Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-05-2014, 22:59   #51
Seba222
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Ford Galaxy MK3
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej + diagnostyka

Dzięki. Własnie przekopałem się przez 92 strony postów o ElmConfig. Tak naprawdę potrzebuję tylko wyłączyć skandynawskie, bo moja Galaktyka jest z tych prawie "wszystkomających" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 03-05-2014 o 01:22
Seba222 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2014, 21:15   #52
yoosef
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: GALAXY MKIII
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

A czy nie istnieje opcja aktywowania świateł do jazdy dziennej na długich (na 30%) przy bixenonie tak jak to się robi w innych autach ?
yoosef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2014, 10:28   #53
sewenpamp
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Galaxy
Silnik: 1.9TDI & 2.0 163 KM 1.8TDCi - było
Rocznik: 1999 & 2011 2006-było

Witam co do przepisów mówiących o światłach do jazdy dziennej to przed montażem świateł do mk1 dużo szukałem i czytałem znalazłem przepis który mówił że światła do jazdy dziennej muszą gasnąc po załączeniu świateł postojowych lub mijania, ale to w samochodach do roku 1999(nie jestem na 100we pewny czy ten rok ale jak znajdę to dam znać), a w samochodach po roku 1999 przepis mówi tak jak już było pisane, że światła do jazdy dziennej gasną po załączeniu świateł postojowych.
sewenpamp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2014, 12:38   #54
sewenpamp

Witam mam pytanie założyłem dzisiaj moduł jest ok światła zapalają się chyba po 5s, a i automat też fajnie działa jak zasłonie to się zaświecają światła mijania a gasną do jazdy dziennej oczywiście jak załączę postojowe to też gasną czyli ok, ALE jest małe problem po włączeniu postojówek-mijania lekko migają żarzą się drogowe ktoś wcześniej pisał o jakiejś diodzie że musi być w module.
Czy można samemu diodę dolutować? Jak tak to proszę o wskazówki gdzie dolutować jaka dioda i gdzie kupić wiem że dużo wymagam, ale myślę że może ktoś pomoże. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak wygląda załączanie się światełek:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Jeszce jedna ważna sprawa dzięki chevy za opis bardzo pomocny ja jeszcze izolacje termokurczliwą pozakładałem i jest naprawdę w porządkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 2014-08-19 12.07.13.jpg (90.8 KB, 349 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2014-08-19 12.07.18.jpg (97.1 KB, 265 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2014-08-19 11.57.08.jpg (96.6 KB, 258 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez sewenpamp ; 19-08-2014 o 14:34
Stary 19-08-2014, 16:39   #55
marcink719
ford::average

Imię: Marcin
Model: Galaxy mk3, Focus mk1
Silnik: 2.0 TDCi 140 KM, 2.0 SPI
Rocznik: 2007,2003

A czy takie swiecenie na 30% to jest zgodne z prawem? Przypuszczam, ze przepisy nigdzie nie wspominaja o takiej opcji... Poza tym mam watpliwosci o trwalosci takiego uzywania swiatel, ale to tylko moje domysly...
Stary 19-08-2014, 17:18   #56
taxidriver
ford::professional

Model: Galaxy, Santa Fe
Silnik: AUY, D4EB - 2.2 16V R4 CRDi
Rocznik: 2001, 2008

Cytat:
Napisał yoosef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy nie istnieje opcja aktywowania świateł do jazdy dziennej na długich (na 30%) przy bixenonie tak jak to się robi w innych autach ?
nie jest to legalne w Pl....

Cytat:
Napisał sewenpamp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam co do przepisów mówiących o światłach do jazdy dziennej to przed montażem świateł do mk1 dużo szukałem i czytałem znalazłem przepis który mówił że światła do jazdy dziennej muszą gasnąc po załączeniu świateł postojowych lub mijania, ale to w samochodach do roku 1999(nie jestem na 100we pewny czy ten rok ale jak znajdę to dam znać), a w samochodach po roku 1999 przepis mówi tak jak już było pisane, że światła do jazdy dziennej gasną po załączeniu świateł postojowych.
Marnie szukałeś lub czytałeś z ego co pamiętam poprzedni przepis w 99 roku przestał obowiązywać a teraz jak masz dzienne to muszą się automatycznie wyłączać po włączeniu innych droga mijanie....
Światła dzienne mają być w konkretnej lokalizacji a nie "zamulone skandynawskie" z jakiejś przyczyny producenci nie sprzedają takiej opcji salonowo w nowych furkach. trafisz na pajaca ze straży gminnej lub innego nadgorliwca z itd i płacisz jak za rowery na klapie lub haku.....

Ostatnio edytowane przez taxidriver ; 19-08-2014 o 17:22
taxidriver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2014, 23:00   #57
sewenpamp

Człowieku ja tego przepisu szukałem prawie 5 lat temu więc pewnie trochę zmian wpadło, ale dla mnie też chore było to że światła do jazdy dziennej były załączone razem z postojowymi, a jak napisałem w poście nie jestem pewny co do roku jak znajdę to napiszę jest to rok 2009 (Do roku 2009 polskie przepisy wymagały, by podczas jazdy na światłach dziennych świeciły się światła pozycyjne. Było to sprzeczne z prawodawstwem unijnym (Regulaminem nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ). Stan rzeczy zmieniło rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 maja 2009 r. opublikowane w Dzienniku Ustaw z 20 maja[1], które zmieniło obowiązujące przepisy, dostosowując je do europejskich norm prawnych.

