![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: Escape
Silnik: 2,0
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez adamo77 ; 25-10-2025 o 21:06 |
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Silnik: 2.0
|
Kupowałem na ebayu, sprzedawca podawał takie numery jako wymienne: JX7Z-1A189-C, JX7T-1A180-A, JX7T-1A180-AA, JX7T-1A180-BA, JX7T-1A180-EA, AG2SM3.
Na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ktoś podaje przykładowy zamiennik: MORESENSOR NX-S079-SN-4. W Escape 4G nie będą działać czujniki z Escape 3G (do 2019). Są dwie metody wejścia w procedurę przypisania czujników i są dwie metody "pobudzenia" czujnika, aby nadał sygnał, który pozwoli samochodowi odczytać, że to o ten chodzi (w Escape 4G jest jedna antena, która odczytuje sygnały z czujników, niektóre samochody mają odczyt przy każdym z kół). Sposoby na uruchomienie procedury przypisania: - Forscanem lub innym oprogramowaniem podłaczonym interfejsem do samochodu - metoda bez interfejsu, z wykorzystaniem włącznika długich świateł. Powinna zadziałać ta: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ja uruchamiałem Forscanem, więc jeśli metoda z długimi nie działa, musisz poszukać "lepszej". Ale powinna działać. W metodzie bez interfejsu masz też opisane "beznarzędziowe" wzbudzanie czujników. Polega to na tym, że gdy zostaniesz poproszony (na zegarach) o aktywację lewego przedniego czujnika, upuszczasz powietrze do czasu, aż samochód trąbnie, że już, i poprosi o kolejny (są na to dwie minuty bodajże). I tak z czterema kołami po kolei. Alternatywą do upuszczania powietrza (oryginały na to reagują, niektóre zamienniki podobno nie, jak te podane wyżej Moresensor) jest aktywacja urządzeniem, np. EL-50449. Nie trzeba potem dopompowywać. Generalnie to nie jest tania zabawa. Oryginały są drogie, szczególnie w Polsce. Używki z allegro - no musiałyby być wyjęte z rocznego auta, żeby to miało sens, bo z 2020 to już się w 2025 kończą. Chyba najlepiej szukać na ebayu oryginałów lub refurbishów (ja kupiłem cztery refurbishe, czyli oryginały z nową baterią), ewentualnie zamienników na amazon.com. Ostatnio edytowane przez teiksef ; 27-10-2025 o 13:56 |
|
|
|
|
|
#53 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
Rocznik: 2025
|
Kupiłem komplet na Ali za 20$. Nawet nie trzeba było programować bo były wstępnie zaprogramowane pod model samochodu.
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
To link podaj, żeby wszyscy wiedzieli, że te konkretne będą działały w Escape 2020+ i są na 315 MHz.
Natomiast pod lokalizację konkretnego czujnika w konkretnym kole (bo tego dotyczy linkowana procedura) to Ci ani Chińczyk, ani Amerykanin nie zaprogramuje... Wstępnie czy przestępnie. One mogą jedynie być po prostu "uczynione kompatybilnymi", czyli przystosowane, aby pełnić rolę zamiennika pasującego do danego samochodu. Ostatnio edytowane przez teiksef ; 27-10-2025 o 14:49 |
|
|
|
|
|
#55 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
Rocznik: 2025
|
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
|
Dokładnie.
Pewnie na aliexpress są też zamienniki do US 315 MHz w cenie lepszej niż oryginały/refurbishe, ale z zakupami z Chin różnie bywa (kluczyk też miał być 1:1 do oryginału, a jednak nie był, ktoś kupił przyciski na kierownicę i mu działa, ktoś inny dostał inny model i jemu nie działa). Jeśli ktoś kupi takie do wersji US i będą ok, to jest proszony o podzielenie się linkiem, przyda się następnym. (dodam, że jak się zainwestuje niewielke pieniądze w EL-50449, to można przetestować czujniki przed montażem próbując je przypisać) Ostatnio edytowane przez teiksef ; 28-10-2025 o 09:21 |
|
|
|
![]() |
|
|
|