Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-11-2013, 10:43   #51
kaczy87
ford::amateur

Model: Focus MK1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

reduktor jest wpięty w układ chłodzenia ale szeregowo więc tylko tyle że odbiera trochę ciepła nic poza tym. No i przez ponad 4tys. km na gazie było w porządku. Właśnie odpowietrzyłem układ i dziś prawdopodobnie sprawdzę czy to miało znaczenie.

kaczy87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2013, 11:33   #52
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

szeregowo rozumiem ze plyn plynie najpierw przez reduktor a pozniej nagrzewnice
a nie ze przez reduktor i nagrzewnice jednoczesnie? (bo nie ktorzy myla pojecia)

jesli tak to reduktor wpiety poprawnie...i nie powinien zakłócać ukladu chlodzenia.

zastanawiam sie czy nie macie wlasnie problemu z jakims zapowietrzaniem sie ukladu...
bo duzo tez tych przypadków w waszym silniku z odpowietrzaniem silnika.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2013, 16:13   #53
kaczy87

reduktor wpięty jak mówisz czyli prawidłowo, pracowałem w branży lpg i widziałem wiele montaży i zapewniam że mój jest zrobiony prawidłowo. Właśnie jestem po jeździe około 1,5h , 30km w mieście i 30km ekpresówka niestety prędkości 120-140 ze względu na ruch nie dało się poprostu więcej ale temperatura jaką osiągnąłem wyniosła maksymalnie 106(wskazanie na liczniku w trybie testowym) no i problem ze wzrastaniem temperatury nie wystąpił. Być może zbieg okoliczności lub odpowietrzanie pomogło.
Odpowietrzanie:
1.Ogrzewanie na czerwoną kropkę.
2.Odkrecenie korka od zbiorniczka wyrównawczego.
3.Odpalenie silnika i czekanie/gazowanie aż do załączenia wentylatora, niestety nie osiągnąlem takiej temperatury aby się włączył mimo gazowania itd.(być może na postoju w takiej temperaturze(10stC) otoczenia nie możliwe) temperatura w trybie testowym maks 92-94 stopnie. Napewno podniósł się poziom płynu w zbiorniczku ponad maksimum czyli zachowanie prawidłowe.
4. Zakręcenie zbiorniczka , chwila później zgaszenie auta.
Jeżeli po jakimś czasie się sytuacja powtórzy i znów odpowietrzanie pomoże moim zdaniem nie domaga korek od zbiorniczka który jest odpowiedzialny za odpowietrzanie układu.
Dla potwierdzenia niech ktoś u siebie sprawdzi ten sposób, być może po wymianie termostatu itd gdzieś w układzie jest powietrze i korek sam sobie z nim nie radzi.
Stary 15-11-2013, 17:10   #54
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał kaczy87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Być może zbieg okoliczności lub odpowietrzanie pomogło.
Daj znać po kolejnych testach czy ustało. Ja u siebie odpowietrzałem osobiście, dodatkowo trzech mechaników robiło to samo + robiłem tak jak zaleca serwisówka forda, tj. zalewanie płynu od strony nagrzewnicy, nie wiem co to może dać ale tak też robiłem i nic to nie dało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał kaczy87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowietrzanie:
1.Ogrzewanie na czerwoną kropkę.
Może czegoś nie wiem ale płyn przez nagrzewnicę płynie ciągle, włączenie grzania to tylko zabawa z klapkami kierującymi powietrze na nagrzewnicę, więc ten punkt nie ma chyba znaczenia dla odpowietrzania (przynajmniej w tych autach, w polonezie było inaczej ; )

A jak u ciebie z temperaturą chłodnicy i węży? Sprawdzałeś na postoju i tuż po zatrzymaniu gdy nastąpiło to niby przegrzanie?
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2013, 20:46   #55
kaczy87

Przy niby przegrzaniu nie macałem przewodów, tylko zerknąłem w zbiorniczek bo wiem z doświadczenia że jak temperatura dochodzi do czerwonego to w zbiorniczku aż się bulboniGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. raz rozsypał mi się napinacz i wywalilo pasek więc pompa nie ganiała wody no i był to moment jak się zagotowała więc w tym przypadku pompa na 100%odpada. Teraz pomacałem przewody przy odpowietrzaniu no i tak dziwnie bo góra chłodnicy była ciepła a dól i dolny przewod nie. Następnym razem sprawdze po trasie. No ale woda musi mieć przepływ może słaby ale wtedy jak by się zagrzała to by się jej nie ochłodziło w 30s przez odjecie troche gazuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko ogrzewanie maks i zwolnienie do 50km/h.
Tak na marginesie zdaje mi się że to jakaś głupotaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I nie liczni pewnie znają odpowiedź skoro u kilku osób to wystąpiło to napewno jest nas więcej. No ale niestety nikt nie podzielił się swoją wiedzą. Ja mam nową pompę. Ty masz termostat więc w układzie chłodzenia dużo nie zostałoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja obstawiam albo korek albo coś z elektrykąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie zdziwię sięjak będzie wina np regulatora napięcia w alternatorze który przy jakiś prędkościach obrotowych alternatora robi psikusy i przeklamuje odczyty z czujnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kaczy87 ; 15-11-2013 o 20:52
Stary 16-11-2013, 08:27   #56
dolorek

Cytat:
...jak by się zagrzała to by się jej nie ochłodziło w 30s przez odjecie troche gazuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko ogrzewanie maks i zwolnienie do 50km/h.
Już to pisałem w tym wątku ale jeszcze raz przybliżę. Woda wcale nie zmienia temp o 10 czy 20 stopni. Wskaźnik na desce jest dla zwykłego użytkownika, którego gów** interesuje jak działa silnik. On ma mieć tylko informację: silnik nagrzewa się, silnik ma dobrą temp, silnik ma złą temp. Tę funkcję wskaźnik spełnia poprawnie, wskazówka w pionie jest dla szerokiego zakresu temp. - górna jakieś 106 stopni, dolna nie pamiętam, 60-70? Dla Kowalskiego to oznacza, że silnik nagrzany i można cisnąć. Wejście na czerwone pole to info, że coś nie tak i jedź do serwisu, nie oznacza że nagle temp wzrosła o kilkanaście stopni. Sprawdzałem wskazaniami z softu po podłączeniu się interfejsem. W czasie przegrzania napięcie z czujnika zmienia się niewiele i zmiana ta jest liniowa. Po prostu komputer interpretuje to że już za ciepło. Czemu w trybie serwisowym pokazuje jednak nagle jakieś 120 stopni - tego nie wiem. Nie wiem też czemu gdy silnik zimny a temp. zewnętrzna na plusie, to w trybie serwisowym pokazuje kilka stopni na minusie (sprawdzane na dwóch czujnikach) - prosiłem o potwierdzenie czy inni mają tak samo ale jakoś bez odzewu....
O ile dobrze pamiętam, czytałem gdzieś na forum że w mk2 chyba diesel jak się przegrzewa to w serwisowym wskazuje jeszcze jakieś większe temp, 150-170 stopni? Pisali, że ten model tak ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. choć oczywiście nie jest to temp. fizyczna.

Cytat:
Ja mam nową pompę. Ty masz termostat
Mam nową pompę i dwa nowe termostaty ale oba na niższą temp, nie mają z tyłu "blaszki" o której pisał mjprzem. Może w tym problem, zmienię na taki jak powinien być fabrycznie i zobaczę ale teraz zima i jakoś mnie to nie goni.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - na pewno dam jednak znać o efekcie.

Cytat:
Ja obstawiam albo korek albo coś z elektrykąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie zdziwię sięjak będzie wina np regulatora napięcia w alternatorze który przy jakiś prędkościach obrotowych alternatora robi psikusy i przeklamuje odczyty z czujnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może ale zimna chłodnica to już nie wina elektryki......
Stary 16-11-2013, 14:51   #57
kaczy87

Domyślnie Odp: Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał dolorek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem też czemu gdy silnik zimny a temp. zewnętrzna na plusie, to w trybie serwisowym pokazuje kilka stopni na minusie (sprawdzane na dwóch czujnikach) - prosiłem o potwierdzenie czy inni mają tak samo ale jakoś bez odzewu....
U mnie wskazuje temperaturę otoczenia napewno nie na minusie. Wczoraj było to jakieś 6-8 stopni.
Stary 16-11-2013, 20:36   #58
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Jeżeli po jakimś czasie się sytuacja powtórzy i znów odpowietrzanie pomoże moim zdaniem nie domaga korek od zbiorniczka który jest odpowiedzialny za odpowietrzanie układu.
tylko ze korek nie sluzy do odpowietrzania i ta procedura jest troche nie porawna bo poziom plynu podnosil sie niepotrzebnie w zbiorniczku-co oznacza ze plyn gotowal sie w silniku.

Nie macie odpowietrznika z silnika?
mozecie zrobic dokladne fotki waszego zbiorniczka wyrównawczego? bo nie chce mi sie szukac po instrukcjach a tam powinny byc odpowietrzniki..

ps. korek ma za zadanie nie dopuszczac do gotowania sie plynu-dlatego ma utrzymywac w ukladzie cisnienie do 1bara-nie wiecej aby nie rozsadzilo chlodnicy.
podniesienie o 1bar cisnienia zapewnie zwiekszenie temperatury wrzenia o okolo chyba nawet 10'C albo i wiecej-choc moge dokladnie nie pamietac.
dzieki temu silnik moze miec temperature 105'C a plyn nie powinien sie gotowac-bo jak zacznie sie gotowac to momentalni pogarsza sie chłodzenie.

Dobra sprawdziłem-macie 2 odpowietrzniki do zbiorniczka-a wiec
kaczy87
-jezeli po nagrzewaniu podnosil ci sie poziom w zbiorniczku-to oznacza ze prawdopodobnie odpowietrznik z silnika jest nie drozny.
uwaga- wezyku z odpowietrznika powinna znajdowac sie zwezka-ktora moze sie zatkac ale ktorej nie wolo usuwac!!! -radze to sprawdzic.

PS. taki cytat
WSKAZÓWKA: Obok świecy zapłonowej trzeciego cylindra znajduje się czujnik temperatury głowicy silnika (czujnik CHT), który mierzy temperaturę głowicy cylindrów bezpośrednio, a nie na podstawie temperatury środka chłodzącego. Przy zamontowaniu czujnik odkształca się trwale i po wymontowaniu nie może być ponownie wykorzystany.

Wiec tak jak napisał :
dolorek
chodzi o to ze skoki wskazowki nie jednoznacznie musza oznaczac adekwatne skoki temperatury plynu-natomiast glowica pod wiekszym obciazeniem znacznie szybko sie nagrzewa-bo jest wykonana z aluminium i wskaznik moze szybko reagowac-choc wiadomo ze jesli tego objawu nie bylo od nowosci-bo zapewne nie bylo-to moze to oznaczac kilka zblizajacych sie mozliwych problemów.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 16-11-2013 o 20:50
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2013, 23:12   #59
kaczy87

Nie wiem czy masz racje ale wszystkie auta jakie miałem po rozgrzaniu auta poziom w zbiorniczku wyrownawczym sie powiekszal. Nawet w serwisówkach było napisane zeby nie lac plynu pod korek bo wywali korkiem bo po zagrzaniu auta poziom sie zwieksza. Ze wzgledu na zwiekszajace sie cisnienie czy cos.

Pozatym ta chlodnica jest bardzo podejrzana. Zebym mial dobra na podmiane to bym sprawdzil czy przypadkiem to nie jej wina, bo kupywac nowa nie bardzo mam chec. Chociaz dzis ekspresowka lecialem 160-170 przez kilkanascie km i nic wskazowka stoi ja zamurowana.
Stary 17-11-2013, 10:23   #60
dolorek

Cytat:
Nie wiem czy masz racje ale wszystkie auta jakie miałem po rozgrzaniu auta poziom w zbiorniczku wyrownawczym sie powiekszal. Nawet w serwisówkach było napisane zeby nie lac plynu pod korek bo wywali korkiem bo po zagrzaniu auta poziom sie zwieksza. Ze wzgledu na zwiekszajace sie cisnienie czy cos.
Zgadzam się, choć mechanikiem nie jestem, no bo po to jest chyba ta poduszka powietrzna w zbiorniczku i korek z zaworem na odpowiednie ciśnienie, aby przy nagrzaniu płynu ciśnienie się utworzyło i póki nie przekroczy zadanej wartości to korek ma trzymać. Jako że powietrze bardziej ściśliwe to poziom płynu trochę się podniesie i wszystko jest ok. Jedyne co to ryzykowne jest odkręcanie korka przy mocno zagrzanym silniku bo wtedy płyn może zacząć się gotować, gdyż będzie wtedy pod ciśnieniem atmosferycznym.
Cytat:
Pozatym ta chlodnica jest bardzo podejrzana. Zebym mial dobra na podmiane to bym sprawdzil czy przypadkiem to nie jej wina, bo kupywac nowa nie bardzo mam chec. Chociaz dzis ekspresowka lecialem 160-170 przez kilkanascie km i nic wskazowka stoi ja zamurowana.
No i wtedy było się zatrzymać i podotykać chłodnicę. Na górze powinna być gorąca i schodząc w dół coraz chłodniejsza, dolny wąż może się wydawać nawet zimny/chłodny. Na forum ludzie miewali problemy z chłodnicą ale jak pisali było to zabrudzenie zewnętrzne, które utrudniało chłodzenie. O ile jednak dobrze pamiętam to pisali tak przy MK2.

Bump:
Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy zamontowaniu czujnik odkształca się trwale i po wymontowaniu nie może być ponownie wykorzystany.
Porobię trochę fotek gdyż trochę się z tym nie zgadzam
Odpowiedz

Zasady postowania