Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-09-2024, 20:56   #51
aku0711
ford::amateur

Imię: Robert
Model: mk5
Silnik: 2.0 diesel 150 KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Montaż haka - jak to robi serwis

Witam kolegów.
Mam wielką prośbę,czy ktoś dysponuje instrukcją podłączenia haka elektrycznego do mondeo mk5 kombi. Hak DS7J-19J203-BE typ 503 z dopasowaną wiązką ( Komplet zdemontowany z uszkodzonego samochodu )
Pozdrawiam

aku0711 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2025, 21:55   #52
benykuleczka1
ford::advanced

Imię: Dominik
Model: kuga 3/mondeo mk5FL A8
Silnik: 2.5 hybryda/2.0 tdci 150@190
Rocznik: 2023/2020

Gryzę temat haka. Chciałbym założyć hak odpinany wraz z oryginalną wiązką. O ile sam hak to hak i nie ma co dywagować o tyle chciałbym się upewnić co do elektryki a raczej co potrzeba. Auto mondeo mk5 5 drzwi, brak tzw przygotowania do montażu haka. Na stronie z akcesoriami do forda można znaleźć wykaz części i tak, potrzeba: Zestaw elektryczny do haka holowniczego Złącze 13-stykowe - 2393062, Moduł haka do przyczepy - 2270699. Czy to już wystarczy, czy jeszcze potrzeba: Zestaw adaptacyjny do haka holowniczego - 2290171. Nie bardzo wiem do czego byłoby to ostatnie. Może ktoś montował i ma instrukcje, zdjęcia ect, żebym mógł bliżej zapoznać się z tematem. Co i gdzie poprowadzić, gdzie zamontować moduł, jak to spiąć z autem. Chce zrobić oryginalną instalację, nie interesują mnie "inne firmy". Może ktoś kto ma dostęp do dokumentacji z serwisu www forda, mógłby się podzielićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
benykuleczka1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2025, 08:20   #53
Bynek
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: Było 2004,2010,jest 2015

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Tu masz wszystko rozpisane co trzeba.
Bynek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2025, 21:19   #54
benykuleczka1
ford::advanced

Imię: Dominik
Model: kuga 3/mondeo mk5FL A8
Silnik: 2.5 hybryda/2.0 tdci 150@190
Rocznik: 2023/2020

Cytat:
Napisał Bynek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Tu masz wszystko rozpisane co trzeba.
Fajny opis, tyle, że to raczej dla haka elektrycznego a ja pytam o wypinany. Właściwie to nawet nie to jest istotne czy wypinany, ale pytam o elektrykę a właściwie to o wiązkę 2290171, nie wiem kiedy jest wymagana. Wiązka 2393062 i moduł 2270699 to rozumiem, że ma być, no ale to wszystko trzeba jeszcze spiąć z autem, bo przecież nie może być w powietrzu.
Wiązka 2393062 ma 4 wtyki, moduł 3 gniazda, zatem jedno z wiązki musi być podpięte do instalacji w aucie. No właśnie, jest w aucie ta wtyczka wyprowadzona?
Może kolega Tadeusz zapodałby taką rozpiskę jakiej ja szukam?

Ostatnio edytowane przez benykuleczka1 ; 19-06-2025 o 21:31
benykuleczka1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2025, 09:58   #55
Bynek
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: Było 2004,2010,jest 2015

U mnie wszystkie wtyczki były wyprowadzone chyba w lewym boczku w bagażniku.
Bynek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2025, 09:50   #56
Aroag
ford::beginner

Imię: Arek
Model: Focus
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

Witam wszystkich.
Zakupiłem hak elektryczny DS7J-19J203-BC z.kompletem sterowników i wiązkami - gotowiec.
Moduly:
DG9T-19H378-DG i DS7J-14F546-AF.
Pomijając konfigurację innych modułów, mam pytanie czy po podłączeniu instalacji ten hak powinien sie rokładać i składać po dwukrotnym naciśnięciu przycisku? U mnie niestety tak się nie dzieje.
Po podłączeniu forscana wywala błąd brzęczyka (wypiąłem bo denerwował) oraz błąd czujnik halla A ( B1A91:1C-2F).
Ponadto odczyt z fordcana dla TRM:
Nr części i poziom kalibracji DG9T-19H517-AH
strategia DG9T-14C280-AJ
kalibracja DG9T-14C281-AJ..
Czy może poprostu kupiłem uszkodzony zestaw?
Po dwukrotnym naciśnięciu przycisku hak cos probuje słychać silnik ale nie daje rady wsylunac haka i po chwili sie rozłącza.
Jakieś wskazówki, odpowiedzi - będę wdzięczny.
Aroag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2025, 11:24   #57
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał Aroag Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
błąd czujnik halla A
Poszukaj o tym tematów, to chyba częsty problem haków.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2025, 13:15   #58
Aroag
ford::beginner

Imię: Arek
Model: Focus
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

Sporo o tym czytałem - nie lutowowałem jeszcze złącza, tego mniejszego modułu.
U minie problem jest taki, że hak się teraz rozłaoży, ale i tak jest komunikat: "Hak kolowniczy odblokowany Holowanie zabronione Patrz instrukcja obsługi". Po naciśnieńciu 2x przycisku hak zaczyna sie chować dochodzi do pozycji zamkniętej silnik cały czas kręci aż są opory, po czym wraca do haka otwartego i kęci też do oporu zostawiąjąc hak wypuszczony.Hak wygląda na zablokwany - naciakając na kule haka ani nie drgnie.
nie mniej komunikat na zegarach jak wyżej (nie było jeszcze nic w modułach kodowane) i sygnały dźwiękowe i doda w przycisku - "UWAGA: Ostrzegawczy sygnał akustyczny (PIP, PIP, PIP, PIP...) i migająca dioda ostrzegawcza LED znajdująca się na przycisku
zwalniającym (oba sygnały ostrzegawcze włączają się na 30 s z taką samą częstotliwością) sygnalizuje usterkę chowanego haka holowniczego, instalacji ele
ktrycznej lub usterkę w module. Sprawdź pod kątem możliwych przyczyn i napraw w razie potrzeby" czyli uszkodzone moze być wszystko.
do tego ten bład halla, czy ten czujnik Halla jest w silniku - trzy środkowe przewody? Dwa zewnętrzne wiadomo silnik.
Krańcowki w części mechanicznej haka sprawdzone i są sprawne.
czy ten czujnik halla zlicza obroty silnika i zapamiętuje na ich podsatwie stan haka - wysunięty/złożony?
Jedna z krańcówej jest aktywowana przez trzpień w pozyciach skrajnych (więc z niej nie ma informacji szczegółowej która jest pozycja), drugiej krańcówki nie rozpracowałęm, ale wygląda jak by miała właśnie coś wspólnego z blokowaniem jednak pewości nie mam.
Aroag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania