Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-10-2025, 20:22   #51
adamo77
ford::beginner

Imię: Adam
Model: Escape
Silnik: 2,0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Czujniki ciśnienia w kołach

Cytat:
Napisał teiksef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wygląda na typowy koniec czasu życia czujników. W moim 2020 padał jeden i padł, potem drugi czasem znikał. Po wymianie zero problemów.
Do Escape 4G potrzebujesz JX7Z-1A189-C vel JX7T-1A180-AA (315 MHz, bo to rynek USA)
Witam też mnie dopada brak jednego czujnika raz jest raz nie ma proszę o info co to za czujnik kupić i jakaś procedura żeby zadziałał,są podane dwa czujniku rozumiem oba pasują

Ostatnio edytowane przez adamo77 ; 25-10-2025 o 21:06
adamo77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2025, 11:19   #52
teiksef
ford::advanced

Silnik: 2.0

Kupowałem na ebayu, sprzedawca podawał takie numery jako wymienne: JX7Z-1A189-C, JX7T-1A180-A, JX7T-1A180-AA, JX7T-1A180-BA, JX7T-1A180-EA, AG2SM3.
Na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ktoś podaje przykładowy zamiennik: MORESENSOR NX-S079-SN-4.
W Escape 4G nie będą działać czujniki z Escape 3G (do 2019).
Są dwie metody wejścia w procedurę przypisania czujników i są dwie metody "pobudzenia" czujnika, aby nadał sygnał, który pozwoli samochodowi odczytać, że to o ten chodzi (w Escape 4G jest jedna antena, która odczytuje sygnały z czujników, niektóre samochody mają odczyt przy każdym z kół).
Sposoby na uruchomienie procedury przypisania:
- Forscanem lub innym oprogramowaniem podłaczonym interfejsem do samochodu
- metoda bez interfejsu, z wykorzystaniem włącznika długich świateł. Powinna zadziałać ta: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ja uruchamiałem Forscanem, więc jeśli metoda z długimi nie działa, musisz poszukać "lepszej". Ale powinna działać.
W metodzie bez interfejsu masz też opisane "beznarzędziowe" wzbudzanie czujników. Polega to na tym, że gdy zostaniesz poproszony (na zegarach) o aktywację lewego przedniego czujnika, upuszczasz powietrze do czasu, aż samochód trąbnie, że już, i poprosi o kolejny (są na to dwie minuty bodajże). I tak z czterema kołami po kolei.
Alternatywą do upuszczania powietrza (oryginały na to reagują, niektóre zamienniki podobno nie, jak te podane wyżej Moresensor) jest aktywacja urządzeniem, np. EL-50449. Nie trzeba potem dopompowywać.

Generalnie to nie jest tania zabawa. Oryginały są drogie, szczególnie w Polsce. Używki z allegro - no musiałyby być wyjęte z rocznego auta, żeby to miało sens, bo z 2020 to już się w 2025 kończą. Chyba najlepiej szukać na ebayu oryginałów lub refurbishów (ja kupiłem cztery refurbishe, czyli oryginały z nową baterią), ewentualnie zamienników na amazon.com.

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 27-10-2025 o 13:56
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2025, 14:37   #53
toolpusher

Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
Rocznik: 2025

Kupiłem komplet na Ali za 20$. Nawet nie trzeba było programować bo były wstępnie zaprogramowane pod model samochodu.
toolpusher jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2025, 14:41   #54
teiksef

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] To link podaj, żeby wszyscy wiedzieli, że te konkretne będą działały w Escape 2020+ i są na 315 MHz.
Natomiast pod lokalizację konkretnego czujnika w konkretnym kole (bo tego dotyczy linkowana procedura) to Ci ani Chińczyk, ani Amerykanin nie zaprogramuje... Wstępnie czy przestępnie. One mogą jedynie być po prostu "uczynione kompatybilnymi", czyli przystosowane, aby pełnić rolę zamiennika pasującego do danego samochodu.

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 27-10-2025 o 14:49
Stary 27-10-2025, 23:06   #55
toolpusher

Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
Rocznik: 2025

Moje są na 433MHz.
TPMS System monitorowania ciśnienia w oponach 433Mhz JX7T-1A180-CA
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
toolpusher jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2025, 23:15   #56
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

Cytat:
Napisał toolpusher Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moje są na 433MHz.
bo masz auto na EU a w tym temacie mowa o czujnikach US , czyli piszesz nie w tym temacie co potrzeba
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2025, 00:30   #57
teiksef

Dokładnie.
Pewnie na aliexpress są też zamienniki do US 315 MHz w cenie lepszej niż oryginały/refurbishe, ale z zakupami z Chin różnie bywa (kluczyk też miał być 1:1 do oryginału, a jednak nie był, ktoś kupił przyciski na kierownicę i mu działa, ktoś inny dostał inny model i jemu nie działa).
Jeśli ktoś kupi takie do wersji US i będą ok, to jest proszony o podzielenie się linkiem, przyda się następnym.

(dodam, że jak się zainwestuje niewielke pieniądze w EL-50449, to można przetestować czujniki przed montażem próbując je przypisać)

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 28-10-2025 o 09:21
Odpowiedz

Zasady postowania