![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-11-2015
Model: Mondeo
Silnik: 1,6 eb
Rocznik: 2013
|
Kloculus próbuj, ale ASO Cię zapewne pogoni, że żadnego zwrotu oni nie robią. Mnie w Lipskim w Wawie wczoraj na akcji spławili z tematem zwrotu, a wymieniałem 2 lata wcześniej u nich. Ale powiedziałem, że będę teraz upierdliwy i wysłałem zapytanie do forda.
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Jeszcze raz. Wezyki nie są powodem tej akcji. Przynajmniej oficjalnie. Są wymieniane (zresztą nie wszystkie) niejako przy okazji, tak jak m. inn. płyn chłodniczy, a te co wymieniliście we własnym zakresie są tak samo felerne jak poprzednie. Główna zmiana polega na obniżeniu temperatury pracy, zwiększeniu średnicy i przepływu cieczy, poprzez wymianę zaworu obejsciowego i termostatu, oraz zmianach w konfiguracji pcm.
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
zapomniałeś napisać o czujniku, aby wszystko było w jednym poście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
|
Tak, oczywiście czujnik poziomu też. I jeszcze jedna dość ważna rzecz :jeśli ktoś miał mapy na 180 KM, to po akcji znów będzie miał seryjne 160...
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotrek
Model: Ford Mondeo mk4 FL
Silnik: 1.6 Ecoboost 160km
|
No dobrze, a co w przypadku gdy ktoś nieświadomie przegrzal już silnik z tego powodu. Powiedzmy że pękł mi wężyk, albo poprzedniemu właścicielowi i naprawił na swój koszt, ale silnik ucierpiał? Robią jakieś próby,testy?
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
|
Nie wiem. Z rozmowy z ludźmi z Forda wiem tylko, że przyczyną akcji jest przegrzanie, pęknięcie głowicy i wyciek płynu, czego konsekwencją jest zatarcie a czasami pożar silnika. I w takich sytuacjach wymieniają silnik. Nie wiem czy w przypadku pęknięcia wężyka jest podobnie.
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
![]() Imię: Przemek
Model: S-max '11/ Chevy Tahoe '00
Silnik: 1.6EB 160KM/ 5.3 Vortec 285KM
Rocznik: 2011 / 2000
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Na forum w wątku o focusie ludzie pisali, że im sprawdzali głowice i gdy była uszkodzona to wymieniali silnik na nowy. Sprawdzają kody DTC, które mogłyby świadczyć o wcześniejszym przegrzaniu : wypadający zapłon, za wysoka temperatura płynu. Jeżeli nie ma pęknięcia, nie ma kodów, silnik przegrzany i np są zapieczone pierścienie lub jest wydmuchana uszczelka - to nie wiem jak podejdą. Możliwe, że tak jak w artykule z Wyborczej z wczoraj - że wymienią wężyki i oddadzą auto (bo nie nosi śladów przegrzania). |
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
|
A może mi ktoś powiedzieć lub polecić jakieś rzetelne aso w Małopolsce co podejdzie do tej kwestii odpowiednio, bo nie wiem czy wikar w ns jest taki
Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#59 |
|
|
A ubywa Ci płyn albo olej? Silnik szarpie lub przerywa?
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
|
Płyn ubywa, oleju to tak 0,5 l co 10 000 dolewalem, ale myślałem że to norma, bo dużo osób tak ma podobno z tego co piszą
Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
|
|
|