![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Hubert
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Witam, ostatnio zauważyłem że podczas odpalenia auta na zimnym silniku leci dym z wydechu przez około minutę i potem przestaje myślę że to uszczelniacze zaworowe, ale pytanie brzmi czy może to być coś jeszcze. Silnik 1,6 ecoboost 150 000 km przebiegu
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
moze niestety byc uszkodzony blok.. auto masz dlugo? mialo akcje serwisowa na uklad chlodzenia?
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
![]() Imię: Hubert
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 ecoboost
|
Auto nie dawno kupione, nie wiem czy miało akcje serwisową. Dym jest koloru niebieskiego tak jakby olej spalał ale zapach nie jest typowo oleju i tylko chwilę dymi, jakby był pęknięty blok to kopcił by na biało cały czas chyba
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-10-2021
Model: Focus
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2018
|
NA niebiesko po odpaleniu to zazwyczaj tak jak mówisz, uszczelniacze. A co do białego. Para. Ja akurat mam 1.5 ale jak jest tylko wilgotno na zewnątrz albo nawet temp 15st to potrafi dymić. Gęściej i mniej, różnie. Gdzieś słyszałem ze przez to że bezpośredni wtrysk. Tak czy inaczej z 20k km zrobiłem i stan płynu stoi w miejscu
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Podrzuć filmik jak to wygląda to będziemy mogli mniej więcej podjąć dyskusję.
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
![]() Imię: Filip
Model: Focus MK3 ST-Line
Silnik: 1.6 EcoBoost (150KM)
|
Witam Forumowiczów,
Przychodzę z pytaniem, może ktoś tak miał. Od jakiegoś czasu z wydechu, jak i w przedniej części samochodu czuję słodkawy/alkoholowy zapach. Dzieje się tak przy odpaleniu silnika, czasem towarzyszy temu biały dym, który z rozgrzaniem silnika i ruszeniem znika. Przy wymianie rozrządu, która miała miejsce ostatnio w uwagach zostało zaznaczone spalanie płynu chłodniczego. Zignorowałem temat do momentu, gdy na dwupasie silnik stracił moc i zaczęło śmierdzieć takim jakby moczem (nie do końca, najbliżej było do tego zapachu). Ponowna próba odpalenia odbiła się wachaniem obrotów od 500 do 1000/min i akcją serwisową. Jak przyjechałem lawetą do mechanika auto zaczęło odpalać znowu normalnie, choć wciąż przy odpaleniu silnik skacze między 800 a 1000 obrotów, a spalanie jest na poziomie 2L/100km, czasem towarzyszy temu migający przez parę sekund check engine. Mechanik stwierdził, że żeby wykluczyć jakąkolwiek usterkę powinienem przejechać ok. 200/250km na niewielkiej ilości płukanki, a najbliższą wizytę mam na kolejny tydzień by się tym zajął. W międzyczasie próbowałem sam ogarnąć temat, Komputer mojego znajomego pokazał wypadanie zapłonów na 2 i 3 cylindrze. Ktoś może tak miał? Albo wie, co to dokładnie może być? Nie napalam się od razu na uszczelkę pod głowicą. Będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
|
|
|
#57 | |||
|
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
|
#58 | |
|
|
Cytat:
Z drugiej strony, jak już uciekał płyn i nie zostało to zdiagnozowane (w żaden sposób) aby wykluczyć jakiekolwiek inne możliwości, to oznacza nic innego jak że jeździłeś już trupem. To że dalej jeszcze jeździł to już po prostu "walczył" resztkami sił. Możesz oddać to do specjalisty. Po rozebraniu nie zdziwię się jak pomiędzy trzecim a czwartym cylindrem jest pęknięcie. (choć u ciebie wykazuje zapłon na drugim i trzecim.. czyżbym się mylił i pęknięcie nie jest między trzecim a czwartym tylko tutaj będzie pomiędzy drugim a trzecim? byłbym zaskoczony ale nie wykluczam) To pęknięcie sprawiało że płyn chłodniczy (który jest wokół bloku) dostawał się do komory spalania. Stąd biały dym, stąd ubytki płynu. I niby mógłbym powiedzieć że zajechałeś do końca, ale prawda jest taka że twoje auto to jak piłka która leci na aut. Co do porad żeby zalać płukankę i jeździć to jak wyżej. Chyba ktoś miał dzień na żarty lub nie bierze swojej pracy na poważnie. |
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
no ale mechaniora ma genialnego.
płukanka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#60 |
|