Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-07-2019, 21:18   #51
stary1977mj
ford::average

Imię: max
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2,0 Tdci 180KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: wymiana audio, wymiana nagłośnienia

Ile chcesz na to przeznaczyć?

stary1977mj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2019, 22:55   #52
Uniu
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Focus MkII
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Witam,

tu się mogę przydać na forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po pierwsze, wsadzanie audio tylu głośniki (powiedzmy na sam przód za 400PLN) mija się z celem. Fordowskie nagłośnienie naprawdę robi robotę.

jeśli chcesz zainstalować dodatkowy wzmacniacz to po pierwsze, czeka Cię dość spory re-cabling w audie. Przewody muszą iść z radia (najlepiej sygnał AUX) do wzmacniacza - czyli pewnie do bagażnika a potem z powrotem do drzwi. Jeśli chcesz to zrobić sam to powiem że to robota na kilka ładnych wieczorów o ile będziesz przygotowany w materiał, dochodzi jeszcze sprawa zasilania wzmacniacza.

Moim zdaniem takie przeróbki warto zlecić firmą, które się tym zajmują. Jeśli zaczynasz od "Wyczytałem coś o wzmacniaczach 4 kanałowych" to długa droga przed Tobą, ale szczerze życzę powodzenia bo efekty mogą powalić.

Reasumująć, najlepszym rozwiązaniem na początek jest zakup wzmacniacza 4 kanałowego o podłączenie - tylko broń boże żadnej tuby - subwoofera. Różnica jest zasadnicza.

Jak będziesz zainteresowany mogę Cię przeprowadzić przez ten proceder Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uniu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2019, 15:28   #53
Szogi82

Model: smax
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2007

właśnie jestem w trakcie zmiany nagłośnienia z oem na inne..
-zacząłem od eunavi(spoko zestaw głośnomówiący,mp3,internet)duży minus jak dla mnie jakość dźwięku-mnie nie zadowala-ale dopiero będę pewny jak podłączę inne radio i zobaczę czy jest różnica i jak wielka...
-z przodu zmieniłem głośniki
-z tyłu wpadły sony premium
-wygłuszenie 4xdrzwi
-czekam na montaż subwoofera aktywnego ground zero(nie chciałem prawdziwego,ponieważ muszę mieć cały bagażnik i trochę z ciekawości jak to będzie grałoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na razie bez subwoofera brak mi niskich tonów i środka..dźwięk mimo wszystko nie jest taki miękki tylko trochę spłaszczony...
ale jest lepiej niż na oem. dużo daje wygłuszenie,mam auto przedliftowe i jakość wykonania jest na niskim poziomie-trzeba przyznaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ktoś wie jak najlepiej przeciągnąć kable do wzmacniacza z akumulatora do kabiny???bo walczę z tym..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szogi82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2019, 18:03   #54
karel86

Silnik: 2.5t
Rocznik: 2006

Jak zdemontujesz schowek to za nim będzie wiązka, ktora przechodzi do komory silnika tamtędy można spokojnie przeciągnąć zasilanie

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
karel86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2019, 23:21   #55
Szogi82

Silnik: 2,5T
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał karel86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak zdemontujesz schowek to za nim będzie wiązka, ktora przechodzi do komory silnika tamtędy można spokojnie przeciągnąć zasilanie

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
dziękuję bardzo za pomocGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szogi82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2019, 09:52   #56
slav-kiler
ford::advanced

Imię: Sławek
Model: Fusion Energi Titanium
Silnik: Plug-In Hybrid 188km
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Wymiana głośników

U mnie nie było instalacji pod schowkiem na głośnik centralny. A w zasadzie sa 2 rodzaje głośników , z 1 i 2 głośnikami pod maskownicą.
slav-kiler jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2020, 20:28   #57
lukasz43

