Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-12-2012, 14:12   #51
olczus9012
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2,0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Klimatyzacja i praca wentylatora chłodnicy.

hahahGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pędzęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale z Łodzi troszkę daleko;p u nas dzisiaj +7 i musze iść sprawdzić tyle że autko na strzeżonym stoi i troszkę nie chcę mi sie ruszyć ale zmywa mi to sen z powiek więc pójdę zaraz zobaczyć bo i tak musze troszkę w aucie posprzątać więc zobaczęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. trzymajcie kciuki!!!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

olczus9012 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2012, 16:42   #52
olczus9012

No i sie wyjaśniło;p dzisiaj temp zew +7 st i wentylator normalnie sie zalaczyl...kamien z sercaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzieki KoledzyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. widocznie rzeczywiscie ponizej tych 5 st wentylator sie nie zalacza...dziwna sprawa ale co zrobicGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-12-2012, 15:01   #53
apud
ford::beginner

Model: Mondeo MK3
Silnik: TDDi
Domyślnie Re: Klimatyzacja i praca wentylatora chłodnicy.

Hej,

też mam mondeo 2.0 tddi z climatronikiem więc się podepnęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jako świeżo upieczony posiadacz usiłuję rozeznać się co i jak. Ogólnie teraz układ nawiewu zachowuje się dziwnie. Zastanawiam się czy też mam upaloną ta wtyczkę rezystor ai jak to zbadać, usiłowałem się do niej dobrać ale ciasno jest i do tego wtyczka siedzi jak przyklejona.

Od wczoraj zauważyłem dziwny objaw - gdy klima jest włączona, silnikiem szarpie. Dodatkowo z lewej strony silnika (stojąc na wprost przed autem) co kilka - kilkanascie sekund słyszę metaliczny trzask. Nie zauważyłem natomiast by włączały się wiatraki, tzn patrzyłem na te na chłodnicy, chyba że jest jeszcze jakiś inny? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żeby było jeszcze zabawniej, to nawet na ustawieniu temp. LO potrafi wiać ciepłym, ale tu podobno pomaga wymiana panelu na ten z żółtym włącznikiem.
Poza tym przy mocniejszym nawiewie spod deski słychać dudnienie/furkotanie, tak jakby coś się tłukło na wietrze - czasami ucichnie, np na wybojach potrafi się "zamknąć" lub wręcz odwrotnie.

Generalnie zaczyna mnie to wszystko martwić, czy ten metaliczny stuk to nie objaw padającej sprężarki?
Czy możecie doradzić gdzie w Krakowie jest jakiś mechanik/elektryk/ktośtam kto zna się na nawiewie/klimatyzacji w Mondeo i mógłby to wszystko doprowadzić do porządku?

Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
apud jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2012, 22:07   #54
olczus9012

jesli chodzi o wtyczke to sam ostatnio wymienialem, rzeczywiscie jest tam ciasno ale jak zdejmiesz plastikowe oslony - ta nad wtryskami i ta od akumulatora to da sie tam reke wsadzic...mnie sie tak udalo wypiac wtyczke i ja sprawdzic i wiedzialem od razu ze jest spalona a to czesty objaw...wtedy wentylatory wlaczaja sie na drugi bieg a tak nie powinno byc bo od razu po wlaczeniu klimy wiatrak powinien wlaczyc sie na wolne obroty...zacznij od tegi bo to najmniejsze koszta tyle ze do wymiany przydalby sie kanal bo dostep od spodu najlepszy...i pamietaj zeby to dobrze zabezpieczyc bo caly syf sie tam dostaje i za chwile bedziesz mial to samo...u mnie przed wymiana tej wtyczki czuc bylo spadki napiecia, swiatla przygasaly, i auto bylo mulowate jak wlaczyly sie wiatraki, nie mialo sily jechac, trzeba bylo je mocno na obroty ciagnac..po wymianie jak reka odjalGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sprawdz tez bezpieczniki - te pod maska...jest tam taki zolty 60A - nie pamietam numeru ale jest on odpwiedzialny za wlaczanie wentylatora...jesli bedzie przepalony wymien, koszt w ASO ok 30zl ale wtyczki tam nie dostaniesz...ja kupilem w czesciahc uzywanych forda.
A ze leci cieple powietrze...moze nabij klime? moze nie ma juz czynnika?
Stary 27-12-2012, 23:23   #55
apud
ford::beginner

