![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Ja sie dolacze to watku.
Ostatnie pare mies autem jezdzi moja dziewczyna. Ja tylko okazyjnie i zwykle przy takiej okazji uslysze cos czego ona nie zauwazyla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzis zauwazylem ze w aucie gdzies z okolic schowka syczy a raczej posykuje. Po wylaczeniu klimy (elektroniczna) przestaje. Tak ze na pewno zwiazane jest to z klimatyzacja. Syczenie ma charakter jakby wpuszczania gazu w butle czy przelewania cisnienia ze zbiornika do zbiornika (tak obrazowo) i trwa relatywnie dlugo (jakies 5 sek). Najbardziej slychac po uruchomieniu silnika (klime mam zawsze wlaczona). I tak sobie zasyczy i przestanie. I za chwile (30 sek a moze 1 min?) znowu. Gorsze jest to ze po uruchomieniu auta stojac trwa mu dluzej aby zaczelo wiac zimnym powietrzem. A jak juz zacznie to raz leci chlodne a za chwile cieplejsze i znowu chlodne i znowu cieplejsze. Jak sie rozjade autem (a moze to zalezy od czasu) to zaczyna chlodzic juz trwale. Dzis probowalem dac na Lo i sie nie doczekalem zimnego powietrza. Po powrocie na 21* zaczelo wiac normalnie zimne. Dziewczyna mi mowi ze jak sa upaly to sie musi "schlodzic" wiec zakladam ze tak sie dzieje od jakiegos czasu a wczyczuwalne jest bardziej w upaly. Na wiosne auto bylo na corocznej kontroli/wymianie i podobno poziom srodka chlodzacego byl OK (ale nie pamietam takiego syczenia). Auto oddam raczej do serwisu ale chcialbym sie mniej wiecej orientowac czego oczekiwac. A moze ktos mial podobne symptomy. Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 04-08-2013 o 18:40 |
|
|
|
|
|
#52 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
po pierwsze!!!!!!!!!!!!!!
Niema czegos takiego: " Na wiosne auto bylo na corocznej kontroli/wymianie" jak klima dziala z roku na rok to lepiej nie ruszac wogule ukladu i nie zmieniac czynnika!!!!!!!!!! bo zapychamy tylko osuszacz nowymi syfami po wymianie-bo nie licz ze zawsze serwisant robi wszystko starannie. to sobie zapamietaj i wbij do glowy a jakby ktos ci mowil cos innego to najwyzej pokiwaj glowa i pusc przez palce-bo tak sie mowi tylko po to aby ludzi w konia ladowac i kase nabijac-to tak samo jak sprzedawca sprzedaje akumulator i mowi ze mniejszy bedzie lepszy-to tez jest bzdura bo im wiekszy tym lepszy nawet jak masz maly alternator. pozatym z twojego opisu wydaje mi sie ze masz za malo czynnika-klima sie zalacza i rozlacza...czyli sprzeglo od sprezarki-mozesz to sprawdzic naocznie-patrzac na sprezarke od klimy kiedy sie zalacza i kiedy rozlacza..wiec jak z ta coroczna kontrola i wymiana czynnika? cos u ciebie ona sie nie sprawdza. wiec zobacz czy to faktycznie sprezarka przestaje pracowac. co do syczenia to tak moze byc i to niema w tym nic zlego-bo to jest efekt zamiany cieczy w gaz i gotowania sie cieklego czynnika R134a. ps. jak lodowka przestaje pracowac to tez slychac syczenie...tak ma byc i niema w tym nic zlego. normalnie minimum 3-5 lat powinna dzialac klima bez przegladu...jak nowa jesli uklad jest szczelny!!!... i warto dobijac wiecej czynnika bo zazwyczaj serwisanci dobijaja bardzo czesto minimum a nawet mniej i klima wowczas slabo chlodzi i przerywa prace bo brakuje czynnika. uwaga-jak jest zimno to klima tez moze przerywac prace bo wowczas jest taki sam efekt jakby bylo mniej czynnika. ps. lodówka w domu to taki sam uklad klimatyzacji jak w samochodzie..a czy ktos to serwisuje? Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 05-08-2013 o 09:37 |
|
|
|
|
|
#53 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 23-08-2008
Model: Focus MK2 / FOCUS MK4 Titanium
Silnik: 1.6 100KM Pb95 / EcoBoost 1.0 125KM
Rocznik: 2005 / 2019
|
Z tą lodówką to przesadziłeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zasada działania układu jest prawie taka sama i wykorzystuje się te same zjawiska ale układ w budowie się różni. Do tego lodówka działa ciągle w takich samych warunkach - układ klimy w aucie działa w skrajnych od 4*C do 50*C i więcej do tego dochodzi drgania i wibracje, uszkodzenia połączeń, węży elastycznych i samej chłodnicy + woda, sól mrozy itp itd.... Dlatego też się to wszystko sprawdza czy jest szczelne i działa poprawnie.
Co roku to się zaleca odgrzybić i wymienić filtr, co dwa lata sprawdzić szczelność i wymienić czynnik.
>>> MOJA FOKA <<< Ostatnio edytowane przez Grinch ; 05-08-2013 o 10:12 |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Rowniez w czasie gdy ja uzytkowalem auto (a mam go od 5 lat) nie przypominam sobie takiego syczenia a juz na pewno nie takiego okresowego. A na pewno nie bylo zjawiska ze klima raz na minute chlodzila i nie chlodzila. Zawsze po uruchomieniu silnika i parunastu sek zaczynala chlodzic i robila to ciagle. Rozumiem intencje mjprzema ale z tego krzyczenia nic mi nie pomoze. BTW wczoraj jak ten efekt uslyszalem to bylo b. cieplo (30+) |
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
|
Podjedz raz jeszcze do serwisu klimy niech to sprawdzą.
|
|
|
#56 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
|
No ale czy sprawdzanie szczelności to jakieś skomplikowane jest? 5min i po robocie, robią to przy dezynfekcji układu - wliczone w cenę. Masz za to pewność, że układ jest ok.
|
|
|
#58 |
|
|
sprawdzanie szczelnosci-moze tylko niepotrzebnie przyspieszac zatykanie sie osuszacza i niepotrzebnie naraza oringi i zaworki w ukladzie na szybsze zuzywanie sie.
powiedzmy ze odsysaja ci czynnik a pozniej w czesci weza zanim podepna go znajduje sie powietrze, bo np. przy wezu jest nieszczelny zaworek. wiec ta czesc powietrza trafia pozniej do ukladu i wilgoc z niej wylapuje osuszacz. im wiecej wilgoci wylapie osuszacz tym predzej sie zapcha. ( w czynniku ktory non stop jest w ukladzie-osuszacz sie nie zapcha bo tam to co mial wylapac juz dawno wylapal) pozatym czy za kazdym razem dodaja troche oleju do ukladu klimy? przecierz nikt ci oleju z ukladu nie wypompuje, wiec takie niepotrzebne serwisowanie-bo przewaznie kazdy na "slepo" dodaje oleju -moze spowodowac ze po ilus latach uklad zostanie przepelniony olejem i klima nie bedzie chciala chodzic z niewiadomo jakiego powodu. W sprezarkach scroll...jesli chcesz wiedziec czy klima dobrze pracuje-to wystarczy zaobserwowac temperatury na chlodnicy i prace sprezarki...tak naprawde to praca sprezarki(przerywana czy ciagla) i temperatura z nawiewu mowi najwiecej. jest tylko 1 problem... z serwisantami... ich wiedza na temat ukladow klimatyzacji jest naprawde znikoma-i nie ktorzy dobijaja czynnika na pale...do jakiegos cisnienia nie majac wogole zadnego pojecia jak powinna wygladac praca sprezarki. dla nich jest nie wazne czy sprezarka co chwile sie zalacza i rozlacza i zuzywa sie sprzeglo...im wystarczy ze zgarna kase i klima jakos dziala. tak samo jest z serwisowaniem klimatyzacji co roku-to jest tylko nabijanie klienta w butelke. ZADNA procedura serwisowa nie przewiduje sprawdzania ukladu klimatyzacji jesli klimatyzacja dziala poprawnie!!!! poza wymiana filtra, i ewentualnym odgrzybianiem jesli komus przeszkadza zapach-choc tego nieda sie do konca wyeliminowac i odgrzybianie jest bardziej dla alergikow. PS. jak za 5 minut mozna sprawdzic czy uklad jest szczelny? chyba tylko sprawdzic cisnienie czy jest w ukladzie-bo jesli jest niskie tzn ze z ukladu ubylo czynnika-jesli tak to ok. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 06-08-2013 o 08:33 |
|
|
|
|
|
#59 |
|
|
Jest kilka metod sprawdzania nieszczelności inwazyjne i nie inwazyjne w układ i te nieszczęsne oringi o których piszesz można oszczędzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może sprawdzać środkiem pieniącym, lampą UV, czujnikiem elektrycznym i tym sposobem nie ingerujesz w układ. Zazwyczaj robi się to przy odgrzybianiu klimy - szybki test czy wszystko jest ok. Jak ktoś ma problemy z klimą i chce dokładniej sprawdzić układ można albo "ciśnieniem" albo dodatkowym gazem obojętnym. Odgrzybianie jest dla każdego, no chyba, że lubisz się "sztachnąć" grzybkiem od czasu do czasu. Alergik jest po prostu na to bardziej wrażliwy.
|
|
|
#60 |
|
|
mozesz szukac dzirki w klimie czy jest czy nie a jesli bedzie bardzo mala i nie widoczna (a nie zobaczysz jej odrazu napewno)to po roku i tak czynnik zniknie..wiec po co sprawdzac co roku klime czy jest szczelna jesli czynnik jest i klima dziala? jedno wyklucza drugie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| klimatyzacja focus |
|
|