Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-03-2014, 19:34   #51
piotr MK4 2.5t
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK IV 2.5t
Silnik: 2.5 turbo benzyna z Volvo
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 2.5T nierówna praca silnika

źle doczytałeś mojego posta - autoryzowany serwis twierdzi że ten typ tak ma i mówi żeby się nie przejmować - mechanicy z poza serwisu autoryzowanego z zaprzyjaźnionych warsztatów sugerowali że w/w symptomy to może być coś poważnego

piotr MK4 2.5t jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2014, 20:15   #52
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Ok, w porządku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Można znowu powiedzieć jak to w ASO...

Sam jestem bardzo ciekawy gdzie jest przyczyna bo skoro jedne nie mają kompletnie żadnych objawów to nie pewno nie jest to "ten tym tak ma".
A może się okaże że usterka warta 100 zł i nie ma się co bać przy zakupie.
kocur jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2014, 12:46   #53
Du_poid
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Mam dwa pytania do kolegi piotr, jedno może trochę OT ale:

- o jakich akustycznych mankamentach piszesz, ja u siebie nic niepokojącego nie słyszę albo nie zwróciłem uwagi (co do opinii mechaników, bez żadnej diagnozy stwierdzili na słuch, że jest do du...?) ja przy okazji wymiany świec sprawdzałem kompresję i wyszło idealnie na każdym cylindrze, a to jest dla mnie bardzo ważny wyznacznik stanu silnika, przynajmniej serce jest zdroweGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., hamownia nie wykazała również żadnych błędów, więc poza lekkim szarpaniem i to TYLKO, napiszę jeszcze raz TYLKO na równej nawierzchni nie mam się co przyczepić.

- i czemu wymieniałeś rozrząd? ford zaleca 260 tyś km, wiem że to trochę wyśrubowane ale myślę, że 200 spokojnie można pociągnąć, a Ty już ledwo po 100??

A co do usterki też myślę, że jak już to znajdziemy, to zobaczymy szeroki uśmiech na twarzy.
Du_poid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2014, 15:14   #54
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm

Cytat:
Napisał Du_poid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ford zaleca 260 tyś km
Zaleca chyba przy 200tyś km wymianę rozrządu. Z tym, że ja też zmieniłem i to chyba przy 95tyś km, bo wtedy jakoś 5 lat mu mijało. Słabo wierzę, że pasek wytrzyma 200k nalotu albo 10 lat. Szczerze wątpię, żeby ford zwrócił koszt remontu jak pasek strzeli wcześniej.

Alecki miał chyba przygody z rozrządem przy przebiegu 60tyś km.
Stary 13-03-2014, 15:40   #55
Alecki

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

Tak, rozleciał mi się napinacz, dostaję gęsiej skórki na wspomnienie tamtej przygody:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2014, 15:56   #56
Du_poid
ford::advanced

Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

A na oryginalnych częściach czy dobrych zamiennikach?? I ile taka usługa w ASO??
Du_poid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2014, 16:02   #57
kordyl

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm

Płaciłem niecałego tysiaka za wymianę razem z pompą wody. Graty SKF.

ASO nawet nie pytałem.

Sorki za OT

Ostatnio edytowane przez kordyl ; 13-03-2014 o 16:06
kordyl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2014, 10:21   #58
vega
ford::average

Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Du_poid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ford zaleca 260 tyś km, wiem że to trochę wyśrubowane ale myślę, że 200 spokojnie można pociągnąć
Ja wymieniałem przy ok. 125 tys. km przebiegu. Stan paska już zaczynał był niepokojący, a ponieważ wolę dmuchać na zimne, to zdecydowałem się na wymianę.
vega jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2014, 20:19   #59
piotr MK4 2.5t
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK IV 2.5t
Silnik: 2.5 turbo benzyna z Volvo

Witam, zmieniłem dwa dni temu paliwo na v power i v power racing na SHELLU pomogło - problem praktycznie zniknął - przez prawie rok tankowałem tylko na dużych stacjach orlen i bp tylko 98 - zrobiłem na tym paliwie około 10000 km - widocznie marne to paliwo
Samochód przyjechał z francji i na początku lałem tylko V power i V power raicing na SHELL (paliwo zaplombowane przyjeżdża z Niemiec) - nie miałem problemów - nasz samochód posiada czujnik spalania stukowego wrażliwy na jakość paliwa - nie wiedziałem tylko że aż tak - przetestujcie - może okazać się że rozwiąże to wasze nie wyjaśnione problemy - napiszcie czy i u was pomogło - wyjeździjcie wcześniej stare paliwo. Efekt będzie praktycznie od razu widoczny - ale dajcie mu ze dwa dni by wypłukało stare paliwo.
piotr MK4 2.5t jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2014, 20:49   #60
Alecki

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

....chmm, to by wyjaśniało mój przypadek, że jak jeżdżę w trasie to nie drży - tankuję na innych stacjach niż kiedy jestem w domu. Z drugiej strony silnikiem zaczęło rzucać nagle - pamiętam ten dzień, nazajutrz sprawdzałem cewki.
Czyżby czujnik się sypnął?
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
szarpanie silnika , turbina , turbo

Zasady postowania