Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-01-2017, 08:03   #51
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wypalanie DPF -objawy

Zadana przez? Tzn. czy wszystkie auta mają 58%?

kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2017, 09:31   #52
feniu
ford::advanced

Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2,0

Ja to tak rozumiem że jedna wartość to jest realne zapelnienie, a druga to robocza robocze zapelnienie dpf, czyli może być zapelniony realnie w 70% ale to już będzie dla niego 100 % drugiej skali, żeby odpalić procedurę wypalania.

Ja to tak rozumiem, z tego co obserwuje zachowania tych wartości.
Aha i nie ma, że zawsze odpali procedurę np na xx %, bo raz mi włączył przy 94, a innym razem przy 104 :-D chociaż najczęściej wypalanie zaczyna przy 94%
feniu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2017, 10:36   #53
kaan1

Szukałem na necie ale wynika z tego że nawet Forscan nie do końca rozumie te dwie odczytywane wartości:

DPF_LOAD and DPF_SOOT_LD are estimated parameters that are calculated by PCM from the differential pressure. We are not strong in DPF theory but assume these 2 PIDs mean the same but calculated in 2 different methods. DPF_LOAD - inferred closed loop and DPF_SOOT_LD - inferred open loop.

Po przeczytaniu paru artykułów w necie wynika, że parametry nie są jakoś konkretnie powiązane. Pierwszy wynika z modelu closed_loop - tzn. podaje zapełnienie filtra na podstawie sygnałów z czujników. Natomiast drugi (open_loop) wylicza zapełnienie filtra na podstawie parametrów sterowania - zasilania silnika. Closed_loop jest bardziej statyczny (ma spore opóźnienie), open loop jest bardziej dynamiczny - wyliczany z aktualnych parametrów pracy i zasilania silnika. Obydwa są wykorzystywane do strategii regeneracji DPF. Z tym, że w przypadku naturalnego ciągłego (statycznego) wypalania (np. podczas ciągłej jazdy austostradowej) decydujący jest open loop, który na bieżaco wylicza dawkę paliwa celem efektywnego spalenia sadzy w katalizatorze i wypalenia pyłu na bieżąco. W tej sytuacji następuje prawidłowe wypalanie i sygnały z czujników mają małe znaczenie - poziom pyłu nie rośnie. Kiedy filtr się zapycha (np. jazda w mieście), to układ podejmuje decyzję o wypaleniu na podstawie "closed_loop" czyli sygnałów z czujników (regeneracja aktywna). Inaczej mówiąc, open_loop służy raczej w strategii do dopalania pyłu na bieżąco (passive regeneration) aby go na filtrze nie przybywało, natomiast closed_loop służy do oceny stanu filtra i konieczności regeneracji przez wypalenie nadmiaru na filtrze (active regeneration).

W przypadku wypalania sadzy na bieżąco (passive regneration) sadza wypalana jest przy temperaturze DPF 250-500 C np. podczas ciągłej jazdy autostradowej - nie wymaga to żadnych dotrysków paliwa i regeneracji aktywnej (nie mylić z FAP!). Wypalanie aktywne wymusza temperaturę DPF 500-600C - czas trwania od kilku minut do kilkunastu minut. Algorytm weryfikuje sposób użytkowania auta. Dlatego możliwe jest że wypalanie aktywne włącza się tylko na krótki okres czasu celem dopalenia tego z czym nie dało sobie rady wypalanie pasywne. Takie wypalanie aktywne pojawia się własnie na krótki okres czas (parę minut) po zjeździe z autostrady. Układ nie czeka na zapełnienie filtra i pełną regenerację DPF - nie jest to korzystne dla filtra - tylko na bieżąco dopala nadmiar sadzy. Przesunięcie DPF bliżej silnika (Mk5 2.0 TDCI) powoduje że temperatury są wyższe i DPF łatwiej się generuje w sposób pasywny. Stosowanie w tym przypadku dotrysku paliwa (regeneracja aktywna) może się mijać z celem - albo przynajmniej nie oznacza pogorszenia warunków regeneracji DPF. W przypadku Mk4 filtr jest dalej od silnika (pod podłogą) co oznacza gorsze warunki do regeneracji pasywnej (niższe temperatury) - częściej zachodzi regeneracja aktywna. Aby uniknąć problemu z rozcieńczaniem oleju paliwem, dotrysk "zapobiegawczo" przesunięto przed filtr. Wydajność wypalania sadzy na DPF zależy od odparowania paliwa. To nie jest problemem jeśli DPF jest zaraz za silnikiem. Jeśli DPF jest dalej (pod podłogą) to niestety jest gorzej gdyz spaliny stygną - wtedy lepiej wtrysnąć paliwo i odparować go na DPF ze świecą.