Imię: Łukasz
Model: S max
Silnik: 2.0tdci

Witam znowu pisze w starym temacie ale może ktoś kto będzie szukał znajdzie i mu pomoże w wyborze. Ja w swoim s maxie zacząłem od wymiany radia. W pierwszej kolejności założyłem jakiegoś chińczyka z dotykowym ekranem ale szybko zrezygnowałem z tego rozwiązania bo jednak chińskie ekrany mają chyba taka grafikę i wyświetlacze że nawet przyciemnione nocą przeszkadzały. Co do jakości dźwięku lepiej niż na orginalne ale bez fajerwerków. Zdecydowałem się więc na radio Pioneer fh x730bt. Ładnie wygląda i podświetlenie można dostosować pod deskę. Dźwięk już lepszy jak na chińczyku ale dalej dla mnie za mało. Wyciszyłem drzwi. Za malo. Zacząłem więc szukać po internetach i zdecydowałem się na głośniki focal które miały bardzo dobre opinie. Po ich założeniu poprostu mnie mało nie rozniosło jak usłyszałem ta wychwalana jakość dźwięku. Jak bym nie ustawiał korektor w radiu tak nic nie pomogło. Taka kicha że nawet bym się nie spodziewał autentycznie jak dla mnie grały lepiej stare papierowe orginalny od tych które za parę płaciłem 300zl. Następny wybór eksperyment sinislife czy coś takiego też nie tanie głośniki z magnesem neodymowy m ale efekt do przewidzenia bo głośniki pod większą moc i raczej pod wzmacniacz. Próbując dalej wygrzebałem z piwnicy jakieś stare alphard z mega dużym magnesem ale zmieściły się i tu mile zaskoczenie stary chiński shit grały naprawdę ok. Ale to wciąż było mało. Ostatnie założyłem głośniki dedykowane do forda z niebieskimi membranami 25w stosowane w premium sound, ja akurat mam z forda ligi MK2. Pasują idealnie bez żadnych przeróbek kosztowały mnie niecałe 100 zł za 4 sztuki i to jest to czego szukałem grają czysto głośno wyraźnie i głębokim basem. Dla kogoś kto nie lubi kiedy trzęsie się mu całą buda naprawdę nie ma potrzeby stosowania subwoofera. Dołożyłem tylko jeszcze dwa wysokotonowe z przodu od VW golfa które grają o wiele lepiej. Gdybym odrazu wiedział że taki zestaw się sprawdzi zaoszczędził bym dużo czasu nerwów i jak widać pieniędzy. A i jeszcze podłączając poprzednie głośniki ich kiepska jakość dźwięku napewno nie wynikała z złego podłączenia faz bo brałem to pod uwagę i odwracałem bieguny efekt był jeszcze gorszy.
lukasz43 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2020, 23:38   #58
GTS23

Imię: Paweł
Model: S-Max MK2
Silnik: 2.0 tdci 180
Rocznik: 2015

A czy głośniki z mk2 pasują? Pytam, bo wyglądają bardzo podobnie, a rocznikowo to zawsze byłaby różnica na plus. Myślę o wymianie papierowych na ori niebieskie.
GTS23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2020, 18:04   #59
CHARONSKI

Imię: krzysztof
Model: FORD FOCUS mk3
Silnik: 1,5tdci 134Km 360Nm
Rocznik: 2017

Również wymieniłem glosniki w tylnych drzwiach(na ten moment tylko lewe tylne)na niebieskie 2om 25W od focusa mk3 ST i dołożyłem w te drzwi wzmacniacz impulsowy klasy D na TPA 3116(poprzez konwerter hi-low)-po krotce bas dynamiczny,selektywny,precyzyjny ,nie ciągnący się jak w focusie mk4 na Bang OlufsenGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ps.same glosniki niebieskie, jak założysz, zamiast papierowych ,grają dużo gorzej, dopiero po dodaniu dodatkowego wzmacniacza wymiatająGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.

Ostatnio edytowane przez CHARONSKI ; 21-01-2020 o 18:57
CHARONSKI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2020, 19:23   #60
Draculescu

Model: Focus
Silnik: 1.6 vti

Charonski możesz podać konkretny model tego wzmacniacza, szukanie po scalaku może być dla "lajkonika" utrudnione Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Draculescu ; 21-01-2020 o 19:38
Draculescu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania