Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-07-2017, 12:38   #51
a4tech
ford::advanced

Imię: Pawel
Model: 3.0EB
Silnik: 1x 3.0 EB + 2x Elektryczny
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Wymiana standardowego radia na nawigację fabryczną Sync2/Sync3

Skutek jest taki sam jak montaż poliftowego licznika dlatego też zmieniłem PAM.

Stary 26-09-2017, 11:52   #52
adamek2828

Imię: Adam
Model: Focus mk3 lift mondeo mk4 lift
Silnik: 1.5tdci 95kM 1.6 115KM
Rocznik: 2018 2013

Pnic

Ostatnio edytowane przez adamek2828 ; 27-11-2017 o 14:48
adamek2828 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2017, 12:06   #53
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał adamek2828 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podłaczyłem synca 2 i nie działa mi tylko mikrofon.
Wcześniej był sync 1.
pewno dlatego że mikrofon w jednym sync jest na pinach 5 i 6, a w drugim 12 i 13

Cytat:
Napisał adamek2828 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przyciski w kierownicy działają. Przycisk z buźką też tylko nie słyszy mnie sync 2.
jak nie działa mikrofon to jak ma słyszeć? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Jakies pomysły?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2017, 08:18   #54
adamek2828

Imię: Adam
Model: Focus mk3 lift mondeo mk4 lift
Silnik: 1.5tdci 95kM 1.6 115KM
Rocznik: 2018 2013

Dzięki potwierdzam juz działa.
Na schemacie z amerykańca jest inaczej.

A może wiecie jakie wyprowadzenia są na wtyczce Huba z Mondeo 5. Huba ma mała wtyczke z 4 pinami.

wydaje mi się ze na 1 pinie powinno być zasilanie.

Ostatnio edytowane przez adamek2828 ; 28-09-2017 o 14:27
adamek2828 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2017, 10:19   #55
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Przeprowadziłem w swoim Focusie Mk3 przedliftowym montaż Sync3. Cała historia jest o tyle ciekawa, że zanim zakupiłem auto, zakupiłem Sync2 (w navi). Sync3 wpadł mi całkiem przypadkiem w ręce, więc nie wahałem się. Tym bardziej, że Sync3 w wersji europejskiej z navi - dawcą był jakiś włoski FF3. Tak więc został mi Sync2, którego trzeba będzie odsprzedać.

Miałem całą wiązkę poliftową do Sync3, więc było nieco wygodniej, bo wszystkie wtyczki były.

Ponieważ miałem ACM z wbudowanym USB, więc wykorzystałem sobie złącze. Ale jest drobna różnica. Otóż wtyczka od ACM nie pasuje do APIM. Nie ma zagłębień. Można ja wudłubać bez problemu, ale ja miałem przewód w wiązcę, więc go wykorzystałem. On nie idzie cały do podłokietnika, tylko w połowie jest łączony, więc tylko ten frament przepiąłem. Złącze działa bez problemu.

Mój FF3 to wersje Trend Sport z radie super bieda. Zestawu głośnomówiącego brak - była Nokia CK-100, która oczywiście wyleciała i wyląduje na znanym portalu na sprzedaż.

Większego problemu nie było - cała instalacja jak opisał ją Tadeusz. Poszukując dokładnie można znaleźć wtyczkę od Sync1 - warto niektóre kable z niej wykorzystać sobie, zamiast wlutowywać się do wiązki.

Zauważyłem jednak kilka różnic vs schemat FF3 z USA.
1. Mikrofon w polifcie idzie po 3 pinach (ma dodatkowe ekranowanie). I leci on przez prawy słupek. U mnie jednak leci on po lewym słupku. Instalacje 'dolną' miałem. Górną w sumie też, bo wymieniałem całą wiązkę dachową więc mam bogatą.

2. W miejscu SDL u mnie znajdował się HS-CAN, który leciał do ACM. Nie zgłębiałem tematu, bo trochę czasu nie mam. Ale jak ktoś wie po co to, to chętnie bym się dowiedział.

Sam montaż w sumie nie do końca skończony. Miałem u siebie trzy złącza antenowe (fm+div+bt). Więc one zostały podpięte do radia/apim ale nie są oczywiście zakończone antenami. Temat dopiero będę dalej sprawdzał.
Ciekawostką jest zachowanie licznika. Mam licznik od Kugi wsadzony i po pojawieniu się Sync3 przełączył się w inną paletę barwową - biało-niebieską.

Kwestia jeszcze dopracowania konfiguracji, bo jedynie na szybko zmieniałem AS-Builda i to na dodatek na logikę, nie wzorując się na innym z innego auta. Tak więc to trzeba będzie dopracować.

Do wymiany także przycisk na kierownicy, bo jest biedny z M. Ten z buźką czeka, ale nie miałem już wczoraj siły.

Ramka - nie siedzi idealnie. Zwracam uwagę na szczegóły i szczelina pionowa od strony kierowcy jest wg mnie za duża. Całość jest tak jakby przesunięcia 1 mm w stronę pasażera. Nie wiem czy uda mi się to zniwelować.

ACM - nie podoba mi się jakość dźwięku - mam ACM z końcówką -KL. W porównaniu do Mondeo Mk4 jest mega płasko. W ustawieniach dźwięku nie mam nawet DSP. Tak więc ACM na pewno leci do wymiany - tym bardziej, że chcę mieć DABa i TMC.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - czy kolega ma gdzieś pod ręką rozpiskę wszystkich dostępnych ACM wraz z ich opisem (takowy publikowałeś do Mondeo Mk5 w innym wątku). Bo chciałbym zobaczyć jakie wersje są.

Podziękowania dla kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - sam opis na początku pozwala łatwo podjąć decyzję, że roboty nie ma specjalnie dużo, a satysfakcja jest.
Stary 07-11-2017, 11:17   #56
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

ACM masz na razie ten fabryczny?
za dźwięk odpowiadają w dużym stopniu głośniki, a sam wiesz jakie montują w radiu "super bida"

ps.
w direct conf można poeksperymentować z ustawieniami EQ

ps2
gratki!
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2017, 11:28   #57
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Głośniki mam oczywiście zmienione - w końcu mam ich jeszcze trochę, więc wstyd byłoby nie wsadzić do siebie.

ACM zmieniałem, bo mój był w wersji podstawowej bez komunikacji. Mam więc ten, który był do Sync3 (ten od Sync2 jest w sumie taki sam).

Niemniej brakuje mi ustawień DSP. Wg mnie ten ACM który mam jest po prostu słaby dźwiękowo. Pobawię się jeszcze w directconfig, bo jak pisałem nic nie grzebałem jeszcze.
Stary 08-11-2017, 08:57   #58
Masterjam

Model: VW T-Cross
Silnik: 1.0 115KM
Rocznik: 2019

Najgorsze że w Sync 3 nie ma w ogóle ustawień dźwięku jaki się chce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masterjam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2017, 11:45   #59
mojo
ford::beginner

Imię: marcin
Model: C-max
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2014

Naczytałem się i mi przeszła wymiana Sync1 na Sync3- kupię jednak android-car-audio z 12" wyświetlaczem

-raz że pasujeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dwa yanosik i google maps: jakoś nie trawię samochodowych nawigacji.
Tylko zapewne jakość dźwięku padnie na twarz.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
mojo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2017, 11:32   #60
Masterjam

Model: VW T-Cross
Silnik: 1.0 115KM
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , tylko pamiętaj że 99% tych androidowych zabawek nie będzie działać jesli masz fabryczna Navi, wiązka jest podobno inna ,taki psikus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Niektórzy sprzedawcy nawet o tym nie wspominają i później cała procedura zwrotu. Ja odwrotnie, dałem sobie spokój z szukaniem czegoś co działa na androidzie i montuję Sync 2

Ostatnio edytowane przez Masterjam ; 11-11-2017 o 11:35
Masterjam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania