![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::average
![]() Imię: Kamil
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Dodam jeszcze , ze przy gwałtownym dodaniu gazu strzasznie mocno dymi na czarno.
Korektor wymieniłem ostatnio bo mi przepuszczał paliwo a akurat miałem drugi nowy. Przed/po wymianie to samo. |
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
To jeszcze warto by sprawdzić czy on w ogóle działa.
Ten silnik powinien obejrzeć jakiś kumaty pompiarz/mechanik od diesli.
|
|
|
#53 |
|
|
Na dniach pójdzie na serwis , poza tym :
Silnik przestał dymic na czarno , lekko białym dymem zajeżdza na zimnym , po 2 wystarczy lekko popuscic srube ta 17 na górze pompy ,ale tak żeby paliwo nie leciało to silnik zaczyna 2x szybciej krecić . Także magia . |
|
|
|
|
|
#54 |
|
|
Mechanik stwierdził ,ze pompa dobra , wkład filtra zmieniony , paliwo ładnie zaciąga , nie łapie pęcherzy powietrza , świece grzeją a auto nie pali.
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Wtryski dobre? Rozrząd dobrze ustawiony? Kąt wyprzedzenia wtrysku? Jakie ciśnienie sprężania?
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
|
Jak sie pytałem gościa to niby spręzanie jest w porządku , wtryski też sprawdzał. Z tego co widzę to mogę powiedzieć : Łapie/zapala jak mu psikne plakiem w filtr , i pompa wtryskowa jakby zaciąga paliwo przez filtr tylko jak zapali silnik . A świece podobno też grzeją. Nw może zmienie mechanika.
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
|
Podobno grzeją? Z jedną spaloną jeszcze odpali z dwoma to już ma problem a z trzema spalonymi to już jest dramat. Odkręca się przewód zasilający i każdą ze świec kolejno się sprawdza omomierzem lub wykręca się każdą i podłącza do aku i patrzy jak żarzą i czy w ogóle żarzą.
Ostatnio edytowane przez Tvvardy ; 30-01-2015 o 20:04 |
|
|
|
|
|
#58 |
|
|
Świece grzeją wszystkie 4 , sprawdziłem jak mówiłeś. W dodatku cofało mi się paliwo do baku , wstawiłem tam zwrotny przed filtrem bo stary przepuszczał w 2 strony , rozebrałem i złożyłem jeszcze raz filtr paliwa , problem był z uszczelką , teraz już powietrza praktycznie nie ma . Dzisiaj rano temp. ok 0st. i auto zapaliło w około 25sekund , z czego przez 20 obroty nie wchodził powyżej 100 według licznika. Akumulator jest wyjechany , nawet na ''kablach '' kręcił średnio , według mnie w tej temperaturze powinien szybciej palić . Jak zapali to już na dotyk zaś, i równo pracuje, ale podczas zapalania silnik sie mocno trzęsie.
I jeszcze jedno , stary olej może mieć jakiś związek z cięzkim paleniem ? |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
|
Cytat:
Koło pasowe na pompie tak wygląda, luzuje się te trzy śruby i obraca się wałek pompy w przeciwną stronę niż wskazówki zegara mniej więcej w takie położenie jak na zdjęciu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I powinniśmy uzyskać coś takiego żeby kąt żądany i zmierzony był równy i nie był za duży [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tak nie powinno być [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Tvvardy ; 31-01-2015 o 19:52 |
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
|
Korektor tryka. Dużo jest roboty żeby dostać się do tego koła pasowego ? I to się obraca wałek pompy czy koło pasowe w końcu bo różnie piszą.
|
|
|
|