Model: Mondeo MK3
Silnik: TDDi

Hej,

z wtyczką powalczę. Co ciekawe idą od niej przewody na których po kliku cm znowu jest wtyczka, i dalej idą ku wiązce. Aż zacząłem się zastanawiać, może to złącze na kablu jest właściwą wtyczką która się upala? Spróbuję to wyjaśnić na następującym zdjęciu:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1 - zaznaczyłem to co wydaje mi się być upalająca się wtyczką, ale siedzi tak twardo że aż wydaje się integralną częścią obudowy
2 - na tych kablach zaraz jest złącze/wtyczka (niestety ciężko to było sfotografować)

Nawiasem mówiąc, czy ciężko wymontować wentylatory aby wyciągnąć je do góry? na oko wystarczy odkręcić 2 śruby, ale może coś pominąłem?
Od spodu auta mam niestety jakąś osłonę plastikową która uniemożliwia dłubanie :/

Co do ciepłego powietrza, jesli na polu jest około 0 st, to chyba klima się nie włącza, po prostu spodziewałbym się że na LO będzie lecieć zimne powietrze z zewnątrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
apud jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2012, 23:42   #56
olczus9012

widocznie ktos juz u Ciebie z ta wtyczka walczylGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jednak czesto zle zabezpieczona sie upala:/ a co do odkrecenia wentylatorow to nie mam pojecia jak to jestGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. moze ktos bardziej doswiadczony sie wypowieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-03-2013, 16:42   #57
JulkaS
ford::average

Imię: Julka
Model: FORD MONDEO MKIII 2.0TDCi
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: styczeń 2002

Cytat:
Napisał colin13 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam a u mnie wentylator włącza się razem z uruchomieniem silnika czy to toż normal
Tak jak w cytacie...Czy jeśli uruchomię silnik,włączę klimę to wentylatory (u mnie dwa)powinny automatycznie załączyć się na pierwszy bieg? U mnie tak było do niedawna ,teraz nie załączają się...
JulkaS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2013, 17:40   #58
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

JulkaS pisałem Ci w innym temacie o wentylatorach, ale nie wiedziałem, że chodzi Ci o ich/jego pracę na załączonej klimie. Sprawa jest banalnie prosta. Wentylator na załączonej klimie nie załączy się, ponieważ sprężarka klimy także się nie załącza.
Dlaczego?
Ano dlatego, że temperatura na zewnątrz jest poniżej +4st. C i komputer na to nie zezwala. Załączenie sprężarki to de fakto załączenie sprzęgła elektromagnetycznego na niej. Zatem jeśli temp. na zewnątrz poniżej +4st. C załączenie klimy na przycisku nic nie daje pomimo tego, że mamy ją niby załączoną, bo tak nam pokazuje panel. Skoro sprężarka nie załącza się, to i wentylator na chłodnicy się nie załączy i tyle w temacie. Poczekaj na cieplejsze dni i wtedy sprawdź wentylator, czy pracuje.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2013, 17:59   #59
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

I uwaga ciekawostka nie koniecznie ponizej +4 poniewaz jak wiecie jest drugi czujnik temperatury odpowiadajacy za klime ze tak powiem pod radiem gleboko i mi ostatnio na zew. pokazywalo +8 bo slonce wyszlo ale jakoze samochod 2 dni stal, nie bylo ciepla od radia navi, to rowniez klima sie nie wlaczyla....
Takze nie jest powiedziane ze +5 i dziala - zywy przyklad sam sprawdzalem
Innym razem natomiast na zew. byl mróz ale jakoze swiezo bylem po trasie i caly panel w srodku byl nagrzany to wystarczylo podgrzac suszarka czujnik w zderzaku i sie zalaczyla sprezarka....
W skrocie za klime odpowiadaja 2 czujniki
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2013, 18:16   #60
papilio
ford::average

Model: Ford Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2003

Wybaczcie za zaśmiecanie ale co to zanczy ze wentylator się włączy czy go słychać? Nie wiem czy mi klima dziala. Kiedyś było z 7 stopni i jak stałem na parkingu odpaliłem i włączyłem klime. nie widzialem pracy wentylatora ale rurki takie srebrne przy podszybiu były lodowate..
papilio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania