![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#581 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011
|
PROBLEMEM JEST EGR! jego zaślepienie i wyprogramowaniu powoduje wypalanie jak w zimę co 800-900km,ja tak już zrobiłem bo mma dosyć tego dpf, wymiana egr, czyszczenie nic nie daje. Silnik poprostu zaczyna najprawdopodobniej z uwagi na rosnący przebieg bardziej otwierać egr żeby spełnić normę spalin
|
|
|
|
|
|
#582 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM
|
Polecacie kogoś w Wawie od diagnostyki DPF, w sumie to też od całego układu wydechowego, w tym świadczącego usługę zaślepienia EGR?
Choć w sumie EGR i to jak się otwiera i kiedy sam mogę sprawdzić na początku żeby zobaczyć czy to to. Wiem, że to jednak chyba mój ostatni diesel. Mało to pali ale za dużo z nim problemów może być Ostatnio edytowane przez Balian8 ; 03-09-2021 o 09:01 |
|
|
|
|
|
#583 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 31-03-2015
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
|
Przyjrzyjcie się zaworowi n75 podciśnienia od sterowania turbiny. U mnie swisty, dziwne odgłosy na ciepłym to chyba jego wina. Brązowy plastik jest popekany przy łączeniu z czarnym gdzie się wężyki podpina i ucieka tamtędy powietrze plus klekocze on dziwnie. Masakra auto ma ok 150 tys a ta obudowa zaworu po prostu sama się degraduje. Zobaczcie w jakim stanie zawory macie bo to też na dpf wpływa koniec końców. Będę na dniach wymieniał go.
|
|
|
|
|
|
#584 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM
|
|
|
|
|
|
|
#585 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-02-2017
Silnik: DW10C 163KM
|
Dzięki bleekm.
W DW10C jest bardzo łatwy dostep do tego zaworu N75 i aby wyciągnąc filterek nawet nie trzeba go demontować całego. W załącznikach zabrudzenie po nalocie 280kkm. Brudny trochę rzeczywiście był. Na pewno wpływało to na jego przepustowość. Wymyty w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropel ludwika i moczeniu przez 15 minut. Sprawdzę. Jak nic nie będę pisał to znaczy, że nie pomogło. Jak będzie poprawa to dam znać. |
|
|
|
|
|
#586 |
|
|
Ja nie wiem jak to jest możliwe że ty masz 280 tys przebiegu a ja 150 tys i u mnie nie da rady tego wyczyścić bo plastikowe wieczko się kruszy i to pod paznokciem. Jak je wyciągnę to już nie założę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do tego mam obudowę brązowa pękniętą. Strach to ruszać, jutro będę mial nowy zawor już w paczkomacie. Dobrze ze mi to się nie rozpadło w trasie.
|
|
|
|
|
|
#587 |
|
|
Masz zamiennik czy oryginał?
Odnośnie montażu to wspomnę, że po wyczyszczeniu zamontowałem go odwrotnie. Czarne, zabrudzone miejsca wtłoczyły się w szczeliny przez które powietrze wchodziło do zaworu. Powierzchnia filtracyjna była przez to niewielka i łatwa do zapchania przez zabrudzenia. Odwróciłem go i teraz fajnie sprężynuje o założone wieczko i spiera się na czterech podstawach zostawiając pod spodem trochę wolnej przestrzeni na swobodny przepływ powietrza. Jak ktoś to zacznie robić to będzie wiedział o co chodzi. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. EDIT: Jest więcej takich zaworów? Jeśli tak to gdzie bo w pobliżu tego od turbiny innego nie widzę? Ostatnio edytowane przez pacp ; 07-09-2021 o 07:11 |
|
|
|
|
|
#588 |
|
|
Oryginał jest, nigdy nie wymieniany i nie ruszany. Jest jeszcze u mnie jakiś jeden zawór czarny (niżej i bliżej grodzi) ale inaczej wygląda. Jest chyba od klapek w kolektorze dolotowym bo egr to elektryk przecież.
Ostatnio edytowane przez bleekm ; 07-09-2021 o 09:53 |
|
|
|
|
|
#589 |
|
|
U mnie też coś takiego jest. Czarne i wygląda inaczej. Ma ktoś informację czy jest sens się do niego dobierać?
|
|
|
|
|
|
#590 |
|
|
Moim zdaniem nie ma sensu bo jest to raczej nierozbieralne. Wpisz sobie na google: 'mondeo mk4 zawory podciśnienia sterowanie kolektorem'. Poza tym wątpię żeby to się psuło często gdyż te czarne zawory (jeden lub dwa są) odpowiadają tylko za sterowaniem klapkami w kolektorze ssącym. Te klapki nie pracują przecież cały czas tak jak kierownice od turbiny (brązowy zawór).
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| dpf , dymi , egr , mondeo mk4 |
|
|