Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-03-2021, 14:04   #5661
shimanko
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: FOCUS MK3
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał shimanko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć!
Mam problem z moim modułem BT/VC.
Samochód: Focus MK3 2012 TREND ( USB bez AUX fabrycznie )
Mój ACM: SONY CM5T-18C815-XJ
Panel: SONY bez NAVI
Moduł BT/VC: 8M5T-19C112-AR
Wyświetlacz radia: AM5T-18B955-CH ( kolorowy, 4 cale )
Wiązka: SAMontuję z mikrofonem, kabel USB wpięty do modułu.

Wszystko aktywowałem Focccusem:
#112 - 3000nt series ice pack
#154 - With USB unit and iPod function
#157 - BT/VC Phone Interface + USB Connection
#172 - With Display - No Touchscreen, Colour-TFT, MFD 4
#214 - Branded Navigation ICP
AUX zmieniony na 02.

Problem:
Radio widzi moduł Bluetooth. Telefon widzi Ford Audio, jednak nie może się z nim połączyć. Przy próbie połączenia, radio mówi po angielsku, że jest za dużo połączonych urządzeń.
Po kliknięciu Phone na panelu, wyświetlacz pokazuje komunikat: " Brak urrądzeń ".
Po kliknięciu bodajże AUX raz na sto razy ( myślę, że od razu po włączeniu stacyjki ) pojawia się jedno urządzenie o nazwie BTAUDDEVICE7 ( zdjęcie ), którego nie mogę usunąć. Klikam Rozłącz i nic się nie dzieje, bądź nazwa urządzenia robi się szara. Po wyjściu z tego menu, nie da się ponownie wyświetlić ekranu z nazwą tego urządzenia.

Wyjmowałem bezpiecznik F67, zdejmowałem klemę, nic to nie dawało.

Czy ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać? Nie chce mi się setny raz wyciągać modułu, a tym bardziej go odsyłać. No chyba że ktoś z Was tak miał i wie, że moduł jest walnięty.

Czy moglibyście mi też podrzucić, jaką antenę DAB dokupić, żeby wtyczka pasowała? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie!
[IMG]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG]
[IMG]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/IMG]
Naprawione.
Okazało się, że moduł był walnięty.
Nowy moduł o tym samym numerze zadziałał od razu.
Powodzenia wszystkim!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

shimanko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2021, 15:55   #5662
LaWąski
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: C-max Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 136 KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Numer softu i data produkcji wskazuje na przedliftowe owalne Sony.
To były jakiś lift radia? Z instrukcji wynika, że jest to radio Sony drugiej generacji. Tak owalne z czerwonym podświetleniem. Radio jest z fabrycznego montażu od początku samochodu 08.2008. Ale co do softu też mam takie podejżenie, że może być za stary do tego modułu. Czy da się podbić soft w radiu?

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do sprawdzenia we wtyczce od modułu BT czy nie jest w wersji mono, to by wskazywało ze jednak musi byc moduł z 7-xxx, stad problem z brakiem dźwięku, chociaż mikrofon powinien działać.
Skupiłbym się jednak na wiązce, bo to ona wskazuje na niekompatybilność z modułem BT.
W jaki sposób mogę sprawdzić wtyczkę? niestety jestem laikiem w tych sprawach. A może wiązka jest niekompletna? Na forum często spotkałem się z pojęciem " pająka" co to jest? Może tego brakuje u mnie.

Faktycznie coś nie zagrało tylko z dźwiękiem, może moduł jest stereo a wiązka mono.
LaWąski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2021, 16:08   #5663
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

owalne sony miało zmieniony soft w połowie 2008r. m.in. do obsługi BT Audio
Cytat:
Napisał LaWąski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy da się podbić soft w radiu?
dopiero co o tym pisałem #5650 i jeszcze kilka razy wcześniej

pajączek nie dotyczy Cmaxa/Focusa Mk2

poszukaj w temacie informacji o mono/stereo
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2021, 16:57   #5664
pl_studi

Imię: Marcin
Model: Fusion Calero
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2007

Cytat:
Sprawdzilem zielone 6000CD z
7- wykrywa, komunikat mute zmienia się na unavailable, ale nic poza tym, sam moduł niewidoczny dla tel. i obd
8- wykrywa, modul jest dostepny po obd, ale parowania na zmiennym pin nie przejdzie wiec widzi tylko stare tel.
Wersję z usb- wykrywa, stare tel. paruje, ale nie reaguje na połączenia
Dzięki za sprawdzenie, zatem pozostaje zakup wcześniejszych wersji jak 6M2T-19G488-AG czy 4M5T-19G488-AY, który będzie bardziej odpowiedni twoim zdaniem?

