Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-05-2019, 01:21   #571
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Cytat:
Napisał Fiesta Mk8 ST Line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A nie myślałeś o GT-LINE?
Myślałem, ale jest droższa i nie wiem czy jest sens dopłacać (zwłaszcza, jeśli rezygnując z Mazdy 3 czy Focusa ST kieruję się ku bardziej "budżetowemu" wariantowi).

Zwykłego Ceeda Business Line z wspomnianymi dodatkami i silnikiem można mieć za cennikowe 92790. Wersja GT-Line kosztuje już 96790, a różni się tylko kilkoma stylistycznymi detalami. Poza tym BL ma eko-skórę (która mi akurat się podoba), natomiast GT-Line jakąś brzydką, pikowaną, materiałową tapicerkę, której nie można nigdzie zobaczyć na żywo.

Owszem, Ceed nie będzie budził żadnych emocji, z zewnątrz nikt się za nim nie obejrzy, ale od strony czysto praktycznej jest bezkonkurencyjny. Poniżej 90 tysięcy mam 140 koni, 9 sekund do setki, wielowahacz, duży/ustawny bagażnik z regulowaną podłogą, nawiewy na tył, niezłe materiały w środku, sporo miejsca w kabinie i praktycznie wszystko, co jest niezbędne z wyposażenia dodatkowego (LEDy, nawigację z AA, niezłe audio, podłokietnik, czujniki z tyłu, kamerę cofania - brakuje tylko jak powiedziałeś czujników z przodu).

Skoro nic lepszego do 100 tysięcy w tej chwili nie ma, a 30-35 tys. do Mazdy 3 z silnikiem Skyactiv-X albo Focusa ST dokładać nie chcę, to jest to chyba najlepsza (jedyna?) opcja.

Pojeżdżę tym 5-6 lat (akurat tyle, ile trwa gwarancja) i może wymienię na coś budzącego większe emocje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2019, 08:05   #572
potraff

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018

Żeby nie było, nie zachęcam do zakupu Focusa z belką. Ale to na co ja zwracałem to min wychodzi w tym teście:
Kia Ceed:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ford Focus mk4 St-line z silnikiem 1,0 a więc na belce:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

No i co z tego, że Ceed ma wielowahacz? Może jest ciut wygodniejszy, ale czy w razie sytuacji krytycznej bezpieczniejszy?
Co ciekawe obejrzyjcie sobie jak się zachowuje Golf GTi, a na koniec Puga 308.
Dlatego ja wybrałem Focusa, wiedząc, że kupuje auto z belką. Dlatego pytałem wcześniej tych zwolenników wielowahacza o jego przewagę. Gdybym miał może do wyboru Focusa z belką, który zachowuje się jak np Golf (co by już tego Ceeda nie dobijać), a Focus z wielowahaczem, to bym dołożył do mocniejszej wersji. Ale skoro Focus na belce zachowuje się dalej dużo lepiej od wielu innych aut...to kupiłem.

Ps. Dalej nie bronię Forda za to, że tą belkę wprowadza.
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2019, 08:23   #573
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019

Cytat:
Napisał vegeciak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślałem, ale jest droższa i nie wiem czy jest sens dopłacać (zwłaszcza, jeśli rezygnując z Mazdy 3 czy Focusa ST kieruję się ku bardziej "budżetowemu" wariantowi).

Zwykłego Ceeda Business Line z wspomnianymi dodatkami i silnikiem można mieć za cennikowe 92790. Wersja GT-Line kosztuje już 96790, a różni się tylko kilkoma stylistycznymi detalami. Poza tym BL ma eko-skórę (która mi akurat się podoba), natomiast GT-Line jakąś brzydką, pikowaną, materiałową tapicerkę, której nie można nigdzie zobaczyć na żywo
Ale w gt-line możesz mieć 2 różne tapicerki, jedna ta brzydka pikowana i druga ta kapitalna z welurem w środku, identyczna jak w proceed gt tylko z białą nicią. I to bez dopłaty z tego co pamiętam. Sprawdź to dobrze.

Acha, tylko ja mówię o kombi, nigdy nie sprawdzałem HB, tam może jest inna sytuacja.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez Fiesta Mk8 ST Line ; 02-05-2019 o 10:07
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2019, 10:30   #574
blablawla

Imię: Maciek
Model: Focus MK4 HB
Silnik: 1.5 Ecoboost A8
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Fiesta Mk8 ST Line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale w gt-line możesz mieć 2 różne tapicerki, jedna ta brzydka pikowana i druga ta kapitalna z welurem w środku, identyczna jak w proceed gt tylko z białą nicią. I to bez dopłaty z tego co pamiętam. Sprawdź to dobrze.