Od 7 lutego 2011 roku zgodnie z Dyrektywą 2008/89/WE wszystkie nowe modele pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony sprzedawane na terenie Unii Europejskiej będą obowiązkowo wyposażone w światła do jazdy dziennej. Oznacza to, że obowiązek ten nie dotyczy wszystkich nowych samochodów, ale wyłącznie nowych modeli, które uzyskają homologację po tej dacie. Pozostałe produkowane dotąd modele samochodów nie muszą być wyposażone w światła do jazdy dziennej), a co do twojej wiedzy o umieszczeniu świateł do jazdy dziennej to raczej chyba mało się orientujesz w tym temacie czytaj to ze zrozumieniem :
"Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
Światła dzienne muszą być zainstalowane:

Symetrycznie względem osi pojazdu
Na równej wysokości
Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu
Nie mogą być zamontowane dalej niż 40 cm od obrysu pojazdu
Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika

W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej". Jak to do Ciecie nie przemawia to sobie schemat zrób jak to może wyglądać, bo co do łamania przepisów to tylko zostaje brak oznaczenia klosza lampy, które musi widnieć oznaczenie RL.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nara

Bump:
Cytat:
Napisał marcink719 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy takie swiecenie na 30% to jest zgodne z prawem? Przypuszczam, ze przepisy nigdzie nie wspominaja o takiej opcji... Poza tym mam watpliwosci o trwalosci takiego uzywania swiatel, ale to tylko moje domysly...
Chodzi o to, że na kloszach nie mamy odpowiedniego symbolu, ale jak Ciebie chwycą to nie mają uzasadnienia bo światła miałeś włączone i świeciły, a jakie "zaraz sprawdzę przecież wszystko było ok" kabelek od plusa nara i wszystko wraca do normyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a tak po za tym to sporo jeżdżę i mam CB i ja nikomu ani mi nikt nie zwracał uwagi przecież to widać kto na czym jedzie , chociaż zobaczę teraz po modyfikacjach co będzie.

Ostatnio edytowane przez sewenpamp ; 19-08-2014 o 23:08
Stary 20-08-2014, 01:19   #58
marcink719
ford::average

Imię: Marcin
Model: Galaxy mk3, Focus mk1
Silnik: 2.0 TDCi 140 KM, 2.0 SPI
Rocznik: 2007,2003

Cytat:
Napisał sewenpamp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]bo co do łamania przepisów to tylko zostaje brak oznaczenia klosza lampy, które musi widnieć oznaczenie RL.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nara

Bump:

Chodzi o to, że na kloszach nie mamy odpowiedniego symbolu, ale jak Ciebie chwycą to nie mają uzasadnienia bo światła miałeś włączone i świeciły, a jakie "zaraz sprawdzę przecież wszystko było ok" kabelek od plusa nara i wszystko wraca do normyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a tak po za tym to sporo jeżdżę i mam CB i ja nikomu ani mi nikt nie zwracał uwagi przecież to widać kto na czym jedzie , chociaż zobaczę teraz po modyfikacjach co będzie.
Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że podajesz każdy nr artykułu, sprawdzając drobiazgowo czy wszystko gra, a mimo to świadomie łamiesz prawo stosując "tylko" jedno ale czyli światła bez symbolu RL.

No niestety tylko jedno "ale" oznacza niezastosowanie się do przepisów, więc po co je sprawdzać... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Moim zdaniem takie rozwiązanie jest bez sensu, bo co zyskujesz? Tylko żarówki od pozycyjnych z przodu i ośw. rejestracji? No może jeszcze pozycyjne z tyłu jak będą odłączane w dzień, ale moim zdaniem to akurat jest bez sensu przerabiać, jeśli zdecydowana większość samochodów na drogach przyzwyczaiła wzrok (coś jedzie przede mną -jest oświetlone).

Niestety najczęściej wymienia się żarówki h7 od mijania czy długich, więc zakładając nawet 30% z 55W x2 to 33W.

Przykładowe światła dzienne Phillips zużywają 2x7 W, czyli ponad 2 razy mniej.
Stary 20-08-2014, 10:57   #59
taxidriver

Model: Galaxy, Santa Fe
Silnik: AUY, D4EB - 2.2 16V R4 CRDi
Rocznik: 2001, 2008

Cytat:
Człowieku ja tego przepisu szukałem prawie 5 lat temu więc pewnie trochę zmian wpadło,
to po co piszesz głupoty w 2014 roku i zaśmiecasz temat....
jak masz wyżej napisane nie ma to sensu a u nas nie można jeździć na światłach skandynawskich....
taxidriver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2014, 15:46   #60
Jarek G.

Imię: Ja
Model: Galaxy Mk2 Trend, Mk3 Titanium
Silnik: 1,9 TDI, 2,0 TDCi
Rocznik: 2001, 2009

Cytat:
Napisał taxidriver Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
płacisz jak za rowery na klapie lub haku.....
a co masz na myśli?
Jarek G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania