![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
|
...bo większości nie chce się demontować rozrusznika i blokować wał. W zestawie blokad mamy dwie blokady i dwa ustalacze (śrubka ustalająca GMP i płaskownik do kontroli wałków), opcjonalnie ściągacz do koła osprzętu a jeszcze rzadziej blokada wałka w celu dokręcenia KZFR (jeśli składa się rozrząd w pojedynkę).
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
|
Rozrząd był wymieniany w czerwcu zeszłego roku. I po dokładnym ustawieniu wszystko działało dobrze. Wymieniony był tak jak w opisie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Co prawda to fiesta ale silnik ten sam. Nie ma tam mowy o blokowaniu koła zamachowego. Wał opiera się o kołek przy dokręcaniu kluczem, a potem jest specjalny klucz do koła pasowego przy dokręcaniu o stopnie. Da się w ten sposób uzyskać dokładność ustawienia poniżej setki w stosunku do GMP. Warunek tylko taki żeby mieć odpowiedni kołek do blokowania wału. Te chińskie się nie nadają, w kilku zestawach każdy miał inną długość. Kół wałków nie odkręcałem. Śruba nowa. Mimo wszystko to połączenie jest tylko do czoła, więc może ulec przesunięciu. W tym tygodniu nic nie zrobię, próbuje załatwić coś na przyszły tydzień żeby to sprawdzić.
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Chyba trafiłem w słaby punkt tej wymiany rozrządu. Nie spotkałeś się z takim patentem jak ten [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
Jak pisałem, spotyka się opowieści o tym, że wyciąganie rozrusznika do rozrządu sensu nie ma, ale ja osobiście wolę go wytargać i nawet zrobić mu przegląd przy okazji rozrządu. Z alternatorem podobnie, ponieważ przy zakładaniu 3 paska nalot jest już dobrze powyżej 200 k km i łożyska, szczotki, pierścienie wirnika mogą już niedomagać. Kołki rożne bo do różnych silników, ale jeden pasuje idealnie. Ostatnio edytowane przez thesperado ; 09-02-2026 o 23:19 |
|
|
|
|
|
#55 |
|
|
Zrobiło się trochę cieplej i naszło mnie na przejażdżkę fordem. Do rozrządu oczywiście nie zaglądałem. Na którymś filmiku była wartość podciśnienia w kolektorze ssącym i wartość ciśnienia, pewnie atmosferycznego "BARO". Ale nie ma czujnika MAP, a czujnik ciśnienia atmosferycznego to podobno w sterowniku jest. Podobno, w MK2 2.0 była chociaż dziurka w obudowie, więc powiedzmy że tam był. Wychodzi na to, że to wartości wyliczane i tylko ten co napisał soft wie jak. "BARO" raczej zawsze stoi w miejscu, MAP na bezczynności i rozgrzanym silniku podaje 30 kPa, czyli jakieś -0,7 Bar. Zmierzyłem MAP wakuometrem i wyszło -0,6 Bar. Reakcja na gaz też była prawidłowa. Wydech nie zapchany, silnik sprawny. Następnie sprawdziłem jak zachowują się sondy podczas przyśpieszania. Ano nijak, oscylują sobie jakby nigdy nic. Dopiero powyżej 3000 rpm robi się bogato. To jak to ma przyśpieszać? I wracając do podciśnienia, po wciśnięciu gazu wyrównuje się do atmosferycznego co oznacza 100% obciążenia. Może dla tego nie robi się bogato bo i po co skoro już jest deska. Albo forscan bzdury wyświetla. Nie rozumiem tego. Co do tego patentu z aledrogo, to tak, czytałem że pęka i wpada do dzwonu.
|
|
|
|
|
|
#56 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Ten silnik nie ma pomiaru podciśnienia, gdyż mierzony jest przepływ przez MAF. O BARO wspomniałem tak przy okazji, gdyż warto sprawdzić czy w ogóle działa. Porównanie tego, co ten czujnik podaje i tego co jest aktualnie w powietrzu sprawę zamyka, a jego błędne wskazanie mogłyby ew. coś bruździć. Faktycznie siedzi w PCM. Cytat:
100% otwarcia czy te z nieco mniej + obliczone obciążenie musi zwiększyć czas otwarcia wtrysków, by wzbogacić mieszankę i w miarę jak obciążenie spada, a prędkość rośnie mieszanka staje się uboższa. Silniki zasilane Pb od zawsze tak miały, bez wglądu na to, czy wtrysk, czy gaźnik który posiadał tzw. urządzenia wzbogacające, no może z wyjątkiem gaźnika Fiata 126 i zubożające. Wychodzi na to że znowu muszę pojeździć by pooglądać pracę sond. |
||
|
|
|
|
|
#57 |
|
|
No i nici ze sprawdzania rozrządu. Pochorowałem się. Musi poczekać. Znalazłem za to kogoś na jakimś angielskim forum fordów, miał podobny przypadek, wymienił wszystko i nic. Kończy się oczywiście niczym, więc może na złom oddał.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|