Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-08-2015, 23:57   #51
wtomeks
Zablokowany

Imię: Tomek
Model: Scorpio;Ka
Silnik: 2.0/1.3
Rocznik: 1994/2001
Domyślnie Odp: 1.5EB metaliczny lub dzwoniący dźwięk silnika

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak w nowym samochodzie, przy uruchamianiu po nocy, na zimno, jest metaliczny dżwiek silnika, to z czasm, w miarę dalszej eksploatacji, może być tylko gorzej. Ja myślę, że dżwiek ten bierze się z lużno spasowanych elementów silnika, lub niedokładnego, byle jakiego montażu.
Obecnie, przy tak wysokich temperaturach, również gorący olej, po skończonej jeżdzie poprzedniego dnia, nie ostygnie do niższej temperatury, niż otoczenia. Przez noc bardzo dokładnie cały olej ścieknie do miski olejowej. W zimę, lub jesienia, przy niskich temperaturach pierwsze podanie gęstego oleju przy rozruchu, od razu eliminuje, kasuje luzy, i nie ma dżwięku metalicznego. Obecnie podawany olej przez pompę nie kasuje luzów, do momentu nagrzania się elementów ruchomych, i pod wpływem rozszerzalności cieplnej metalu powoduje to, że na gorącym silniku, nie słychac, lub są mniejsze te metaliczne stuki.
Nabijasz te posty pisząc takie brednie że głowa boli. Tak tłoki mają luz po 1 cm i obijają się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ahahha

Silnik nabije ciśnienie to kasuje luzy hahahahaha

Tak z ciekawości zapytam 1.5 EB ma rozrząd na łancuchu czy pasku?

wtomeks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2015, 10:36   #52
poik
ford::average

Imię: Aleksander
Model: MK3 FL
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2015

Hehe no tłoki dzwonią jak szalone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1.5 ma pasek pracujący w oleju.
poik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2015, 23:20   #53
wtomeks
Zablokowany

Imię: Tomek
Model: Scorpio;Ka
Silnik: 2.0/1.3
Rocznik: 1994/2001

Napewno coś dzwoni w silniku czy jakieś osłony itp itd??

Dla świętego spokoju postawiłbym auto do znanego mechanika aby auto odstało noc i przy odpaleniu sprawdził cisnienie oleju. Jakie jest.

Silniki dohc kiedyś w fordach miały taką przypadłość że wykręca się zaworek na pompie oleju i przy odpalaniu jest niskie cisnienie.
wtomeks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2015, 12:54   #54
azitoshi

Imię: Michał
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 EcoBoost

Ciężko wyczuć jak dla mnie to coś z kolektorami, tak mi też coś wspomniano w serwisie, ale koledze wcześniej powiedziano że to jakiś zawór w turbinie. Na anglo-języcznym forum piszą że to "actuator bar that connects to the wastegate", nie wiem co to jest i jak to przetłumaczyć (doczytałem że to chyba właśnie jakiś zawór w turbinie). A najświeższe doniesienia mówią że to pompa paliwa, ponoć po jej odpięciu brzęczenie ustępuje - to mnie trochę zdziwiło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez azitoshi ; 17-08-2015 o 15:00
azitoshi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2015, 10:14   #55
leszeg

Model: Focus Titanium Candy Red :)
Silnik: 1,5 EcoBoost

przed sklepem zaparkował nowy Fokus. Poczekałem jak kierowca zrobi zakupy i ruszy. Była to benzyna ale nie wiem jaki silnik. Zabrzęczało jak śrubki w puszcze. Ciekawe czy to to ?
leszeg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2015, 13:02   #56
azitoshi

Dokładnie ten dźwięk, to już wiesz jaki ma silnik 1.5EB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w 1.0/1.6 to nie występuje. I co ładnie brzmiało ?
Stary 18-08-2015, 13:30   #57
mskgs
ford::advanced

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -

Ja mam 1.0 EB w Fiescie i też coś dziwnie głośno brzęczy przez chwilę po uruchomieniu, po chwili ustaje. W ogóle to moim zdaniem tam co chwilę jakiś osprzęt brzęczy i średnio to pasuje do benzyny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mskgs ; 18-08-2015 o 13:37
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2015, 13:37   #58
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

skrzyknijcie się, oddajcie te auta producentowi jak to zrobicie na masową skalę to się utopi we własnym g***nie.
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2015, 13:55   #59
azitoshi

mskgs - jak ustaje to problemu praktycznie nie ma, u mnie podczas jazdy jest to cały czas jak tylko silnik schodzi z obrotów nowe auto pięknie wygląda a jak Cię mija to masz wrażenie że się rozsypuje.
Fulara - moim celem jest właśnie zebrać jak najwięcej osób, którym to przeszkadza i zacząć coś działać w fordzie.
Stary 19-08-2015, 09:46   #60
muszka19
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Ford Focus
Silnik: 1,5 ecoboost

Hej azitoshi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mam ten sam problem lub raczej ten sam odglos. Mozemy sie gdzies umowic w KRK i to porownac. Osobiscie sadze ze to jest jakis problem z zaworem upustowym od turbiny i z silnikiem nie ma to nic wspolnego. U mnie to wystepuje od nowosci i jest caly czas takie samo ani sie nie poprawia ani nie pogarsza.
muszka19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania