESP ale chyba trzeba zapłacić było 6 tyś.
Stary 17-03-2010, 21:29   #550
mancat

EBD to rozkład siły hamowania, a EBA to wspomaganie awaryjnego hamowania.

Spojrzałem jeszcze na formularz zamówienia mojego auta, z kwietnia 2009. I jest tam jak byk napisane, że EBA, czyli układ awaryjnego hamowania, jest standardem dla wszystkich wersji, Więc pewnie też masz, albo ford robi nas w ch... :>

Ostatnio edytowane przez mancat ; 17-03-2010 o 21:32
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Zasady postowania