Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-10-2018, 12:34   #551
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
Domyślnie Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda

No to pisz, pisz. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2018, 12:53   #552
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Ale wszystkie CVT tak mają
To nie jest żadna "mechaniczne CVT". Skrzynia ma oznaczenie eCVT, ale zbieżność tych 3 liter jest spowodowana tym, że silnik elektryczny to "prawdziwe CVT". Nie ma żadnych ograniczeń w jego "bezstopniowości". Z "mechaniczną CVT" nie ma to zupełnie nic wspólnego (poza sensem fizycznym nazwy)
Skrzynia ta to po prostu 2 duże silniki elektryczne oraz prosta przekładnia planetarna. Opisałem to w tym wątku - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Z "czystą hybrydą" jest ten problem, że za wcześnie przełącza na napęd z silnika spalinowego. Wiadomo, że wolnossący 2.0 na cyklu Atkinsona nie ma prawa mieć żadnego sensownego momentu obrotowego. Stąd "zwalanie" na skrzynię, że "przymula"... Nie ma co przymulać, bo przekładnia planetarna to rozwiązanie proste jak budowa cepa...

Z powyższego powodu ja chwalę sobie wersję Energi - czyli "hybrid plugin". W trybie elektrycznym na światłach naprawdę podskoczyć mi może jedynie coś "bardzo grubego"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-10-2018 o 13:01
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2018, 13:22   #553
kaan1

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

A w jaki sposób jest przenoszony napęd z silnika spalinowego na koła przy jeździe np. autostradowej? I skąd się bierze to dziwne ograniczenie prędkości maksymalnej?
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2018, 14:28   #554
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...I skąd się bierze to dziwne ograniczenie prędkości maksymalnej?
Napęd z silnika spalinowego przenosi ta przekładnia planetarna.
Warto obejrzeć ten filmik z yt podlinkowany w podanym wątku. Wiele się wyjaśnia.
Ograniczenie prędkości do 175km/h wynika z dopuszczalnej prędkości obrotowej silników elektrycznych w skrzyni.
Stary 03-10-2018, 15:05   #555
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Tak przy okazji - @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , czy w Twoim elektrowozie można było mieć hak? Bo z tego, co wiem, w mondeo HEV nie można było zamówić haka. A czy dało się założyć na własną rękę, to w sumie też nie wiem.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2018, 17:26   #556
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...można było mieć hak? ....
O ile wiem, to homologacja to wyklucza. Więc nawet jak zdołasz założyć, to "ogarnięta" OSKP nie wbije Ci pieczątki "hak" do dowodu...
Proszę tylko nie podejmować dyskusji ile jest "ogarniętych" OSKP oraz jak je omijać w razie potrzeby ominięcia...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-10-2018, 17:35   #557
kaan1

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ograniczenie prędkości do 175km/h wynika z dopuszczalnej prędkości obrotowej silników elektrycznych w skrzyni.
A skąd to ograniczenie na prędkość obrotową silników elektrycznych? Silnik spalinowy jest dużo większy i zawiera całą masę elementów ruchomych i potrafi się kręcić. Samochody elektryczne też mogą jeździć szybciej, że nie wspomnę o pociągach .... Dlaczego nie zrobią tego tak, aby to auto mogło przy 200KM jechać 250 km/h, a nie 177 km/h jak wolnossący 1.2 80 KM. A tutaj mówimy o 2.0-2.5 litrowym silniku spalinowym mającym 149-170 KM, który bez pomocy silników elektrycznych sam pojechałby grubo ponad dwieście. Coś te silniki elektryczne bardziej przeszkadzają niż pomagają przy wyższych mocach i prędkościach .... Pewnie gdyby dało się je odłaczyć jakąś przekładnią to auto od razu poszłoby do przodu. A tak tylko hamują spalinówkę i zżerają paliwo. No ale CVT (czy też eCVT) nie może ich "wysprzęglić" i tak biedna spalinówka ciągnię tez złom miedziany za sobą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale tutaj święta racja, jak ktoś kupuje auto Eco to nie po to aby jeździć z takimi prędkościami, gdyż nie jest to ekonomiczne

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 03-10-2018 o 17:48
Stary 03-10-2018, 18:02   #558
tedi_k
FCP member

Cytat:
A skąd to ograniczenie ...
Proszę obejrzyj ten wzmiankowany film. Sporo zrozumiesz.
Zwróć uwagę na przełożenie na silnikach elektrycznych...
A 2.0 litrowy silnik spalinowy na cyklu Atkinsona to coś zupełnie innego niż standardowa benzyna...
Stary 03-10-2018, 18:46   #559
kaan1

Tak, ogladałem ten film. Widzę, że problemem jest ogólne zestopniowanie w układzie silnik spalinowy - przekładnia planetrana - silniki elektryczne. Po prostu silniki elektryczne przeszkadzają przy wyższych prędkościach w tym układzie. To co jest zaletą przy ruszaniu, małych prędkościach oraz hamowaniu, przeszkadza przy dużych prędkościach gdyż, silnik elektryczny jest "spięty" z resztą napędu w określonym zakresie pracy przekładni planetarnej. A tradycyjna spalinówka jedzie na autostradzie na przełożeniu 1:1 - ma po prostu w tej sytuacji optymalniejszy zakres przełożeń dzięki stopniowej skrzyni biegów. Cykla Atkinsona na pewno ma problem z momentem obrotowym w dolnym rejestrze obrotów (i jest wspomagany elektryką), ale jednak za prędkość maksymalną odpowiada moc, a ta spokojnie pozwoli Atkinsonowi jechac szybciej jeśli nie będzie ograniczenia przekładni i silników elektrycznych. Ale jak powiedziałem ten napęd nie jest projektowany (optymalizowany) do jazdy autostradowej, gdzie najlepiej (również pod względem ekonomiki spalania) wypada diesel.

W wakacje miałem okazje jeździć przez 2 tygodnie (3000 km) Fordem Escape Hybrid w Gruzji w różnym terenie (ale praktycznie bez autostrad - może w sumie 150-200 km). Spokojnie wykręciłem 33 mpg mając na pokładzie 4 dorosłe osoby i 60 kg bagażu. Szacunek

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 03-10-2018 o 18:58
Stary 03-10-2018, 19:01   #560
tedi_k
FCP member

Cytat:
...Widzę, że problemem jest ...
Według mnie to nie jest żaden problem tylko świadome założenie konstrukcyjne. Naprawdę nie ma żadnego obowiązku jeździć szybciej niż 175km/h gdziekolwiek.
A szczególnie w USA - na który to rynek te auta są konstruowane głównie - próba jechania szybciej skończyła by karierę próbującego szybko i efektownie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak więc dla mnie ten limit nie stanowi dokładnie żadnego ograniczenia. Samochód "dojeżdża" do tego limitu sprawnie i żwawo, po czym jedzie "jak na tempomacie". Uważam to za bardzo wygodne.

Efektem tego założenia jest "skrzynia biegów" prostotą budowy dorównująca cepowi...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-10-2018 o 19:05
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania