Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-01-2014, 09:22   #51
deem73
ford::average

Model: Focus/Titanium Candy Red
Silnik: 1.6 125 KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Komunikat o niskim poziomie płynu spryskiwaczy szyb

Też jestem ciekawa. Mam Titanium z września 2013, nie wiem czy "krzyczy" o braku płynu .....

deem73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 10:29   #52
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

czujnik poziomu płynu spryskiwacza to przydatna rzecz
w FF2 trzebabyło tylko dołozyć czujnik, podłączyć go ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) i aktywować - podejrzewam, że instalacja w FF3 będzie bardzo podobna, ale Rosjanie nie popełnili jeszcze tutoriala, więc trzeba samemu przejrzeć schematy (np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ])
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 10:54   #53
_Big_Mac_
ford::advanced

Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 ecoboost 150 @ 182

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam pytanie do posiadających czujnik, a NIE posiadających spryskiwaczy reflektorów - ile mieści się Wam płynu?
Ostatnio dolewałem gdy już zaczął krzyczeć ale zanim się wszystko wypsikało i weszło mniej niż 4 litry (~3.7?) pod sam korek.
_Big_Mac_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 21:31   #54
u08mlap

Model: Focus
Silnik: 1,0

zbiornik ma trzy 3 litry Układ spryskiwaczy przedniej
szyby - bez spryskiwaczy
reflektorów wszystkie a 4,5 l-- Układ spryskiwaczy przedniej
szyby - ze spryskiwaczami
reflektorów
u08mlap jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2016, 22:41   #55
Misieksmig

Imię: Michał
Silnik: 1,0 EcoBoost
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie wydaje mi się, że ustalone jest, że czujnik poziomu spryskiwacza występuje w Focusach Mk3, ale nie we wszystkich. Obecność xenonów determinuje jego obecność, natomiast brak xenonów nie oznacza, że jego nie ma.

Powstaje pytanie, czy dla chcących takich jak ja jego dołożenie jest możliwe w prosty sposób i czy wiąże się np. ze zmianą zbiornika.
Czy ktoś dokładał ten czujnik? Jest to do zrobienia w prosty sposób?
Misieksmig jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2016, 16:57   #56
Misieksmig

Naprawdę nikt nie dokładał tego czujnika? Może ktoś wie czy w MK3 jest instalacja pod czujnik tak jak w MK2 i modyfikacja sprowadza się do dołożenia samego czujnika bądź zbiornika wyposażonego w czujnik?
Stary 18-02-2016, 23:08   #57
Teisejas

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Ponieważ padła mi ostatnio pompka od spryskiwaczy szyb, to zacząłem badać temat czujnika niskiego poziomu płynu. Po przejrzeniu schematów, tego co dostępne jest na allegro i tego co miałem zamontowane w samochodzie wnioski mam takie:
I. kwestia wiązki
Inaczej niż mk2, w mk3 instalacja elektryczna pompki spryskiwaczy i czujnika jest rozdzielona. I tak, przewód do pompki spryskiwacza szyb biegnie bezpośrednio od BCM i kończy się wtyczką do pompki. Wg schematu, przewód czujnika biegnie z BCM i kończy się wtyczką przed zbiornikiem spryskiwaczy, do której doprowadzone są też przewody do pompki sp. reflektorów. Z drugiej strony do tej wtyczki podłącza się krótką wiązkę rozdzielającą się na wtyk do czujnika i pompki sp.reflektorów.
Wygląda więc na to, że w fordzie wymyślili, że co do zasady czujnik będzie w samochodach z układem spryskiwaczy reflektorów, a więc z ksenonami. W moim samochodzie okablowania do podłączenia czujnika, podobnie jak pompki s. reflektorów nie ma. Niewykluczone, że były wypuszczone samochody z pełną wiązką komory silnika ale bez ksenonów. Można zatem poszukać czy nie ma czasem doklejonej wtyczki gdzieś przy przewodach do zbiorniczka, jednak od góry może być ciężko to zweryfikować. Pewniej więc jest sprawdzić czy przewód do czujnika wychodzi z BCM - wtyczka C1 pin 13 (drugi przewód z czujnika to masa). Jeżeli jest rzeczywiście tak, że instalacji czujnika towarzyszy instalacja pompki sp. reflektorów to można sprawdzić, czy w skrzynce bezpieczników w komorze silnika jest przekaźnik R9, albo czy w miejscu gdzie się go wkłada są w podstawce konektorki- u mnie nie ich nie ma.
Jeżeli nie ma przewodów to uzupełnienie instalacji czujnika wymaga zatem przeprowadzenia przewodu z BCM - złącze C1 pin 13, przez ścianę grodziową do czujnika, i drugiego od czujnika do masy, którą akurat można znaleźć zaraz obok zbiorniczka nad kołem.
Dołożenie okablowania do pompki spryskiwacza reflektorów to już wyższa szkoły jazdy bo niezbędne byłoby m.in. uzupełnienie konektorów w skrzynce bezpieczników pod przekaźnik, co pewnie jest wykonalne ale bez wytargania tej skrzynki raczej by się nie obyło.

II. kwestia zbiorniczka na płyn
Są ich trzy rodzaje:
1. zwykły z miejscem pod pompkę spryskiwacza szyb- niestety inaczej niż mk2, gdzie do każdego zbiornika można dołożyć czujnik robiąc otwór w zaznaczonym miejscu, w tym podstawowym w mk3 nie ma wyprofilowanego pod czujnik zagłębienia;
2. o zwiększonej pojemności, z miejscem na czujnik oraz pompki do sp. szyb i sp. reflektorów - wiadomo do aut z ksenonami;
3. zwykły z miejscem na pompkę spryskiwacza szyb i ...czujnik.

Istnienie tego ostatniego rodzaju przeczy trochę temu, że instalacja czujnika i spryskiwaczy ref. występuje zawsze razem, ale może być tak, że takie zbiorniczki były montowane dopiero po FL i jest tam inaczej rozwiązana kwestia wiązki do podłączenia czujnika. Sam właśnie taki kupiłem i według oznaczeń jest z 2015 r.
Pozostaje jeszcze kwestia, czy czujnik trzeba aktywować- w focccusie nie znalazłem odpowiedniego parametru, ale coś mi się nie chce wierzyć, że nie ma takiej konieczności. Jak wymieniałem zbiornik to nie miałem czasu bawić się w przeciąganie przewodu do BCM więc póki co czujnik mam jeszcze nie podłączony i nie zweryfikowałem czy wystarczy samo podpięcie do BCM. Zresztą podłącze go jak uda mi się znaleźć odpowiednia wtyczkę, bo z racji jego umiejscowienia i warunków jakie w tym miejscu panują kombinowane połączenia mogą nie zdać egzaminu.
Stary 20-02-2016, 23:16   #58
Misieksmig

Dziękuję Teisejas za informację. Wniosek z wypowiedzi taki, że dołożenie czujnika to niestety nie jest plug&play...A jeszcze tak zapytam bo wspominasz, że można sprawdzić czy przewód do czujnika wychodzi z BCM. Gdzie szukać tego modułu i ewentualnie schematu wtyczek, które z niego wychodzą?
Stary 21-02-2016, 07:20   #59
Teisejas

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM

Jeżeli nie ma pełnej wiązki komory silnika to zdecydowanie nie jest to P&P. Zainteresowani powinni jednak sprawdzić, bo może akurat wtyczka będzie (myślę, że szansę zwiększają przednie czujniki parkowania, czy też większy silnik).
Body Control Module to skrzynka bezpieczników przed nogami pasażera.
Znaleziona w necie rozpiska wtyczek:
BCM FF3.jpg
Stary 21-02-2016, 08:21   #60
jadja

Imię: Jacek
Model: Focus MK3 2011 Trend
Silnik: benzyna 1,6 105 KM

Mam schemat Focusa MK3 z 2011. Po wpisaniu w szukajkę "Washer level" nic nie znajduje. Czyli w pierwotnej wersji auta nie przewidywano w ogóle takiego czujnika, mimo że mam na schemacie wycieraczki lamp np.
jadja jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania