![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marek
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
|
cześć wszystkim, jestem nowicjuszem, więc jeśli robię coś nie tak, to zaraz mnie poprawcie.
szukam pomocy z zakresu instalacji LPG do mojego Forda Mondeo MK4 2.0 (rok 2007). chciałbym założyć dość przystępną cenowo instalację, natomiast najważniejsza jest dla mnie gwarancja i serwis. Poleci mi ktoś coś? |
|
|
|
|
|
#52 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 03-10-2004
Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
|
Najważniejsze dla Ciebie powinno być wybranie właściwego gazownika, oszczędzać będziesz później przy dystrybutorze gazu.
Jak założysz tanio (słabo) to potem to z górką nadpłacisz na poprawianie i ewentualne usterki ( nawet silnika) |
|
|
|
|
|
#53 |
|
|
Tak, ale zanim do tego przejdę chciałbym pogadać bardziej o temacie samych instalacji, a potem przejść do sprawy gazownika.
jaką masz / macie opinię o lubryfikacji? podobno dużo daje jeśli chodzi o ochronę zaworów i gniazd przed zużyciem |
|
|
|
|
|
#54 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
daje tyle co umarłemu kadzidło, często więcej szkody niż pożytku.
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
|
dlaczego szkody? chyba lepiej, żeby coś było smarowane niż nie. czytałem w kilku miejscach, że jest potrzebna i generalnie mechanicy/gazownicy zalecają. chyba lepiej wydać te 300zł na lubryfikacje niż potem szukać nowej głowicy. nie ma co komplikować i lepiej dmuchać na zimne
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Weź trochę pomyśl - jak niby mają być smarowane zawory wydechowe ( bo te są najbardziej obciążone termicznie ) poprzez podawanie jakiegoś gluta w kolektor SSĄCY.
Poszukaj sobie zdjęć wnętrza kolektora i komór spalania oraz kanałów dolotowych w silnikach gdzie ten bzdet marketingowy był stosowany. Oczywiście możesz wierzyć bełkotaniu bez pokrycia "gazowników" i zamontować - tylko dziwne, że szukasz oszczędności, a chcesz wywalić 300 pln na jakieś voodoo czary Dołóż te 300 na porządne komponenty, konkretny montaż i właściwe wystrojenie. |
|
|
|
|
|
#57 |
|
|
tak, ale jeśli faktycznie taki zabieg działa, to lepiej dołożyć trochę kasy niż poźniej wkładać dużo więcej w remonty.
a jeśli chodzi o kwestię przystosowania tego motoru pod lpg, to powinienem zrobić/wymienić jakieś szczególne rzeczy? |
|
|
|
|
|
#58 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Jeśli świece i przewody WN dawno nie były wymieniane, to zapewne na gazie dość szybko dadzą o sobie znać.
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Karolina
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
|
Koniecznie przed montażem wymień śiece, przewody i zrób generalny przegląd auta pod kątem wszelkich możliwych problemów, bo w tym Mondeo każdy problem z autem przy LPG może się źle skończyć
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Jak zmieniał świece niedawno, to bez sensu wymieniać - kwestia weryfikacji.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|