Acha, tylko ja mówię o kombi, nigdy nie sprawdzałem HB, tam może jest inna sytuacja.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Sprawdźcie proszę nowy cennik cee'd od 01.05.2019.
Napisałem do swojego opiekuna czy data produkcji 17.05 jest dalej aktualna. Jeżeli nie dostane potwierdzenie to w poniedziałek składam zamówienie na ceeda L + pakiet business line plus + pakiet bezpieczeństwa + lakier
blablawla jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2019, 11:30   #575
vegeciak

Cytat:
Napisał potraff Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i co z tego, że Ceed ma wielowahacz? Może jest ciut wygodniejszy, ale czy w razie sytuacji krytycznej bezpieczniejszy?
Widziałem ten test dużo wcześniej. Wynik Focusa robi wrażenie, co nie zmienia faktu że nie można go porównywać idealnie 1 do 1. Jazdy odbywają się w różnych dniach, przy różnych warunkach pogodowych, różnym nagrzaniu podłoża, na różnych oponach. Te wszystkie, nawet minimalne różnice, przy dużych prędkościach mogą mieć ogromne znaczenie i powodować, że np. jeden samochód trzyma się jak przyklejony, a inny tańczy niczym baletnica.

Poza tym wątpię, bym kiedykolwiek miał naprawdę kryzysową sytuację, w której doceniłbym minimalnie lepsze prowadzenie Focusa (widoczne na teście łosia). Nie jestem rajdowcem i w pierwszej chwili prawdopodobnie odruchowo nacisnąłbym na pedał hamulca zamiast na wąskiej, publicznej drodze skakać po pasach (nie tylko ja jeden - obejrzałem mnóstwo odcinków "Polskich dróg" i tam zawsze kierowcy hamują gdy coś im wybiega na drogę). Natomiast drogę hamowania oba auta mają podobną, a odczuwalnie hamulce w Ceedzie były/są moim zdaniem lepsze/mocniejsze. Poza tym nie przesadzajmy, bo wynik Ceeda nie jest tragiczny. Systemy zadziałały, autem nie obróciło, nie przewróciło go na dach, itd. (a i takie przypadki bywały). Serio... Nie widzę scenariusza w którym tak nerwowo kręciłbym kierownicą prawo-lewo.

To, co ma dla mnie, zwykłego kierowcy większe znaczenie to przede wszystkim komfort jazdy i kultura pracy zawieszenia (bo to odczuję na co dzień), a te w samochodzie z wielowahaczem będą lepsze. Jeździłem Focusem ST-Line z belką na felgach 17-calowych i Ceedem GT z wielowahaczem na felgach 18-calowych. Komfort jazdy był porównywalny, więc na chłopski rozum w Focusie z dołożonymi większymi kołami (i nadal belką) mogłoby być tylko gorzej.

I nie zapominajmy o cenie. Ceeda na niemal full wypasie mogę mieć poniżej 90 tysięcy. Podobnie wyposażony Focus jest (uwzględniając już rabaty) przynajmniej o ok. 10 tysięcy droższy. O ile jeszcze gdy Ford wciąż miał wielowahacz to mogłem różnicę w cenie zaakceptować, to teraz autentycznie poza lepszym designem z zewnątrz i nieco lepszym wyciszeniem w środku nie widzę żadnych innych jego atutów, które by ją usprawiedliwiały (a wady wymieniłem post wcześniej, więc nie ma sensu się powtarzać - dodam może jeszcze "gorszy system multimedialny").

Cytat:
No właśnie... Kapitalne fotele są w wersji kombi albo Proceedzie. W hatchbacku masz takie same, malutkie foteliki, które dodatkowo w całości obszyte są materiałem (bez elementów eko-skóry jak w wersji BL). Może zdecyduję się jednak na Proceeda albo zrobię jeszcze jedną przymiarkę do wydechu w wersji GT...

Cytat:
Napisał blablawla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdźcie proszę nowy cennik cee'd od 01.05.2019.
Napisałem do swojego opiekuna czy data produkcji 17.05 jest dalej aktualna. Jeżeli nie dostane potwierdzenie to w poniedziałek składam zamówienie na ceeda L + pakiet business line plus + pakiet bezpieczeństwa + lakier
Dzięki za info, nie widziałem nowego cennika. Z mojego punktu widzenia jest gorzej, bo do wersji L nie mogę dobrać pakietu Business Line (LEDy, nawigacja, itd.) oraz pakietu funkcjonalnego (ładniejszy tunel środkowy, nawiewy na tył, dostęp bezkluczykowy) - kiedyś była taka możliwość. Teraz musiałbym wziąć nowy pakiet Business Line 2, w którym poza wcześniej wspomnianymi dodatkami, jest też pakiet zimowy, którego nie chcę. Eeeech, biednemu zawsze wiatr w oczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zostaje albo wybór Proceeda, albo Ceeda HB w wersji GT lub GT-Line (w tej drugiej miałbym inny tunel środkowy a jednocześnie nie musiałbym dobierać pakietu zimowego).

Ostatnio edytowane przez vegeciak ; 02-05-2019 o 11:44
Stary 02-05-2019, 11:48   #576
potraff

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał vegeciak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widziałem ten test dużo wcześniej.
No to skoro widziałeś i akceptujesz, to ok.
Ja generalnie na bezpieczeństwo patrzę, dlatego wygrał Focus z C-Max'em.
Co do Ceeda czy i30, gdyby się dało kupić z silnikiem turbo benzyna ( albo 1,0 albo 1,4) od ręki, to może bym się bardziej zastanawiał nad nimi, wtedy może też bym porównywał bardziej. A że miałem do wyboru tylko 1,4 wolnossący, to one od razu odpadły.
Zaś co do sytuacji kryzysowych...jak jeździłem jako przedstawiciel handlowy (teraz robię prywatnie 1/4 tych kilometrów), to miałem kilka sytuacji, gdzie po hamowaniu jak większość wbił bym się komuś w zad. Zresztą niedługo po kupnie Mondeo, jechaliśmy po meble dla córki (jeszcze w brzuchu) i przede mną się kilka aut zderzyło. Ja je objechałem, ale na styku. Więc dlatego ja aż tak przykładam uwagę do takich testów.
Oby jednak nikt z nas takich sytuacji nie miał!
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2019, 13:55   #577
tomaslfc14
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Ford Focus
Silnik: Benzyna
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał tryhp3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na ile procent dostałeś?
Nie pamiętam dokładnie, a nie mam dokumentów przy sobie. W każdym razie mój egzemplarz kosztuje po negocjacjach 101700 + darmowy pierwszy przegląd. Leasing mam 10% wpłata początkowa, 59 rat po niecałe 1300 zł brutto i wykup 25%. Przelicznik raty wyniósł 1.27 albo 1.28, a w fordzie to samo PKO dawało przelicznik 1.41 xD Tak więc macie też odpowiedź jak się doi nieświadomych klientów w takich salonach xD
tomaslfc14 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2019, 14:04   #578
dziedzic
ford::average

Model: Ford Focus Vignale kombi automat
Silnik: 1.5 EcoBoost 182 KM

Cytat:
Napisał tomaslfc14 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie pamiętam dokładnie, a nie mam dokumentów przy sobie. W każdym razie mój egzemplarz kosztuje po negocjacjach 101700 + darmowy pierwszy przegląd. Leasing mam 10% wpłata początkowa, 59 rat po niecałe 1300 zł brutto i wykup 25%. Przelicznik raty wyniósł 1.27 albo 1.28, a w fordzie to samo PKO dawało przelicznik 1.41 xD Tak więc macie też odpowiedź jak się doi nieświadomych klientów w takich salonach xD
Zanim zamówiłem samochód byłem u 4 dealerów Forda i u każdego były inne warunki leasingowe. Rozrzut na poziomie 2,5%. Jak już zamówiłem samochód to dzwonił do mnie jeden z dealerów u którego nie zdecydowałem się na zakup i jak mu powiedziałem o różnicy w leasingu to powiedział, że szkoda, że nie przyjechałem bo by mi jakiś lepszy leasing znaleźli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W sumie pomiędzy najdroższą a najtańszą ofertą na ten sam samochód z leasingiem wyszło ponad 9000złGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko, że we wszystkich salonach mówili mi, że na Focusa ubezpieczenie 3,3% a tu gdzie zamówiłem 3,6% bo na firmę jest większe. A tam też mówiłem, że na firmę bo mi leasing przecież wyliczali...
dziedzic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2019, 14:33   #579
vegeciak

Cytat:
Napisał dziedzic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak mu powiedziałem o różnicy w leasingu to powiedział, że szkoda, że nie przyjechałem bo by mi jakiś lepszy leasing znaleźli
Takie gadanie to sobie można darować. Skoro miał taką atrakcyjną ofertę, to dlaczego jej nie zaproponował wtedy, gdy u niego byłeś?

Przed zakupem również odwiedziłem wielu dealerów. Jednego na sam koniec negocjacji wprost zapytałem, czy to jego ostateczna oferta, bo jadę jeszcze odwiedzić inne miejsce i nie wiem, czy w razie czego jest sens jeszcze do niego wracać. Odpowiedział, że on już naprawdę zrobił co mógł, konsultował się z szefem, udzielił wszystkich dostępnych rabatów, sprzedaje niemal po kosztach, blablabla. Pożegnałem się, powiedziałem że przemyślę temat.

Po kilku dniach zadzwonił z pytaniem, czy już podjąłem jakąś decyzję. Odpowiedziałem, że tak i niestety zamówiłem samochód u innego dealera, który zaoferował korzystniejsze warunki (bez podawania szczegółów). Co usłyszałem? Niemal słowo w słowo to, co Ty - "szkoda, że do niego nie wróciłem, bo również mógł jeszcze nieco zejść z ceny".
Stary 02-05-2019, 14:49   #580
dziedzic
ford::average

Model: Ford Focus Vignale kombi automat
Silnik: 1.5 EcoBoost 182 KM

Cytat:
Takie gadanie to sobie można darować. Skoro miał taką atrakcyjną ofertę, to dlaczego jej nie zaproponował wtedy, gdy u niego byłeś?
.
O to samo zapytałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedział mi jeszcze, że się pospieszyłem bo wyszedł nowy cennik i mógłby mi dać 4 tysiące rabatu bo Focusy staniały. Było to 16.04 więc akurat po podwyżce cen na Vignale o 2300zł. Także chyba chciał żeby mi się smutno zrobiło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dziedzic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania