![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#571 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Focus Active X FL
Silnik: 1.0 hybrid mhev 155KM A7
Rocznik: 2023
|
Niespodziewanie do gry weszło jeszcze jedno auto. Jest to nowy Opel Astra. Byłem dzisiaj w salonie i gdy wsiadłem do wersji Ultimate, to pod względem wykończenia wnętrza koparka mi opadła. Jest to obecnie najlepiej wykończone auto kompaktowe w tym przedziale cenowym. Nawet Audi A3 wnętrze ma dużo gorsze od Astry. Wygląd zewnętrzny jest oczywiście świetny. Silnik 1.2 130KM z automatem. Za tydzień jestem umówiony na jazdę testową. Okaże się, czy skrzynia ma lagi i jak z wyciszeniem wnętrza. Właśnie Pertyn wrzucił test tego auta na YouTube.
|
|
|
|
|
|
#572 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-03-2008
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009
|
|
|
|
#573 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-07-2015
Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -
|
Myślałem, że wykastrowane Focusy za 140k PLN to przegięcie. Po czym zobaczyłem cennik Astry. xD 150k PLN za wersję Ultimate z zabawnym 1.2 PureTech pod maską. Ciekawe czy w końcu udało im się poprawić ten silnik, czy podzieli ten sam los co 1.6, którego PSA nie potrafiło (albo nie chciało) naprawić przez 15 lat.
|
|
|
|
|
|
#574 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
Gdyby zostawili Astrze "stary" 1.4 Turbo z czterema garami to mógłby być mocny konkurent.
|
|
|
|
#575 |
|
|
Ze "starym" 1.4 tak - to byłby mocny konkurent. Natomiast 1.2 PureTech... 1.0 EcoBoost to jest bajka przy tym silniku. Odnoszę wrażenie, że przejęcie Opla przez PSA to najgorsza rzecz, jaka wydarzyła się Oplowi, z punktu widzenia klienta. 308 w przebraniu, no i te szkaradne "zegary" przed kierowcą - o ile to można tak nazwać.
|
|
|
|
|
|
#576 |
|
|
Masz na myśli problemy z paskiem rozrządu, który pracuje w oleju? Muszę zainteresować się tematem, żeby nie wpakować się w kłopoty. Za to silnik 1.5 130KM BlueHDI jest chwalony. Niestety jest dużo droższy od 1.2 benzynowego.
Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 31-07-2022 o 20:20 |
|
|
|
|
|
#577 |
|
|
Nie wiem czy to kwestia paska, ale znam osobiście przypadek gdzie: 1.2 w 308 przed 100k km po prostu umarł, a 1.6 w 5008 nie dojechał 80k km bo uszczelka pod głowicą... Oba auta od nowości. Oczywiście to mogą być pojedyncze przypadki, ale zdaje się to potwierdzać ogólną opinię, która krąży o tych jednostkach. Silniki HDI są bardzo dobre i obrazują paradoks PSA: potrafią robić jednocześnie jedne z najlepszych silników diesla i jedne z najgorszych silników benzynowych. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
pisałeś, że oglądałeś Mazde 3 - jak oceniasz? Domyślam się, że bez szału, ale jestem ciekaw.
|
|
|
|
|
|
#578 |
|
ford::average
![]() Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024
|
1.2 wpieprzają olej na potęgę, podobno mniej w obecnej generacji ale problemu z olejem i rozrządem są ciągle.
Do tego kultura pracy, jechałem tym w c4 i trzepało tym gorzej niż dizlem. HDI świetne silniki chociaż wycofali najlepszy z nich czyli 2.0, ale jak chcesz pojeździć bezawaryjnie i mieć mega frajdę to poszukaj np rocznej używki. Wciąga to 1.5 nosem.
|
|
|
#579 | ||
|
|
Cytat:
Bump: Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 01-08-2022 o 07:49 |
||
|
|
|
|
|
#580 |
|
ford::average
![]() Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024
|
Użytkując na co dzień można się z gościem zgodzić - tutaj bardziej chodziło o problemy techniczne wychodzące po 2,3 latach (zależy od przebiegu) ale jeśli chcesz pojeżdzić właśnie max 3 lata bez wielkich przebiegów i do żyda to pewnie będzie super Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|