Dlatego jazda z butem przy podłodze w Mk5 czy FF3 rozwiązuje sprawę - ale należy pamiętać, że przy wiekszych prędkościach (większe spalanie) generowanie też jest więcej sadzy. Jak filtr jest pod podłogą (Mk4) to warunki termiczne są znacznie gorsze - w tej sytuacji jazda z dużą prędkością wiele nie wnosi, filtr jest chłodzony przez powietrze. Dużo skuteczniejsze jest przyspieszanie (obroty!) oraz uruchomienie procedury wypalania aktywnego przez właczenie świecy i dotrysk paliwa.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 23-01-2017 o 12:26
Stary 23-01-2017, 12:37   #54
kaan1

Tutaj jest opisany DPF dla 1.6 ltr (nowe rozwiązanie wprowadzane po 2009 r.)- przypuszczam że to samo rozwiązanie dano na FF3 i Mondeo. Sugeruje ono wystepowanie jakiegoś dodatkowego moduły wspomagającego na wlocie do silnika

Here is an extract from the press conference launching the Ford's cDPF system on the 2009 Fiesta 1.6TDCI.

"Coated Diesel Particulate Filter (cDPF): Ford's optional cDPF system traps carbon deposits as they exit from the combustion system, preventing their release into the atmosphere. Under favourable conditions the system then cleans itself with a controlled 'burn-off' process, thus providing a self-contained clean air system without the need for service maintenance. This system contains a ceramic filter body of around 4 litres volume mounted behind the exhaust manifold plus a special regeneration support unit on the engine's intake manifold. Together these components enable the filter system to regenerate in any possible drive condition automatically without requesting any input from the driver and without compromising driveability noticeably during regeneration.

The advantages of the system are:

* Additive systems have an additional additive tank that primes the fuel tank with the additive (a metallic catalyst) at every refuelling. On the Ford cDPF the additive is embedded in the filter washcoat, hence no additional complex priming system is required and no refilling of the tank.
* Long life – a ‘normal’ additive DPF tank needs refilling after approx 60k km, whereas the new Ford cDPF has been developed to last at least 200.000km."
Stary 24-01-2017, 18:21   #55
kaan1

Sprawdziłem dzisiaj wskaźniki filtra u mnie. Od września jeżdżę 2x15 km dziennie, 3 km dojazd do autostrady (5 min stanie 2-3 zmiany świateł), 7 km autostradą 120 km/h (4 min), 5 km w mieście (w tym ok 1 km korka kiedy jadę na 1 biegu przez parę minut, łącznie 15-20 min) - razem 25-30 minut. Teraz ostatnio rzadko mam dogrzany silnik. Przez 3-4 dni mrozów nie właczał mi się ASS. Nie zaobserwowalem ostatnio żadnego wypalania. Wskaźniki pokazują 28% i 27%. Wynika z tego ze w nawet takich warunkach pył skutecznie się dopala bez konieczności dodatkowego dopalania - w zasadzie nie widzę kiedy mogłoby ono zajść tak abym go nie zauważył (czas i dystans na autostradzie są zbyt krótkie)

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 24-01-2017 o 18:23
Stary 24-01-2017, 18:25   #56
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

W forscanie nie można sprawdzić kiedy wypalał się ostatnio dpf? W mk4 przed liftem była taka możliwość.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2017, 18:33   #57
kaan1

nie wiem - nie zauważyłem takie informacji (podobnie jak i ilosci wypaleń) - może ktoś z forum podpowie

Bump: mam jednak wrażenie że gdzies na forum widziałem informację o MK4 ze po lifcie też były jedynie te dwa parametry i różnice ciśnień
Stary 24-01-2017, 18:58   #58
feniu
ford::advanced

Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2,0

Od dpf znalazłem tylko te 2 parametry.
Jak masz takie wskazanie % to jakieś 100-150 km temu się wypalił ;-)
feniu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2017, 22:54   #59
kaan1

Czyli robiąc jutro identyczną trasę 30 km będę miał 20% więcej minimum (tj. 34-35%) - i każdego dnia będzie przybywać kolejne 20% (kolejne teoretyczne wypalanie za 3-5 dni) ... zobaczymy ...
Stary 24-01-2017, 23:28   #60
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Juz ktos wspominal, choc w watku MK4. W zimie DPF sie wypala jakos rzadziej. Mnie takze. W sumie to ma sens bo zimne powietrze zwieksza moc silnika. Moze sa to lepsze warunki a wiec mniej sadzy w wydechu (?)

Tagi
dpf , egr

Zasady postowania