Co do Sony-ego to znalazłem dwie sztuki w okolicach 250 PLN 8V4T-18C939-MA z datą 17.10.2008 oraz 8V4T-18C939-LD to drugie nie ma zdjęcia z datą produkcji i raczej jeśli bym się decydował to na to drugie bo nie ma połamanej obudowy, a to pierwsze ma połamania przy dolnym otworze na klucz, czy wtedy mógłbym użyć modułów BT z serii 8?

Ostatnio edytowane przez pl_studi ; 20-03-2021 o 17:02
pl_studi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2021, 17:08   #5665
Antej
FORD|AUTHORIZED

"młode" sony, wiązka stereo i 8- zadziała, to nawet dziś sprawdzałem, przy okazji wersji z USB.
Stary 20-03-2021, 18:44   #5666
pl_studi

Imię: Marcin
Model: Fusion Calero
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2007

Antej bardzo Ci dziękuję, jesteś kopalnią wiedzy.
pl_studi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2021, 21:22   #5667
LaWąski

Cytat:
Skupiłbym się jednak na wiązce, bo to ona wskazuje na niekompatybilność z modułem BT.
Dzięki za naprowadzenie w poszukiwaniach. Wygląda na to, że:
- wiązka BT w samochodzie jest mono samochód z 08.2008
- moduł 8M57 jest stereo
Rozwiązaniem problemu będzie (popraw jeśli się mylę):
- zakupu półleniucha lub
- poszukanie starszego modułu 7xxx

Czy były moduły z serii 7xxx, które miały USB?
Stary 20-03-2021, 21:41   #5668
Antej
FORD|AUTHORIZED

Nie było mono z USB i w zasadzie wynika to z moich wcześniejszych postów.
Masz :
radio niepewne, chociaż jest nadzieja, gdzieś w notatkach odnalazłem wpis że na tym sofcie też pójdzie,
wiązkę mono,
BT Voice stereo.

Wypadałoby kupić BT Voice mono i zakończyć temat.

Tak jak napisałem, mam jeden zbędny moduł 7-, który dziś podłączałem na stole do wiązki.
Mimo wyplatania dość uniwersalnego leniucha (Sony/ Blaupunkt), jakoś nie włożyłem do niego obsługi mono.
Z radiami też zrobiłem porządek i zostały tylko Sony po aktualizacji i nawigacje. Wynika to z przekonania, że BT w aucie nie ma ograniczać się tylko do Voice.
Także nie mogłem dziś sprawdzić w pełni sprawności posiadanej wersji 7-, zakładam że wyjęta jako sprawna, jest sprawna.
Niewiele brakowało żeby dziś dopleść do leniucha obsługę mono, ale dla mnie to tak jednostkowy przypadek że nie widzę sensu marnować na to czasu.
Stary 20-03-2021, 22:42   #5669
LaWąski

Cytat:
Tak jak napisałem, mam jeden zbędny moduł 7-,
Także nie mogłem dziś sprawdzić w pełni sprawności posiadanej wersji 7-, zakładam że wyjęta jako sprawna, jest sprawna.
Cytat:
Wypadałoby kupić BT Voice mono i zakończyć temat.
Taki właśnie jest plan. Ile sobie cenisz ten moduł?
Czy w tym wypadku ma znaczenie typ RX-1C, czy RX-2C? Wyczytałem na forum, że 1C były do focusa/c-maxa, a C2 do mondeo/s-max/galaxy. Ma to jakieś znaczenie?
Stary 20-03-2021, 22:50   #5670
Antej
FORD|AUTHORIZED

Posiadany moduł wyjmowałem z Smaxa (zasadniczo to czekał już zdemontowany).

Nie przyglądałem mu się, ale pamięć sugeruje że jest to RX-2C, możliwe że to dlatego dziś nie zagadał z radiem KW2000.

Temat zupełnie poza obszarem moich zainteresowań.
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania